Prima pagină » National » Alertă meteo extremă în România. Cod roșu de caniculă și cod galben de vijelii puternice și ploi torențiale

Alertă meteo extremă în România. Cod roșu de caniculă și cod galben de vijelii puternice și ploi torențiale

17 aug. 2024, 15:40,
în National

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis sâmbătă mai multe avertizări meteo pentru România, vizând caniculă extremă, vijelii și ploi torențiale. Aproape toate județele țării sunt afectate de aceste fenomene meteorologice severe.

Avertizare Cod galben: vijelii și ploi torențiale

Prima avertizare, de Cod galben, este valabilă de pe 17 august, ora 12:00, până pe 17 august, ora 21:00. În această perioadă, instabilitatea atmosferică va fi pronunțată în cea mai mare parte a zonei montane, în nord-vestul Moldovei, nordul Olteniei, nord-vestul Munteniei, sud-vestul și sud-estul Transilvaniei. Vor fi averse torențiale, intensificări ale vântului (cu rafale de 50-70 km/h), descărcări electrice, și izolat, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor varia între 15-25 l/mp și izolat vor depăși 30 l/mp. Fenomene similare vor apărea pe arii restrânse și în restul țării.

Avertizare Cod roșu: caniculă severă

A doua avertizare meteo, de Cod roșu, este valabilă pe toată durata zilei de 17 august. Județele Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman se vor confrunta cu un val persistent de căldură. Temperaturile maxime vor ajunge la 38-39 de grade Celsius și, izolat, la 40 de grade Celsius. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, cu un indice temperatură-umezeală (ITU) ce va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile minime se vor situa în jurul a 23 de grade Celsius, cu valori izolate de până la 26 de grade Celsius în Dealurile de Vest.

Avertizare Cod roșu suplimentar

O a treia avertizare Cod roșu va intra în vigoare duminică, 18 august, și va fi valabilă pe tot parcursul zilei în județul Timiș. Temperaturile maxime vor rămâne între 38 și 39 de grade Celsius, cu disconfort termic extrem și un ITU ce va depăși 80 de unități. Minimele vor varia între 19 și 25 de grade Celsius, caracterizând o noapte tropicală.

Cetățenii sunt sfătuiți să ia măsuri de protecție adecvate pentru a face față acestor condiții meteorologice severe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *