Se întâmplă ca o persoană să iasă afară într-o zi rece și să înceapă imediat să se scarpine cu furie din cauza apariției de alergie la frig. Există situații în care întregul său corp este brusc acoperit cu erupții cutanate și vezicule destul de dense, roz sau albicioase, însoțite de mâncărimi insuportabile.
Alergia la temperaturi scăzute este un răspuns crescut al organismului la factorii de frig, temperatură, zăpadă, ploaie, vânt și chiar alimente reci. Cea mai frecventă manifestare este urticaria, o afecțiune în care anumite zone ale pielii devin pruriginoase, roșii și cu vezicule. Prin urmare, această afecțiune se numește urticarie la rece. Adesea, oamenii confundă o reacție alergică la frig cu o răceală. Nu este surprinzător, deoarece simptomele sunt într-adevăr foarte asemănătoare. Cu toate acestea, dacă nasul care curge și simptomele de conjunctivită sau dermatită dispar atunci când o persoană se întoarce la căldură, nu există nicio îndoială că este vorba doar de o reacție alergică la frig.
Alergie la frig. Semne care anunță problema dermatologică
Alergia la frig poate apărea atât la adulți, cât și la copii. Sarcina principală este de a contacta un specialist la timp, astfel încât boala să nu progreseze în stadiul cronic, și anume un alergolog. Înroșirea și umflarea pielii reprezintă, de asemenea, semne care anunță manifestarea alergiei.
Zonele cel mai frecvent afectate sunt mâinile și fața. Pielea de pe mâini poate începe să se descuameze, rezultând pete roșii, chiar și mici bășici, care ulterior se sparg. Curge nasul, nasul este înfundat și apare strănutul. Congestia nazală și secrețiile abundente apar dacă se inhalează aer rece.
Lacrimile reprezintă cel mai frecvent simptom care anunță afecțiunea. Frigul face ca ochii să se înroșească și să lăcrimeze, și puteți simți o senzație de presiune sau de arsură. Tusea și dificultățile de respirație la ieșirea dintr-o încăpere caldă se manifestă mai frecvent la copii.
Cum poate fi diagnosticată afecțiunea? Cum să te protejezi de manifestările bolii
Pentru a diagnostica urticaria la rece, se efectuează un test de „provocare” cutanată. Un cub de gheață este plasat pe suprafața interioară a antebrațului pacientului și se evaluează reacția acestuia. În cazul în care apare o bășică sau o umflătură a pielii, testul este considerat pozitiv. Testul de alergie trebuie efectuat sub supravegherea unui specialist. Numai un medic poate pune un diagnostic corect și poate oferi sfaturi adecvate.
La temperaturi sub -10˚C este mai bine să nu ieșiți la o plimbare lungă. Când ieșiți din casă, acoperiți-vă pielea cât mai mult posibil. Pentru a acoperi fața și mâinile folosiți eșarfe, pălării și mănuși călduroase. De asemenea, purtați o glugă pentru a vă proteja de vânt.
Înainte de a ieși în frig, aplicați o cremă protectoare pe piele cu 15 minute înainte și un balsam hrănitor pe buze. Nu folosiți creme hidratante, deoarece lichidul pe care îl conțin ar putea îngheța în frig și ar putea provoca leziuni la nivelul porilor feței. Pentru a preveni rinita cauzată de frig în aer liber, masează-ți periodic obrajii și nasul ușor. Nu mâncați alimente direct din frigider și nu consumați băuturi reci.
În timpul exacerbării alergiei la frig, limitați consumul de alimente grase, prăjite, sărate și afumate, condimente, dulciuri și citrice. Consumați mai multe legume, cereale și produse lactate. Întăriți-vă sistemul imunitar luând vitamine și mâncând multe fructe și legume.