Tot mai multe mămici se plâng de alergie la bebeluși de la detergent. Pielea sensibilă a unui copil intră în contact cu reziduurile de detergent care rămân pe haine și pe lenjeria de pat. Unele ingrediente din detergenți și geluri pot provoca alergii. Experții au răspuns la întrebările privind cauzele alergiilor la copii, simptomele acestora și metodele de prevenire.
Răspunzând la întrebarea despre alergii, trebuie să observăm mai întâi particularitățile structurii pielii bebelușilor. Faptul este că pielea bebelușilor este mai subțire decât cea a adulților. Stratul cornos al epidermei are mai puține straturi de celule. Adică, vasele de sânge sunt situate mai aproape de suprafață. Acest lucru duce la faptul că copilul absoarbe literalmente tot ceea ce îi atinge pielea. De aceea, cu cât mai puține substanțe diferite intră în contact cu pielea unui copil, cu atât mai bine. Este important să analizați cu atenție compoziția produselor de igienă pentru copii, a detergenților și a gelurilor folosite pentru curățarea hainelor și a lenjeriei de pat ale copiilor.
Alergie la bebeluși de la detergent. Cea mai frecventă formă prin care se manifestă disconfortul
De exemplu, extractele din plante sunt, în cel mai bun caz, inutile pentru copil și, în cel mai rău caz, pot provoca o sensibilizare timpurie la copiii sensibili. Pielea copiilor este deosebit de sensibilă la iritanții din detergenți. Copiii cu dermatită atopică merită să fie menționați în mod special, deoarece aceștia au o funcție de barieră cutanată scăzută și o pierdere transepidermică mare de apă.
Specialiștii adaugă că sunt expuși riscului și copiii care sunt predispuși la orice alte alergii. De exemplu, dacă unul dintre părinți are sau a avut manifestări ale unui răspuns alergic, probabilitatea ca copilul să aibă alergii este de 50%. Dacă ambii părinți au alergii, probabilitatea este de 80%. Copiii cu pielea uscată și cei roșcați fac parte din grupul de risc.
Cea mai frecventă formă de alergie este dermatita de contact, care este o erupție cutanată. De obicei, zona de erupție coincide cu zona de contact. Dar sunt posibile variante severe. Printre care urticarie, angioedem și crize de sufocare. Din fericire, acestea sunt rare.
Simptome provocate de alergie. La ce trebuie să fie atenți părinții?
Dacă observați oricare dintre următoarele simptome la un copil, trebuie să solicitați sfatul medicului. Pielea poate prezenta erupții cutanate, descuamări, senzație de arsură, mâncărime neplăcută, pot apărea edeme.
Pot apărea simptome de conjunctivită alergică, inclusiv lăcrimare și mâncărime la nivelul ochilor. Mulți bebeluși suferă de congestie nazală, strănut frecvent, accese de tuse, dificultăți de respirație, crize de sufocare.
Alergiile sunt imprevizibile și complet individuale. Astfel, specialiștii îi sfătuiesc pe părinți să nu experimenteze. Din fericire, manifestările severe în copilăria timpurie sunt destul de rare. Separat, vreau să spun că, de îndată ce un copil începe să se deplaseze singur, trebuie să puneți toate substanțele chimice de uz casnic în afara razei lor de acțiune. Dar acest lucru ține mai mult de toxicologie decât de alergii.
Pentru a evita manifestarea simptomelor de alergie la bebeluși de la detergent trebuie să nu păstrați pulberile și agenți de curățare la îndemâna copiilor sau în apropierea produselor alimentare. Asigurați-vă că copilul dumneavoastră nu se joacă cu capsulele de detergent, acest lucru poate fi foarte periculos. Dacă un copil intră în contact cu aceasta, capsula de detergent se poate sparge cu ușurință și poate provoca arsuri la nivelul ochilor și al esofagului.