Prima pagină » Actualitate » Alertă! Droguri de mare risc în Iași! Heroina a distrus viața unui tânăr de 26 de ani
Alertă! Droguri de mare risc în Iași! Heroina a distrus viața unui tânăr de 26 de ani

Alertă! Droguri de mare risc în Iași! Heroina a distrus viața unui tânăr de 26 de ani

21 oct. 2019, 04:00,
Cristian Hitruc în Actualitate

Drogurile de mare risc încă există pe piața din Iași. Un tânăr dependent de heroină a ajuns în stare gravă la spital. A fost transportat de urgență la Psihiatrie. Iată ce spun medicii despre starea acestuia. Ce șanse de recuperare are un astfel de pacient.

Drogurile de mare risc există în continuare pe piața din Iași. Acest lucru se observă și prin prisma cazurilor grave care ajung la spital. La finalul săptămânii, un tânăr de 26 de ani, dependent de heroină, a ajuns pe mâinile medicilor. Acesta era în sevraj și a avut nevoie urgentă de tratament. Pentru că starea lui era gravă, a fost transportat la Institutul de Psihiatrie „Socola”.
„La finalul săptămânii care tocmai s-a încheiat, la Unitatea de Primire Urgențe a fost transportat un tânăr în vârstă de 26 de ani. Acesta este din Iași și avea nevoie de îngrijiri medicale, fiind drogodependent. Cadrele medicale care l-au preluat pe bărbat au constatat că acesta prezenta sevraj de la heroină. Pacientul a primit îngrijiri în cadrul Unității de Primire Urgențe și a fost transportat la Institutul de Psihiatrie «Socola» din Iași. Acolo, va fi ținut sub tratament și atentă supraveghere medicală”, precizează prof. dr. Diana Cimpoeșu, coordonator UPU-SMURD Iași.

Riscuri uriașe pentru acești pacienți

Chiar dacă sevrajul provocat de consumul de heroină nu este foarte periculos, medicii susțin că există riscuri mari pentru acești pacienți. În general, drogodependenții nu consumă un singur tip de drog. Totodată, aceștia pot prezenta și anumite complicații de sănătate. „Sevrajul provocat de heroină nu este la fel de periculos ca cel care apare ca urmare a consumului de alcool. Dar, dacă mai există și alte boli adăugate, probleme de sănătate, pot apărea complicații. Totul depinde de ce a mai consumat pacientul, pentru că foarte mulți mai consumă și alte droguri în afară de heroină, le amestecă, cu benzodiazepine sau cu alcool. Astfel, de aici încep să apară problemele”, precizează dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru, coordonator programe NoAddict.

Șanse minime de recuperare

Conform medicilor, dependența de heroină este foarte greu de vindecat. Astfel, acești pacienți trebuie să treacă prin etape foarte dificile. „Dependența de opioide este cronică. În principiu, să spunem că un dependent scapă, este un lucru destul de iluzoriu. Scapă dacă alege să facă tratament substitutiv, cu alți opioizi mult mai puțin periculoși. Este vorba despre opioizi care nu dau dependență. Deci, a scăpa de droguri precum heroina, înseamnă a substitui un compus care dă dependență și efecte psihice importante, cu compuși opioizi care nu dau euforie, nu sunt așa periculoși”, adaugă dr. Ovidiu Alexinschi.

Psihoterapia, singura șansă de recuperare

Tratamentul pe care îl urmează pacientul trebuie susținut și de psihoterapie. Chiar și cu toate aceste eforturi, șansele pacienților de a scăpa de drogodependență sunt minime.
„Astfel, aceasta este opțiunea pe termen lung până când pacientul va fi stabilizat. Dacă dorește, se stabilește de comun acord o schemă de reducere graduală, de înlocuire cu altceva. Practic, o internare scurtă, de dezintoxicare și de trecerea sevrajului nu are impact pe termen lung. Trebuie să se meargă pe un tratament substitutiv. De la caz la caz diferă durata de internare. Simptomele de sevraj durează câteva zile și ulterior se explorează opțiunile pe termen lung. Este nevoie și de psihoterapie, pentru că altfel șansele de a scăpa definitiv sunt foarte mici”, a încheiat dr. Ovidiu Alexinschi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`