Prima pagină » Local » Alertă în Iași! A fost depistat încă un focar de coronavirus. 39 de copii au fost testați pozitiv
Alertă în Iași! A fost depistat încă un focar de coronavirus. 39 de copii au fost testați pozitiv

Alertă în Iași! A fost depistat încă un focar de coronavirus. 39 de copii au fost testați pozitiv

24 iun. 2020, 20:04,
Antonia Ceausu în Local

Alertă în Iași. Încă un focar de coronavirus a fost depistat astăzi. 39 de copii din Centrul rezidential „Sfântul Nicolae” din Pașcani și din cele trei module familiale de la Verșeni au fost testați pozitiv cu noul coronavirus.

„39 de copii au fost testați pozitiv cu coronavirus. Aceştia fac parte din cele două centre unde au fost depistate 11 cazuri în săptămâna precedentă. La Centrul rezidenţial „Sfântul Nicolae” din Pașcani sunt 21 de minori infectați. La Verșeni sunt trei căsuțe de tip familial, iar în două dintre acestea au fost depistate cazuri de infectare. Momentan copii testați pozitiv au rămas în incinta acestor locuințe până ce DSP-ul și reprezentanții DGASPC vor decide unde vor fi transportați. Toți sunt asimptomatici. Starea acestora este una bună. Sunt copii care nu au ieşit din luna martie din centru. Ceilalţi minori care nu au fost infectați au fost separaţi”, a explicat Florin Ion directorul DGASPC Iaşi.

Florin Ion, directorul DSASPC a metionat că momentan copii vor rămâne în centru şi că situaţia este „evaluată împreună cu reprezentanţii DSP”.

16 angajați ai DGASPC Pașcani, depistați pozitiv cu coronavirus

Noi cazuri de coronavirus au fost înregistrate în judeţul Iaşi. Situaţie se înrăutăţeşte pe zi ce trece. Aseară au fost confirmate alte zece persoane cu COVID-19 la centrul Sf Nicolae din Pașcani. Alte şase persoane au fost testate pozitiv cu virusul corona la un centru social din satul Verșeni comuna Mirosloveşti. Cele două focare de la Paşcani şi Veresi au aglomerat la maximum spitalele. La Spitalul de Boli Infecţioase mai există în total opt locuri libere, iar la Spitalul CFR, unitate suport, doar 4 locuri.

„La centrul de la Pașcani sunt 11 angajați depistați pozitiv, iar la celălalt sunt 5 persoane cu Covid- 19. Și angajații și copii sunt asimptomatici. La copii se aștepta rezultatele testelor. Decomandată s-a confirmat la angajați”, a precizat Florin Ion, director DGASPC Iasi.

„Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a demarat pe data de 18 iunie 2020 acţiunea de testare pentru depistarea COVID-19 a personalului din toate căminele pentru persoane vârstnice din judeţul Iaşi, din centrele sociale şi centrele rezidenţiale pentru persoane adulte aflate în dificultate.

În prezent 16 persoane angajate la doua centre din două localități de pe raza judeţului Iaşi au fost depistate cu noul coronavirus

Pentru această  acţiune sunt mobilizate mai multe echipe de epidemiologi din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Iași pentru a preleva probe de la personalul din aceste centre. În urma investigaţiilor de laborator s-a constatat că până în prezent 16 persoane angajate la doua centre din două localități de pe raza judeţului Iaşi au fost depistate cu noul coronavirus, 11 de la un centru de servicii sociale și alte 5 persoane care își desfașoară activitatea la case de tip familial.

A fost demarată o anchetă epidemiologică pentru stabilirea contacţilor direcţi. Persoanele depistate cu noul coronavirus au fost internate în spitalele suport COVID-19, iar la centrele unde sunt angajate persoanele depistate pozitiv au fost luate toate măsurile pentru efectuarea operațiunilor de igienizare. Reamintim că aceste testari se realizează de doua ori pe lună conform metodologiei de supraveghere COVID-19. Activitatea de testare continuă în perioada urmatoare”, se arata in comunicatul remis de DSP Iasi.

„La Spitalul de Boli Infecțioase am putut acoperi infectații de la Pașcani pentru că am transferat ieri asimptomaticii la spitalul CFR. In această dimineață erau opt locuri libere rămase după acoperirea locurilor pentru Pașcani. In funcție de numărul de externări să sperăm că vom putea acoperi necesitățile până luni fără probleme. Pe următorii pacienții ii vom orienta spre compartimentul de la ATI Neurochirurgie” a declarat profesor doctor Carmen Dorobăț

În urmă cu câteva săptămâni primarul oraşului Paşcani, Dumitru Pantazi, trăgea un semnal de alarmă.

„Nu îmbolnăviți Pașcaniul!

• DSP a propus, din birou, intrarea Pașcaniului în linia întâi a luptei cu epidemia de coronavirus
• Spitalul Municipal Paşcani nu a primit însă niciun fel de ajutor guvernamental pentru a putea gestiona situația.

Pașcaniul este trimis în luptă cu mâinile goale. Ministerul Sănătății și Direcția Județeană de Sănătate Publică au propus Spitalul Municipal Pașcani între unitățile medicale care vor prelua bolnavi infectaţi de coronavirus.

Decizia a fost luată fără nicio consultare a autorităților publice, fără nicio analiză a dotării spitalului cu echipamentele și aparatură necesară și fără a se lua în calcul posibilele consecințe ale acestei hotărâri. Starea de urgență aflată în vigoare pe teritoriul țării nu poate justifica în niciun fel luarea unor decizii hazardate, fără consultarea autorităților administrative și sanitare ale Pașcaniului și fără o informare pe teren asupra condițiilor existente pe plan local.

Noi cazuri de coronavirus în judeţul Iaşi

Spitalului Municipal Pașcani acoperă toate necesitățile sanitare ale unei populații cu o medie de vârstă ridicată și cu patologii specifice cum este secţia de îngrijiri paleative cu un număr de 50 paturi, cu un grad de ocupare de 100% şi cu pacienţi aflaţi pe liste de aşteptare.

Totodată, transferul la Pașcani a unor pacienți din alte spitale, fără a fi măcar testați în prealabil va avea drept consecință extrem de probabilă ,extinderea epidemiei și afectarea directă a sănătății publice din municipiu, cu consecinţe deosebit de grave.

Nu vreau să fiu înțeles greșit. Nu dorim să abandonăm bolnavii infectaţi de coronavirus. Dar nu pot să nu mă gândesc la situația pășcănenilor, pe drept cuvânt îngrijorați de evoluția epidemiologică dacă se pune în aplicare propunerea de introducere a orașului în prima linie a luptei cu epidemia. Spitalul Municipal din Pașcani nu s-a aflat pe lista inițială a unităților medicale angajate în această bătălie. Nu a primit niciun fel de sprijin, în echipamente, medicamente și expertiză, din partea Ministerului Sănătății și nu are dotarea şi resusele umane necesare.

Vreau să închei acest mesaj, cu speranța ca această inițiativă din partea DSP-ului să nu se concretizeze.”, a transmis Dumitru Pantazi, primarul orașului Pașcani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *