Pentru a preveni incidentele care au loc din cauza elevilor ce aduc la școală obiecte care îi pot răni pe cei din jur, Inspectoratul de Poliție Județean Iași, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Iași, au organizat un eveniment cu scopul informării. Elevii liceului „Dimitrie Leonida” din municipiul Iași au fost atenționați despre portul de obiecte periculoase în școli, dar și despre consecințele folosirii acestora.
Recent, tinerii care învață la un liceu din municipiul Iași au participat la o acțiune de prevenție ce vizează portul de obiecte periculoase în cadrul unităților de învățământ, dar și în alte locuri publice.
Polițiștii ieșeni le-au prezentat toate prevederile legale care se referă la acest subiect și le-au vorbit despre modul în care le-ar putea fi afectat viitorul dacă ar fi surprinși în astfel de situații. În acest an, au fost înregistrate incidente în care au fost implicați elevi care au adus la școală obiecte periculoase.
Oamenii legii i-au informat pe elevii unui liceu din Iași despre portul de obiecte periculoase în școli
Pe data de 4 mai 2022, agenții din cadrul IPJ Iași, în colaborare cu ISJ Iași, au desfășurat activități de prevenire împotriva situațiilor în care elevii vin cu obiecte periculoase în incinta instituțiilor de învățământ, și le folosesc, dar și în alte locuri publice. Aceștia le-au explicat adolescenților despre consecințele grave ale acestor fapte, atât din punct de vedere juridic, cât și din punctul de vedere al siguranței.
„Pe 11 aprilie 2022, polițiștii Biroului de Siguranță Școlară din cadrul IPJ Iași au lansat această campanie, „Școală sigură, fără port sau folosire de obiecte periculoase”, împreună cu reprezentanții ISJ Iași, pentru prevenirea portului și folosirea de obiecte periculoase în unitățile de învățământ din Județul Iași.
Nu au fost înregistrate cazuri grave pe această temă, dar dorim să informăm elevii cu privire la consecințele unor astfel de fapte. Poate cei mai mulți dintre ei nu cunosc aceste consecințe juridice, și aici ne referim la faptul că portul de obiecte periculoase sau alte obiecte, cum sunt substanțele iritant-lacrimogene sau substanțele paralizante, atrage răspunderea penală, respectiv amenda penală sau chiar închisoarea. Practic, astăzi, ne dorim, în cadrul acestei activități, să transmitem aceste informații elevilor, astfel încât să prevenim orice tip de fapte, fie de natură penală, fie de natură contravențională”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Iași, Anca Vîjiac.
Elevii au purtat o discuție liberă cu polițiștii
În scopul informării, tinerilor le-au fost împărțite afișe ce conțin prevederi legale ce vizează infracțiunea de portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase, pedepsele pentru această faptă și bunurile care se încadrează la această categorie. În acest an, au fost înregistrate cazuri în care elevii s-au prezentat cu obiecte care pun în pericol siguranța celor din jur, iar în unele situații chiar le-au folosit, lucru care i-a motivat pe oamenii legii să se adreseze adolescenților și să îi informeze, în scopul de a evita repetarea unor astfel de incidente.
Chiar în și cadrul Liceului Tehnologic „Dimitrie Leonida” au fost astfel de probleme. În interiorul școlii a fost pulverizată o substanță bănuită a fi iritant lacrimogenă, lucru ce a dus la evacuarea elevilor și acordarea de îngrijiri medicale unui tânăr ce a avut de suferit de pe urma acestei întâmplări. Elevii ieșeni le-au pus întrebări polițiștilor și au aflat că portul sau folosirea de obiecte periculoase în locuri publice pot fi pedepsite cu amenda penală sau cu închisoarea.
„Și în anul școlar curent, asigurarea condițiilor pentru desfășurarea activităților școlare în siguranță reprezintă o prioritate. Colaborarea cu IPJ Iași este una foarte fructuoasă, având în vedere că, la începutul fiecărui an școlar, noi semnăm un parteneriat, prin intermediul căruia stabilim un plan comun de acțiune. Evenimentul de astăzi este doar una dintre numeroasele activități pe care le desfășurăm în parteneriat deoarece, așa cum spuneam anterior, prioritatea noastră este ca elevii să se afle permanent în siguranță”, a declarat inspectorul pentru activități educative extrașcolare din cadrul ISJ Iași, Elena-Larisa Târzianu.
Recent, elevii de la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” au învățat despre portul de obiecte periculoase în școli și ce urmări poate atrage o astfel de faptă.
Asaltul este asalt , să folosească scaunele.