Prima pagină » Actualitate » Alertă de inundații pe mai multe râuri din Moldova! Anunțul meteorologilor
Alertă de inundații pe mai multe râuri din Moldova! Anunțul meteorologilor

Alertă de inundații pe mai multe râuri din Moldova! Anunțul meteorologilor

16 sept. 2024, 16:40,
în Actualitate

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis mai multe avertizări de cod galben, portocaliu și roșu, valabile de luni până marți, pentru diverse râuri din zona Moldovei. Codul roșu este în vigoare pentru bazinele hidrografice din județele Vaslui, Galați și Iași, deja afectate de inundațiile severe din weekendul anterior.

Avertizările vizează creșteri rapide ale debitelor, viituri pe râurile mici, torenți și posibile inundații locale, cu depășirea cotelor de apărare pe anumite cursuri de apă, conform informațiilor furnizate de INHGA.

Alertă de inundații pe mai multe râuri din Moldova

Această situație apare pe fondul inundațiilor recente care au lovit județele Galați și Vaslui încă de vineri noapte, cu județul Galați fiind cel mai grav afectat. Aici, șase persoane și-au pierdut viața, mii de gospodării au fost inundate și sute de locuitori au fost evacuați.

Cod Galben: Avertizarea este valabilă între 16 septembrie, ora 12:00, și 17 septembrie, ora 24:00, pentru râurile din bazinele Bârlad, Siret, Prut și Jijia, care traversează mai multe județe, inclusiv Neamț, Iași, Vaslui, Bacău, Galați și Vrancea.

Cod Portocaliu: Între 16 septembrie, ora 12:00, și 17 septembrie, ora 18:00, sunt vizate râuri din bazinele hidrografice Bârlad, Siret și Prut, afectând în principal județele Vaslui, Iași și Galați.

Cod Roșu: Începând de pe 16 septembrie, ora 18:00, până pe 17 septembrie, ora 12:00, codul roșu este activ pentru râuri din bazinele Bârlad și Prut, care includ sectoare din județele Vaslui și Galați.

Prognoza meteo

Temperaturile vor fi mai scăzute decât media sezonului, iar ploile vor continua în multe regiuni ale țării. Conform prognozei, în zonele de sud-est temperaturile vor atinge 25°C, însă în vestul țării și în nordul Moldovei se așteaptă precipitații semnificative, de până la 15 litri pe metru pătrat. În zonele montane înalte, la peste 2.000 m, pot apărea precipitații mixte, inclusiv lapoviță și ninsoare.

De marți, vremea se va încălzi, cu temperaturi ce vor ajunge la 26-27°C în întreaga țară. Ploile se vor muta către est, iar de miercuri vor fi mai puține, concentrându-se în zonele montane, sudice și estice.

Guvernul a convocat o ședință extraordinară luni la ora 15:00, pentru a discuta măsuri rapide de ajutor pentru persoanele afectate de inundații. În paralel, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență continuă operațiunile de evacuare a apei și sprijinirea populației în 21 de localități din județele Iași, Galați, Timișoara și Vaslui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *