În hipermarketurile din Germania, se trage un semnal de alarmă cu privire la tot mai marele număr de conserve care pot avea consecințe asupra fertilității, conținând o substanță care provoacă infertilitate.
Conservele de pește, supă, roșii sau lapte de cocos sunt adesea salvarea atunci când timpul e limitat și dorim să diversificăm meniul cu produse care nu sunt disponibile în sezon sau în regiunea noastră.
Substanța care provoacă infertilitate descoperită în conservele din supermarketurile din Germania
Totuși, rezultatele recente ale unui studiu al fundației germane de examinare a produselor, „Stiftung Warentest”, pun pe gânduri. După analizarea a 58 de cutii de conserve din supermarketurile germane, s-a descoperit că în majoritatea covârșitoare (51 de conserve) se găsește Bisfenol A (BPA), conform informațiilor din revista „Test” a fundației, citată de DEUTSCHE WELLE prin intermediul Rador Radio România.
Bisfenolul A poate avea consecințe serioase asupra sănătății. Asemănător cu estrogenul, acesta poate perturba sistemul endocrin și poate cauza infertilitate. Potrivit Agenției Europene pentru Produse Chimice (ECHA), Bisfenolul A este clasificat ca o substanță de „foarte mare îngrijorare” pentru experți.
Un raport recent al Agenției Europene de Mediu (AEM) trage un semnal de alarmă: Bisfenolul A (BPA), un compus chimic utilizat pe scară largă în diverse produse, se regăsește în organismul a 92% dintre europeni. Studiul, realizat în cadrul inițiativei HEM4EU de bio-monitorizare umană, a detectat BPA în probele de urină ale participanților adulți din 11 țări europene.
Expunerea la BPA depășește limitele de siguranță
Alarmant este faptul că nivelul de expunere la BPA depășește semnificativ doza zilnică maximă considerată sigură de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (AESA). Conform AEM, în cele 11 țări participante, rata de depășire a acestei doze variază între 71% și 100%.
Prezența omniprezentă a BPA în organismul europenilor ridică numeroase semne de întrebare legate de impactul său asupra sănătății. Bisfenolul A este cunoscut pentru capacitatea sa de a perturba sistemul endocrin, fiind asociat cu diverse afecțiuni, inclusiv cancer de sân, infertilitate și probleme metabolice.
Doza la care BPA devine cu adevărat periculos este subiectul unor dezbateri aprinse. AESA a revizuit recent în scădere doza zilnică maximă considerată sigură, o poziție contestată de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA). Raportul AEM subliniază necesitatea unor acțiuni ferme pentru a reduce expunerea la BPA. În timp ce anumite țări, precum Franța, au interzis deja BPA în recipientele alimentare, Uniunea Europeană și Statele Unite iau în considerare restricții mai stricte privind utilizarea să.
Prezența larg răspândită a BPA în organismul europenilor și dovezile tot mai numeroase ale riscurilor sale pentru sănătate impun o reevaluare urgentă a utilizării sale astfel încât la supermarketurile din Germania, și din toată Europa să nu se mai găsească această substanță care provoacă infertilitate.