Se manifestă ca alergii alimentare reacțiile sistemului imunitar care apar la scurt timp după consumul unui anumit produs. Chiar și o cantitate mică din ceea ce cauzează alergia poate declanșa simptome precum urticarie, căi respiratorii umflate și probleme digestive.
În unele cazuri, o astfel de alergie poate provoca simptome severe sau chiar o reacție imunologică potențial letală, cunoscută sub numele de anafilaxie.
Cum se manifestă unele alergii alimentare
Alergiile alimentare afectează aproximativ 8 la sută dintre copiii sub 5 ani și până la 4 la sută dintre adulți. Deși nu există un tratament, majoritatea celor mici depășesc alergiile alimentare pe măsură ce cresc. Este ușor să confunzi o alergie alimentară cu o reacție mult mai comună, cunoscută sub numele de intoleranță alimentară. Deși deranjantă, cea din urmă este o afecțiune mai puțin gravă care nu implică sistemul imunitar.
Pentru unii oameni, o reacție alergică la un anumit aliment poate fi incomodă, dar nu severă. Pentru alte persoane, pe de altă parte, poate fi înfricoșătoare și chiar amenințătoare pentru viață. Simptomele apar de obicei în câteva minute până la două ore după consumul alimentului incriminat. Rareori, pot fi întârziate cu câteva ore. Cele mai frecvente semne includ furnicături sau mâncărime în gură, urticarie, mâncărime sau eczemă, inflamarea buzelor, feței, limbii și gâtului sau a altor părți ale corpului, diaree, greață sau vărsături, respirație șuierătoare, congestie nazală amețeli sau leșin.
La unele persoane, o alergie alimentară poate declanșa o reacție alergică severă, numită anafilaxie. Acest lucru poate provoca simptome care pun viața în pericol, inclusiv constricția și strângerea căilor respiratorii, gât umflat sau senzația de nod care îngreunează respirația, o scădere severă a tensiunii arteriale, puls rapid, amețeli, stare de leșin sau pierdere a conștienței. Tratamentul de urgență este esențial pentru anafilaxie, în caz contrar poate fi fatală.
Cauze și factori de risc
Când suferi de alergii alimentare, sistemul tău imunitar identifică greșit un anumit produs sau o substanță fiind ceva dăunător. Ca răspuns, declanșează celule pentru a produce un anticorp, cunoscut sub numele de imunoglobulină E (IgE), pentru a recunoaște alimentele sau substanțele alimentare care cauzează alergii, numite alergeni. Următoarea dată când consumi chiar și cea mai mică cantitate din acel aliment, anticorpii IgE îl detectează, apoi semnalează sistemului tău imunitar să elibereze o substanță chimică fluxul tău sanguin. Histamina cauzează simptome alergice, iar cele mai multe sunt declanșate de anumite proteine din crustacee, cum ar fi creveții, homarii și crabii, arahide, nuci, pește, ouă de pui, lapte de vacă, grâu sau soia. Unele dintre acestea sunt bogate în vitamina D, astfel că este indicat să optezi pentru suplimente în cazul în care te confrunți cu o deficiență.
Factorii de risc pentru alergiile alimentare includ istoricul familial. Astfel, ai un risc crescut de alergii alimentare dacă astmul, eczema, urticaria sau reacții imunologice, precum rinita alergică, sunt frecvente în familia ta. Dacă ești deja alergic la un aliment, este posibil să ai un risc crescut de a deveni alergic la altul. În mod similar, dacă aveți alte tipuri de reacții, cum ar fi „febra fânului”, poți dezvolta o afecțiune mult mai rapid.
Alergiile alimentare sunt mai frecvente la copii, în special la bebeluși și la cei mici. Pe măsură ce cresc, sistemele lor digestive se maturizează și corpurile lor sunt mai puțin susceptibile să reacționeze la componentele alimentare care declanșează alergii. Din fericire, de obicei, copiii depășesc alergiile la lapte, soia, grâu și ouă. Cele severe, dar și cele la nuci și crustacee, sunt mai susceptibile să fie pe viață. Astmul și alergiile alimentare apar adesea împreună, iar când se întâmplă acest lucru, simptomele sunt mai susceptibile să fie severe.