Prima pagină » International » Alertă sanitară! Un pacient moare din cauza febrei Lassa, virus mortal asemănător Ebola, cu simptome severe
Alertă sanitară! Un pacient moare din cauza febrei Lassa, virus mortal asemănător Ebola, cu simptome severe

Alertă sanitară! Un pacient moare din cauza febrei Lassa, virus mortal asemănător Ebola, cu simptome severe

04 nov. 2024, 11:20, 1 ,
Simona Ciobanu în International

Un caz tragic a avut loc în Iowa, SUA, unde un pacient a murit după ce a contractat febra Lassa, o boală virală extrem de periculoasă, similară cu Ebola, care poate provoca hemoragii severe, inclusiv sângerări din globii oculari. Virusul este endemic în mai multe țări din Africa de Vest și este transmis prin contactul cu rozătoare infectate.

Autoritățile sanitare americane au emis imediat o alertă, în timp ce Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) colaborează cu oficialii din Iowa pentru a identifica posibilele contacte ale pacientului, care va fi monitorizate atent timp de trei săptămâni.

Un pacient moare din cauza febrei Lassa

Pacientul se întorsese recent în SUA din Africa de Vest și nu a prezentat simptome în timpul călătoriei, ceea ce a redus riscul de transmitere către ceilalți pasageri ai zborului. Totuși, la scurt timp după întoarcerea sa, a început să manifeste simptome severe și a fost plasat în izolare la University of Iowa Health Care Medical Center, unde a decedat. Testele confirmă că febra Lassa este cauza decesului, acesta fiind al nouălea caz cunoscut de febră Lassa din 1969 în rândul călătorilor întorși în SUA din zonele endemice.

Febra Lassa, denumită după un oraș din Nigeria unde a fost identificată pentru prima dată, este cauzată de virusul Lassa, din familia Arenaviridae, și afectează între 100.000 și 300.000 de persoane anual, provocând aproximativ 5.000 de decese. În majoritatea cazurilor, simptomele sunt ușoare, incluzând febră, oboseală și dureri de cap. Cu toate acestea, la unii pacienți, infecția evoluează spre simptome severe: sângerări, convulsii și chiar comă. Rata mortalității este de aproximativ 1%, dar boala prezintă riscuri deosebit de mari pentru femeile însărcinate, care au o probabilitate de 80% să își piardă copilul.

Autoritățile sanitare investighează modul în care pacientul a contractat virusul, suspectând contactul cu rozătoare infectate în timpul șederii în Africa de Vest. Transmiterea virusului Lassa la oameni se face prin contactul direct cu excrementele rozătoarelor infectate sau, în cazuri rare, prin fluide corporale ale persoanelor bolnave. În lipsa unor măsuri prompte de tratament, boala evoluează adesea spre șoc și afectare neurologică, iar un sfert dintre pacienți pot suferi de surditate temporară.

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că febra Lassa este endemică în Nigeria, Liberia și alte țări din Africa de Vest. Virusul rămâne o amenințare serioasă, iar autoritățile medicale din SUA îndeamnă la vigilență, continuând eforturile de monitorizare și prevenire pentru a limita răspândirea acestuia.

Comentarii
  • EBOLA si SIDA au brevete de inventie.
    Cautati pe net ca sa va convingeti !

    ,,Revoltă împotriva vaccinurilor în UE. Nici vârstnicii nu mai acceptă dozele.
    Disperare în UE. Încrederea în vaccinuri a fost grav zdruncinată.

    Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC)a făcut un apel la autoritățile statelor din UE pentru a accelera vaccinarea Covid și antigripală, având în vedere ratele de acoperire extrem de scăzute pe aproape întreg teritoriul Uniunii. În sezonul 2023-2024, s-a reușit administrarea a doar 31,3 milioane de doze vaccin anti-Covid, înregistrându-se și o scădere accelerată a vaccinărilor antigripale. La capitolul refuzului vaccinării, România este campioană absolută, cu procente la anti-Covid între 0,02% și 0,03%.
    Autoritățile europene și-au exprimat dezamăgirea față de refuzul aproape în masă de acceptare a vaccinului Covid la persoanele vârstnice și la lucrătorii din Sănătate, precum și față de o scădere abruptă a acceptării vaccinului antigripal. Adoptarea vaccinării împotriva gripei sezoniere și a Covid-19 pentru grupurile de risc, cum ar fi persoanele în vârstă, a fost sub-optimă în mai multe state membre UE/SEE în timpul sezonului 2023-2024, potrivit a două rapoarte publicate astăzi de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC). Rata de vaccinare împotriva gripei sezoniere pentru persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste în timpul sezonului 2023-2024 a variat semnificativ între țări, de la 12% la 78%, doar două țări depășind 75% acoperire de vaccinare în această grupă de vârstă. ”Acest lucru subliniază necesitatea unor eforturi de vaccinare mai concentrate. Ratele de vaccinare împotriva Covid-19 între septembrie 2023 și iulie 2024 variază și mai mult, de la 0,02% la 66,1%, cu o acoperire medie în rândul persoanelor de 60 de ani și peste de doar 14%. Vaccinarea este una dintre cele mai eficiente măsuri pe care le avem pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili din societate de boli severe, spitalizare și deces. Cu atât de puține țări care ating niveluri adecvate de protecție pentru grupurile țintă, este esențial să creștem gradul de vaccinare pe măsură ce intrăm în sezonul de iarnă”, a declarat Pamela Rendi-Wagner, directorul ECDC…’’ https://www.national.ro/sanatate/revolta-impotriva-vaccinurilor-in-ue-nici-varstnicii-nu-mai-accepta-dozele-839165.html/#comment-382017

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`