Prima pagină » Sanatate » Alergie solară. Cum se manifestă acest straniu fenomen

Alergie solară. Cum se manifestă acest straniu fenomen

07 iul. 2024, 13:00,
în Sanatate

Hipersensibilitatea sistemului imunitar sau o reacție ereditară a organismului declanșează, odată cu expunerea la soare, reacții cutanate de tip alergic. Oricât de straniu ar suna, există unele persoane care au alergie solară, fiind indicat să se ferească de razele directe ale soarelui.

Cum se manifestă alergia solară

Persoanele care suferă de alergie la soare prezintă simptome precum: prurit, dureri, usturimi, erupție cutanată care dispare la câteva ore de la încetarea expunerii la soare. În cazuri grave, pot apărea și simptome de tipul: vărsături, greață, cefalee, sensibilitate la lumina.

Simptomele la persoanele alergice apar în momentele în care pielea este direct expusă la soare, o perioadă mai îndelungată, pielea este expusă la surse de lumină artificiala care conține ultraviolete sau pielea este acoperită de haine subțiri prin care poate trece lumina soarelui.

Persoanele care prezintă un factor de risc de a avea alergie solară sunt cele care: au un istoric alergic în familie, au fost diagnosticate cu dermatită alergică, utilizează frecvent parfumuri, dezinfectanți, coloranți, sau alte substanțe chimice, folosesc antibiotice sau alte medicamente, au pielea mai deschisa la culoare.

Dacă apar reacții cutanate neobișnuite în urma expunerii la soare, este recomandată o vizită la medic.

Există totuși mai multe tipuri de alergie solară. Există alergie prurigo actinică care se manifestă prin noduli care apar la nivelul pielii. Aceasta are, de obicei, o cauză genetică.

Erupția fotoalergică se manifestă atunci când o substanță chimică aplicată pe piele reacționează la lumina soarelui. Substanțele pot fi de tipul medicamente, creme solare, produse cosmetice sau parfumuri.

Erupția poliformă la lumină se manifestă sub formă de beșicuțe în urma expunerii la soare. Urticarea solară prezintă inflamarea pielii, iritație, roșeață, mâncărime sau usturime.

Ameliorarea simptomelor

Medicul specialist, în urma diagnosticului, poate recomanda un tratament specializat, în funcție de fiecare pacient în parte. Tratamentul împotriva alergiei solare poate presupune antihistaminice (tratament pe termen scurt care ajută la ameliorarea manifestărilor reacției cutanate), desensibilizarea (tratament pe termen lung care are ca scop prevenirea reacției alergice cutanate), imunosupresie (suprima răspunsul imun care apare atunci când pielea reacționează), modificări dietetice, aplicarea unor creme hidratante pe piele sau utilizarea unor remedii calmante pentru piele.

Dacă știi că prezinți o sensibilitate crescută la soare, e indicat să: evitați expunerea la soare în intervalul 10 a.m. – 4 p.m, evitați expunerea bruscă la soare, purtați ochelari de soare și îmbrăcăminte deschisă la culoare, folosiți produse de îngrijire cu factor de protecție solară (SPF) de cel puțin 30 (aplicați crema de protecție solară la fiecare 2-3 ore, mai ales daca transpirați sau înotați), evitați factorii declanșatori ai altor tipuri de alergii (alergia la polen, sau la anumite plante), purtați haine care acoperă cât mai mult din piele (pantaloni lungi, mâneci lungi), utilizați umbrela de soare, stați mai mult la umbra și hidratați-vă constant.

Alergia solară nu este așa de ușor de diagnosticat întrucât simptomele ei se aseamănă cu a altor afecțiuni dermatologice. Cea mai bună modalitate de prevenție este evitarea expunerii directe la soare.

Bugetul.ro
40.000 de români au semnat contract pentru casele la 35.000 de euro. După luni bune, George Simion a spus și ce se alege de programul promis cetățenilor
redactia.ro
Ce ocupație are soția lui Ionel Ganea și cum a început povestea de dragoste dintre ei. Cei doi trec prin momente cumplite
Bugetul.ro
Cutremur la Banca Transilvania. Anunțul oficial făcut de board-ul celei mai mari bănci românești despre noul director general al BT Broker de asigurare
a1.ro
Cine este, de fapt, tatăl faimos al actriței Ilinca Gheorghiu din serialul "Ana, mi-ai fost scrisă în ADN"
Playtech.ro
Cât costă să deschizi un proces de succesiune. Românii plătesc dacă vor moştenire
observatornews.ro
Ce este leasingul operațional și de ce este mai bine să închiriezi o mașină, nu să fii proprietar
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Bolojan: Pensionarii militari au fost mințiți. Ce se întâmplă cu pensiile lor
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Anunțul făcut în această dimineață schimbă tot! Este informația momentului despre cursa prezidențială
Playtech.ro
Ce să presari la rădăcina merilor în mai pentru fructe mari şi zemoase. Livada ta va exploda în toamnă
Dailybusiness.ro
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
RomaniaTV
Bancnotele pe care trebuie să le schimbi. Nu mai sunt bune, au expirat! Anunțul Băncii Naționale
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Ei sunt părinții lui Simion. Stau în Focșani și au studiat la ASE. Tatăl său a avut probleme cu alcoolul. Simion are și o soră, ce e judecătoare
redactia.ro
Delia a anunțat pe cine va vota în turul.«Vă rog frumos să nu mă așteptați cu o bâtă, să mă scuipați»
ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 mai 2025
12 mai 2025