Prima pagină » Sanatate » Alergie pe piele de la ficat, poze, simptome și cauze

Alergie pe piele de la ficat, poze, simptome și cauze

29 nov. 2024, 12:10,
în Sanatate

Alergie pe piele de la ficat se vede în poze și poate duce adesea la simptome cutanate, precum icter, vânătăi și umflături. Gestionarea semnelor implică adoptarea unui stil de viață sănătos pentru a îmbunătăți sănătatea ficatului și bunăstarea generală.

Boala hepatică grasă non-alcoolică este o afecțiune cronică ce apare atunci când ficatul acumulează prea multă grăsime, adesea din cauza obezității, colesterolului ridicat sau consumului excesiv de alcool. Astfel, poate provoca inflamație la nivelul ficatului, precum și fibroză.

Alergie pe piele de la ficat, poze, simptome și cauze

Dincolo de un anumit punct, fibroza poate deveni ireversibilă și se poate transforma în ciroză, care este o cicatrizare a țesutului hepatic. În plus față de aceste efecte interne, alergia pe piele de la ficat se vede în poze și se poate manifesta prin simptome externe, cum ar fi icterul, palmele roșii, mâncărimea și blândele pe corp. Acestea sunt răspunsul organismului la schimbările metabolice, hormonale și inflamatorii asociate cu afecțiunea.

Icterul este o afecțiune marcată de îngălbenirea pielii, ochilor și mucoaselor și apare atunci când există o acumulare de bilirubină în fluxul sanguin. Bilirubina este un pigment galben produs atunci când celulele roșii din sânge se descompun.
În cazurile de ciroză, deteriorarea severă a ficatului poate afecta capacitatea acestuia de a procesa eficient bilirubina, ducând la acumularea acesteia în sânge și la îngălbenirea caracteristică observată în icter.

Ciroza poate provoca dezechilibre hormonale și disfuncții hepatice. Acest lucru poate afecta rolul ficatului în metabolizarea hormonilor, rezultând în schimbări ale pigmentării pielii, cum ar fi un ten gălbui pe față și pigmentare neagră pe extremități. În plus, deteriorarea organului poate duce la scurgerea celulelor sanguine și la depunerea de fier în piele, provocând schimbări suplimentare de pigmentare. Această afecțiune poate provoca, de asemenea, vânătăi ușoare și sângerări prelungite după o leziune. Ficatul produce, în mod normal, factori de coagulare care ajută la oprirea sângerării. Cu toate acestea, atunci când ficatul este afectat, poate duce la o capacitate redusă de a forma cheaguri, rezultând în vânătăi și sângerări crescute, chiar și din leziuni minore.

Persoanele cu ciroză experimentează adesea umflături, în special în abdomen sau în partea inferioară a corpului. Ascita este atunci când lichidul se acumulează în abdomen, în timp ce edemul este retenția de lichid în țesuturi. Această umflătură apare pentru că ficatul poate să nu producă suficiente proteine, cum ar fi albumina, care ajută la menținerea echilibrului fluidelor în organism. Când nivelurile de albumină sunt scăzute, lichidul poate scurge din vasele de sânge în țesuturi, cauzând umflături.

Cum se tratează afecțiunea

Mâncărimea cauzată de bolile hepatice probabil că nu se va ameliora de la sine, dar poate fi tratată. Deoarece cauzele nu sunt complet înțelese, este greu de spus care tratament ar putea funcționa pentru tine. Totuși, este important să evitați să vă scărpinați, deoarece acest lucru poate agrava situația. Păstrați unghiile scurte pentru a avea șanse mai mici să vă rupeți pielea și să vă infectați. Dacă aveți tendința să vă scărpinați mult noaptea, purtați mănuși la culcare. Dacă aveți o mâncărime ușoară, localizată, puteți încerca cremă apoasă mentol.

Medicul dumneavoastră poate recomanda tratamente orale care ajută la eliminarea sărurilor biliare din circulație sau ce inhibă acizii biliari. Luate zilnic, necesită monitorizare regulată din cauza potențialului de efecte secundare grave, cum ar fi hepatita sau afectarea renală. Alte antidepresive pot fi, de asemenea, utilizate pentru a trata mâncărimea cronică. O altă opțiune este terapia cu lumină, cunoscută și sub numele de fototerapie. Acest tratament expune pielea la tipuri specifice de lumină pentru a promova vindecarea. Totuși, poate dura câteva ședințe până să înceapă să funcționeze.

Pentru că există atât de multe cauze ale mâncărimii pielii, este posibil ca aceasta să nu fie legată de boala hepatică. Un caz sever de piele uscată poate duce, cu siguranță, la mâncărimi deranjante. Mâncărimea fără erupție cutanată poate fi, de asemenea, un efect secundar al anumitor medicamente. Afecțiunile pielii, cum ar fi eczema și psoriazisul, provoacă mâncărimi însoțite de piele inflamată, roșie sau solzoasă. Mâncărimea pielii poate fi cauzată de o reacție alergică, dar există și alte cauze posibile. Nu este întotdeauna posibil să se determine cauza alergiei pe piele de la ficat prin poze, dar este o idee bună să consultați medicul pentru o evaluare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 noiembrie 2024
28 noiembrie 2024