Prima pagină » Sanatate » Alergie solară. Cum se manifestă acest straniu fenomen

Alergie solară. Cum se manifestă acest straniu fenomen

07 iul. 2024, 13:00,
în Sanatate

Hipersensibilitatea sistemului imunitar sau o reacție ereditară a organismului declanșează, odată cu expunerea la soare, reacții cutanate de tip alergic. Oricât de straniu ar suna, există unele persoane care au alergie solară, fiind indicat să se ferească de razele directe ale soarelui.

Cum se manifestă alergia solară

Persoanele care suferă de alergie la soare prezintă simptome precum: prurit, dureri, usturimi, erupție cutanată care dispare la câteva ore de la încetarea expunerii la soare. În cazuri grave, pot apărea și simptome de tipul: vărsături, greață, cefalee, sensibilitate la lumina.

Simptomele la persoanele alergice apar în momentele în care pielea este direct expusă la soare, o perioadă mai îndelungată, pielea este expusă la surse de lumină artificiala care conține ultraviolete sau pielea este acoperită de haine subțiri prin care poate trece lumina soarelui.

Persoanele care prezintă un factor de risc de a avea alergie solară sunt cele care: au un istoric alergic în familie, au fost diagnosticate cu dermatită alergică, utilizează frecvent parfumuri, dezinfectanți, coloranți, sau alte substanțe chimice, folosesc antibiotice sau alte medicamente, au pielea mai deschisa la culoare.

Dacă apar reacții cutanate neobișnuite în urma expunerii la soare, este recomandată o vizită la medic.

Există totuși mai multe tipuri de alergie solară. Există alergie prurigo actinică care se manifestă prin noduli care apar la nivelul pielii. Aceasta are, de obicei, o cauză genetică.

Erupția fotoalergică se manifestă atunci când o substanță chimică aplicată pe piele reacționează la lumina soarelui. Substanțele pot fi de tipul medicamente, creme solare, produse cosmetice sau parfumuri.

Erupția poliformă la lumină se manifestă sub formă de beșicuțe în urma expunerii la soare. Urticarea solară prezintă inflamarea pielii, iritație, roșeață, mâncărime sau usturime.

Ameliorarea simptomelor

Medicul specialist, în urma diagnosticului, poate recomanda un tratament specializat, în funcție de fiecare pacient în parte. Tratamentul împotriva alergiei solare poate presupune antihistaminice (tratament pe termen scurt care ajută la ameliorarea manifestărilor reacției cutanate), desensibilizarea (tratament pe termen lung care are ca scop prevenirea reacției alergice cutanate), imunosupresie (suprima răspunsul imun care apare atunci când pielea reacționează), modificări dietetice, aplicarea unor creme hidratante pe piele sau utilizarea unor remedii calmante pentru piele.

Dacă știi că prezinți o sensibilitate crescută la soare, e indicat să: evitați expunerea la soare în intervalul 10 a.m. – 4 p.m, evitați expunerea bruscă la soare, purtați ochelari de soare și îmbrăcăminte deschisă la culoare, folosiți produse de îngrijire cu factor de protecție solară (SPF) de cel puțin 30 (aplicați crema de protecție solară la fiecare 2-3 ore, mai ales daca transpirați sau înotați), evitați factorii declanșatori ai altor tipuri de alergii (alergia la polen, sau la anumite plante), purtați haine care acoperă cât mai mult din piele (pantaloni lungi, mâneci lungi), utilizați umbrela de soare, stați mai mult la umbra și hidratați-vă constant.

Alergia solară nu este așa de ușor de diagnosticat întrucât simptomele ei se aseamănă cu a altor afecțiuni dermatologice. Cea mai bună modalitate de prevenție este evitarea expunerii directe la soare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`