Echipa pirotehnică a Serviciului Român de Informații (SRI) și Poliția s-au aflat, joi dimineață, 30 iulie 2020, la sediul Primăriei Capitalei, unde a existat o amenințare cu bombă.
„A fost înregistrat un apel la 112, prin care o persoană a alertat autoritățile cu privire la plasarea unei bombe în sediul Primăriei Capitalei”, conform SRI.
Alertă cu bombă la Primăria București
Potrivit Poliției Capitalei, alerta cu bombă a fost făcută de către o femeie. În cele din urmă, amenințarea s-a dovedit a fi falsă.
Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a oferit un prim mesaj
„Vă dați seama că ne-am pus și noi întrebarea inițial dacă nu cumva această amenințare cu bomba nu ar putea avea legătură, până la urmă, cu singurul punct de pe ordinea de zi de astăzi, unul foarte dificil, care se referă la o situație controversată din punct de vedere juridic, de acum 16 ani. E reluat practic din ședința de ieri, deoarece nu am întrunit voturile necesare, pentru că unii dintre dumneavoastră nu ați votat, iar alții ați votat împotrivă ori abținere. Informez cetățenii că e vorba despre niște păcate pe care noi le tragem acum, dar ele datează de 16 ani”, a zis Firea.
Primăria nu a fost evacuată
Conform viceprimarului Aurelian Bădulescu, personalul nu va fi evacuat, căci persoana care a efectuat apelul are tulburări psihice.
„A fost înregistrat un apel la 112, prin care o persoană a alertat autoritățile cu privire la plasarea unei bombe în sediul Primăriei Capitalei. Echipa pirotehnică a Serviciului Român de Informații împreună cu Poliția se află la fața locului și pun în aplicare măsurile specifice pentru astfel de situații”, anunță SRI.
Ședință extraordinară la Primăria Capitalei
La ora 10:00 era o ședință extraordinarăă la Primăria Capitalei. Azi ar trebui să se ia o decizie importantă, astfel încât Primăria Capitalei să nu intre în imposibilitate de plată.
”Astăzi, în jurul orei 09:15, Poliția Capitalei a fost sesizată prin SNUAU 112, de către o femeie, despre faptul că la Primăria Municipiului București se află un dispozitiv exploziv. La fața locului s-a deplasat echipa pirotehnică din cadrul IGPR, care a efectuat verificări specifice. Nu s-a confirmat”, se arată într-un comnicat al autorităților.
Alertă cu bombă la Curtea de Apel București
Alertă cu bombă la Curtea de Apel București pe 29 iunie 2020. Autoritățile au fost alertate după ce s-ar fi primit un telefon prin care se anunța pretinsa existență a unui dispozitiv explozibil în clădire. Clădirea a fost evacuată în totalitate.
”Astăzi, în jurul orei 11,10, un bărbat a anunţat prin apel la 112 că la Curtea de Apel Bucureşti se află un dispozitiv exploziv. La faţa locului au sosit poliţişti ai Secţiei 14, care au procedat la evacuarea clădirii, iar la acest moment specialişti ai Serviciului Pirotehnic din cadrul IGPR efectuează verificări”, preciza Poliţia Capitalei. În zonă au fost restricţii de trafic auto şi pietonal.
În urmă cu o lună o altă amenințare cu bombă a fost făcută la Tribunalul București. Ulterior, alarma s-a dovedit a fi falsă.
Toate apelurile cu bomba s-au dovedit a fi false
Metroul din Bucureşti a fost ţinta glumelor proaste de mai mulţi ani. Zeci de apeluri false anunţau o posibilă bomba. Oamenii legii se confrunta cu astfel de apeluri false în fiecare lună. Totuşi, pirotehniştii iau fiecare apel de acest gen în serios şi verifică veridicitatea acestuia. Chiar dacă apelurile sunt false, disconfortul creat pentru bucureştenii evacuaţi şi pentru oamenii legii care fac verificări este uriaş.
Ce rişti dacă apelezi fără motiv 112
Amenzi majorate semnificativ pentru alertarea falsă, astfel:
- apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgență 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numărul 113 ori la numărul 114 se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei;
- alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție, cu amendă de la 1.500 lei la 5.000 lei.