Prima pagină » Actualitate » Alertă maximă din cauza virusului Marburg! Similar cu Ebola, această boală rară a ucis deja 11 persoane
Alertă maximă din cauza virusului Marburg! Similar cu Ebola, această boală rară a ucis deja 11 persoane

Alertă maximă din cauza virusului Marburg! Similar cu Ebola, această boală rară a ucis deja 11 persoane

04 oct. 2024, 16:40,
Simona Ciobanu în Actualitate

Boala provocată de virusul Marburg a dus la moartea a 11 persoane și îmbolnăvirea altor 25 în Rwanda, unde un focar a fost declarat pe 27 septembrie. Similară cu Ebola, această boală rară, dar extrem de gravă, poate avea o rată de mortalitate de până la 88%, în funcție de tulpina virală și de gestionarea cazurilor.

Pe 2 octombrie, autoritățile germane au închis două linii de cale ferată din gara principală din Hamburg după ce doi pasageri de tren au fost suspectați de infectare cu virusul. Cu toate acestea, testele lor au ieșit negative.

Până la 2 octombrie, Rwanda a confirmat 36 de cazuri, dintre care cel puțin 19 au fost în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății, majoritatea activând în unități de terapie intensivă. Mai multe cazuri au origini necunoscute, ceea ce sugerează posibilitatea existenței unor cazuri neraportate, potrivit unui avertisment de sănătate emis de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor pe 3 octombrie.

Acesta este primul focar de Marburg înregistrat în Rwanda.

„OMS evaluează riscul focarului ca fiind foarte ridicat la nivel național, ridicat la nivel regional și scăzut la nivel global,” a declarat Organizația Mondială a Sănătății pe 30 septembrie.

Ce este boala provocată de virusul Marburg

Cunoscută și sub numele de febră hemoragică Marburg, această boală apare cel mai frecvent în Africa subsahariană. Identificată pentru prima dată în 1967 în urma unor focare din Germania și Serbia, boala este cauzată de virusurile Marburg și Ravn, ambele aparținând familiei ortomarburgvirusurilor.

Aceste virusuri se găsesc în mod natural în liliecii de fructe din specia Rousettus aegyptiacus, care pot transmite boala oamenilor și altor animale prin excrețiile lor.

Simptomele includ febră, erupții cutanate și sângerări severe, apărând brusc și agravându-se rapid. Nu există un tratament specific pentru boala Marburg, iar infecția duce adesea la complicații grave sau moarte.

Transmiterea se face prin contact direct cu fluidele corporale ale unei persoane infectate, cum ar fi sângele, urina, transpirația sau alte lichide corporale. Boala nu este transmisibilă prin aer.

Simptomele

Simptomele apar de obicei între 2 și 21 de zile după expunere și, la început, seamănă cu cele ale gripei. Acestea pot progresa rapid spre insuficiență hepatică, hemoragii și disfuncție multi-organică.

– Febră
– Dureri de cap
– Frisoane
– Dureri musculare și articulare
– Greață, vărsături și diaree
– Sângerări inexplicabile

Nu există un vaccin sau un tratament aprobat de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) pentru boala Marburg. Totuși, îngrijirea de susținere timpurie, precum hidratarea și gestionarea oxigenului și tensiunii arteriale, poate crește șansele de supraviețuire.

În cazurile fatale, moartea survine de obicei la 8-9 zile de la debutul simptomelor, din cauza pierderii masive de sânge și a șocului.

Comentarii
  • zi sa-ti moara toata familia-n cancer

    si te cred
    daca , nu publicati com . , va dau zloboz in git , voua si familiilor voastre

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024