Alertă! Familii distruse de un singur aliment! Au ajuns în stare critică la spital după ce au mâncat acest lucru

Alertă! Familii distruse de un singur aliment! Au ajuns în stare critică la spital după ce au mâncat acest lucru

31 oct. 2019, 04:00 _____ Vizualizări
Cristian Hitruc, în Local

Aceste cazuri i-au îngrozit până și pe medici. De-a lungul timpului, la spitalele din Iași au ajuns pacienți în stare gravă, care nu au mai putut fi salvați. Adevărate tragedii pot lua naștere din cauza unui singur moment de neatenție. O plăcere de moment i-a costat viața pe mulți dintre pacienți. Iată care este cauza acestor tragedii și ce spun specialiștii.

În fiecare an, la spitalele din Iași ajung pacienți în stare gravă, mai ales în această perioadă, după ce consumă alimente din surse neverificate. Este vorba despre ieșenii care cumpără și mănâncă ciuperci sau bureți de la comercianții ambulanți. Din cauza acestor alimente, care de multe ori pot fi toxice, în spitalele din Iași s-au înregistrat adevărate tragedii. Ieșenii care aleg să se supună acestui risc dezvoltă probleme de sănătate ireversibile. Pentru mulți dintre acești pacienți, medicii nu mai pot face nimic, chiar dacă ajung relativ repede la spital.

Se supun unui risc enorm

Cei care consumă ciuperci sau bureți din surse neavizate se supun unui risc uriaș. La spitalele din Iași au ajuns mulți pacienți care au dezvoltat insuficiență hepatică și insuficiență renală. De multe ori, cantitatea care provoacă astfel de probleme este destul de mică.
„Riscurile la care se supun persoanele care consumă astfel de produse sunt foarte mari. Din păcate, a fost un număr de cazuri care s-au pierdut. Acești pacienți dezvoltă insuficiență renală și insuficiență hepatică acută. Cantitatea pe care o consumă nu trebuie să fie mare. Este suficient să fie câteva grame de ciuperci otrăvitoare pentru a provoca o tragedie”, precizează dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași.

Simptomele inițiale pot fi ușor confundate

De multe ori, persoanele care suferă de astfel de probleme nu iau în serios simptomele inițiale. Cu toate acestea, de la simple dureri abdominale până la comă este un pas foarte scurt.

„Diagnosticul inițial este de multe ori confundat și amânat. Acest lucru se întâmplă pentru că pacientul acuză crampe și dureri abdominale. În aceste condiții, având aceste simptome, nu mulți se prezintă la spital. Din păcate, într-un interval scurt de timp, pacientul intră în comă. După acest lucru, este deja foarte târziu și complicat pentru a putea îndepărta efectele toxicului din organism. Cu cât pacientul ajunge mai repede la spital, cu atât este mai bine. Prin spălături digestive, aceste alimente pot fi îndepărtate și efectul toxic poate fi mai mic. Dar, mulți nu iau în serios simptomele inițiale”, adaugă dr. Ionuț Nistor.

Există o singură soluție

Singura soluție pentru acești pacienți rămâne dializa hepatică. Cu toate acestea, această terapie nu dă roade de fiecare dată. În aceste condiții, cadrele medicale ne sfătuiesc să stăm departe de cei care vând astfel de produse. Totodată, medicii susțin că ar fi bine să consumăm ciuperci doar de la producătorii avizați.

„O soluție pe care din fericire o avem la Spitalul Clinic «Dr. C. I. Parhon» este dializa hepatică. Este singurul centru din Iași care poate face acest lucru. Dar nici această soluție nu reușește, în anumite situații, să salveze cazurile grave, adresate târziu. Sfatul nostru este de a consuma ciuperci din surse cunoscute, de la producători avizați, specializați. Consumul de la culegători, vânzători ambulanți este periculos și poate duce la tragedii”, încheie dr. Ionuț Nistor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *