Prima pagină » Titlurile zilei » Alertă! Tratamentul medicamentos pentru bolnavii de diabet nu mai dă rezultate după ce se infectează cu coronavirus. Pacienții au nevoie de doze duble de insulină pe perioada bolii COVID-19

Alertă! Tratamentul medicamentos pentru bolnavii de diabet nu mai dă rezultate după ce se infectează cu coronavirus. Pacienții au nevoie de doze duble de insulină pe perioada bolii COVID-19

22 dec. 2020, 02:00,
Alexandra Abonicesei, în Titlurile zilei

Peste 80 la sută dintre persoanele cu diabet care se infectează cu coronavirus trec de la tratamentul medicamentos la cel injectabil cu insulină. Medicii spun că doar unii dintre ei nu mai revin la tratamentul anterior infecției și rămân dependenți de insulină. Pentru diabeticii cu multe comorbidități, lupta pentru viață s-a sfârșit pe patul de spital

Pacienții cu diabet infectați cu coronavirus se prezintă la Clinica de Diabet din cadrul Spitalului „Sfântul Spiridon” Iași cu insuficiență respiratorie. Dacă până în momentul infectării cu SARS-CoV-2 se tratau cu tablete pentru stabilirea nivelului glicemiei, odată cu boala COVID-19 au nevoie de tratament cu insulină. Pacienții care pe lângă boala de bază aveau multe comorbidități, în special cele cardiovasculare, au murit pe patul de spital. Pentru cei care s-au tratat, perioada de recuperare este una destul de îndelungată. Recent, însă, medicii au observat că aceștia prezintă probleme mai mari doar la scurt timp după externare, depășind durerile în același mod precum un pacient clinic sănătos.

Diabeticii care au avut o formă mult mai gravă a infecției cu coronavirus au rămas dependenți de insulină după ce s-au infectat cu acest virus, iar cel mai probabil vor reveni la tratamentul cu tablete după o perioadă mult mai mare post-infecție COVID-19. Sunt pacienți aflați în evidența Clinicii de Diabet din Iași, care află că sunt infectați cu noul tip de virus abia atunci când trec prin comă diabetică și ajung de urgență la consultații și tratament.

Doze duble de insulină pentru pacienții diabetici infectați cu coronavirus

Peste 80 la sută dintre pacienții diabetici care se infectează cu coronavirus sunt tratați cu insulină pe perioada internării. Până la infectare, aceștia sunt tratați cu medicamente, însă nivelul glicemiei este foarte ridicat din cauza virusului. Medicii din cadrul Clinicii de Diabet de la Spitalul „Sfântul Spiridon” Iași spun că dozele de insulină se pot dubla.

„Pe perioada infecției, pacienții anterior tratați cu tablete au necesitat introducerea insulinei pentru normalizarea glicemiei. Infecția afectează diabetul, producând creșteri importante ale glicemiei. După terminarea infecției au revenit la tratamentul cu tablete, doar cei mai gravi au rămas pe tratament cu insulină. O pacientă tânără, în vârstă de 22 de ani, cu repetate episoade de cetoacidoză severă, a fost internată de urgență în comă diabetică asociind și pancreatită acută, o afecțiune care agravează diabetul și este amenințătoare de viață. Dozele și tipul de insulină sunt fixate de medic. Pacienții infectați cu coronavirus necesită doze de insulină mai mari pe perioada bolii. Doza se poate dubla”, spune dr. Gina Botnariu, șefa Clinicii de Diabet de la Spitalul „Sfântul Spiridon” Iași.

Pacienții diabetici care trec de infecția cu coronavirus nu rămân cu sechele

În timp ce mulți bolnavi COVID-19, care au fost tratați de o formă medie sau gravă a infecției, rămân cu sechele după ce se vindecă de noul tip de virus, la unele persoane diabetice nu s-au depistat astfel de complicații. Ieșenii care suferă de diabet și au fost internați în cadrul Clinicii de Diabet după ce s-au infectat cu coronavirus și au fost tratați, nu au rămas cu sechele pulmonare.

„Pacienții diabetici sunt mai susceptibili la infecția cu SARS-CoV-2, din cauza imunității scăzute. Astfel de persoane infectate cu coronavirus, internate în secția de diabet, pun probleme deosebite, deoarece infecția virală declanșează cetoacidoză severă. Marea majoritate dezvoltă pneumonii grave care generează insuficiență respiratorie și necesită suport ventilator în secțiile ATI. Există pacienți care s-au pierdut. Persoanele diabetice de vârstă medie au tolerat mai bine boala COVID-19 și s-au externat în condiții optime. Perioada de recuperare a fost ușor mai lungă, mulți dintre ei acuzând dureri de cap, persistența tusei și slăbiciune musculară. Din clinică nu s-au externat pacienți cu sechele”, adaugă dr. Gina Botnariu.

Unii ieșeni află că suferă de diabet abia când se testează pentru coronavirus

În ultimele luni, ieșenii care au prezentat simptome grave ale infecție cu coronavirus s-au prezentat de urgență la spital. Ajunși la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului „Sfântul Spiridon”, aceștia sunt testați pentru COVID-19 și primesc consultații de specialitate. Ca în niciun an, mulți ieșeni au aflat că sunt diabetici odată cu testul pozitiv al infecției cu coronavirus. O posibilă explicație, spun medicii, este cea dată de faptul că noul tip de virus afectează celulele pancreatice care produc insulină.

„În clinică ajung pacienți cu diabet dezechilibrat, cu formă medie a infecției cu coronavirus, care nu necesită intubare. Unii pacienți au o evoluție nefavorabilă și dezvoltă insuficiență respiratorie, necesitând transfer în secția de ATI a spitalelor suport COVID-19. De altfel, sunt și cazuri în care persoanele sunt diagnosticate cu diabet concomitent cu infecția de SARS-CoV-2. Este posibil ca virusul să dea o inflamație a celulelor pancreatice, care să ducă la denaturarea acestora și să declanșeze procesul imunologic distructiv”, mai explică medicul ieșean.

Doi pacienți diabetici, confirmați pozitiv cu coronavirus, sunt internați în Clinica de Diabet

În momentul de față, Clinica de Diabet din cadrul Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iași are două locuri ocupate în zona roșie, destinată pacienților infectați cu coronavirus. În cadrul unitații sanitare sunt 40 de locuri, dintre care 10 pentru internări de o zi. Atunci când un pacient se prezintă de urgență este considerat suspect COVID-19 și este ținut izolat de ceilalți pacienți până la aflarea rezultatului testului. Dintre cele trei locuri în zona destinată bolnavilor cu noul tip de virus, două erau ieri ocupate.

„De aproximativ două luni Spitalul „Sfântul Spiridon” este unitate suport COVID-19, ceea ce presupune ca fiecare clinică să aibă zonă roșie în care se internează urgențe de profil cu COVID-19, iar Clinica II Medicală este destinată pacienților COVID-19. În momentul de față avem doi pacienți internați în zona roșie, tânăra de 22 de ani și un alt pacient cu o evoluție favorabilă, deși are complicații cardiovasculare. În clinică sunt 30 de locuri, cu excepția celor 10 staționare. Un număr de cinci locuri sunt la secția de Terapie Acuți și trei locuri în zona roșie. Peste 20 de pacienți au fost externați în stare bună după infecția cu coronavirus, în aceste luni”, încheie dr. Gina Botnariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *