Prima pagină » Lifestyle » Alergia alimentară la adulți: cauze, simptome, tratament
Alergia alimentară la adulți: cauze, simptome, tratament

Alergia alimentară la adulți: cauze, simptome, tratament

15 oct. 2020, 13:10,
în Lifestyle

Dacă totuși credeți că alergiile alimentare apar doar la copii, avem vești proaste: în jumătate din cazuri, reacția alergică apare la adulți. Am discutat cu o alergologă Ekaterina Pushkova și am aflat de unde provin alergiile alimentare și ce simptome are.

Potrivit unui studiu publicat în Journal of Allergy and Clinical Immunology, 45% din alergii se dezvoltă la adulți. Desigur, alergiile pot apărea dacă încercați un produs pentru prima dată. Cu toate acestea, principala caracteristică a alergiilor la adulți este că poate fi cauzată de alimente pe care le-ați mâncat de mai multe ori înainte.

Ce este alergia

O alergie este cauzată de o defecțiune a sistemului imunitar: organismul confundă o substanță inofensivă cu ceva care poate fi dăunător și începe să producă anticorpi pentru a combate această substanță.

Da, este imposibil să spui cu siguranță dacă va exista sau nu alergie, dar este în puterea ta să previi o reacție alergică severă. De exemplu, dacă aveți o predispoziție genetică la alergii, atunci unele alimente ar trebui tratate cu prudență. Cercetările efectuate de FDA (Food and Drug Administration, una dintre agențiile Departamentului de Sănătate și Servicii Umane din SUA) sugerează că peste 160 de tipuri de alimente pot provoca reacții alergice . Însă 90% din reacțiile alergice apar din cauza consumului de lapte, ouă, pește (biban, baltă, cod etc.), crustacee (creveți, crabi, homari), nuci (adesea arahide), gluten și soia.

Simptome

Este imposibil să se prevadă modul în care se va manifesta o alergie: pielea dvs. poate mâncărime, rinită, probleme cu sistemul digestiv. Și acestea sunt doar cele mai inofensive reacții la un alergen. În plus, răspunsul la același produs poate fi diferit de fiecare dată.

Dacă dezvoltați oricare dintre simptomele de mai sus în câteva ore după masă, este cel mai probabil să aveți o alergie alimentară. Iată cinci semne care să vă alerteze.

Roșeață pe piele

Petele roșii de pe piele, mâncărimea, dermatita și chiar eczemele sunt semne ale unei reacții alergice. Dacă observați roșeață în jurul gurii, brațelor sau picioarelor care apare după ce ați mâncat, cel mai probabil sunteți alergic la ceva din farfurie.

Puls slab

Potrivit Food Allergy Research & Education, o organizație non-profit care educă și cercetează anafilaxia și reacțiile alergice la alimente, pulsul slab și tensiunea arterială scăzută pot fi un semn de alergii. Desigur, dacă nu vă măsurați tensiunea arterială de fiecare dată când mâncați, va fi dificil să urmăriți orice modificare. Cu toate acestea, dacă după masă aveți un puls slab și vă simțiți slăbit și amețit, nu îl respingeți.

Tuse seacă

Un alt semn al unei reacții alergice este arsurile și furnicăturile în gură și gât. Din această cauză, apare o tuse uscată. De obicei, organismul reacționează astfel la legume și fructe, care conțin componente similare celor din polen. Senzația de arsură și furnicături dispare, de obicei, la câteva minute după ce înghițiți alimente care conțin alergeni.

Disconfort la înghițire

Dacă vă este greu să înghițiți alimente, simțiți rigiditate la nivelul sternului și senzație de arsură la esofag, este posibil să aveți esofagită eozinofilă, o inflamație a esofagului care apare ca răspuns imun la un alergen. Acest lucru se întâmplă atunci când sistemul imunitar confundă o substanță cu ceva dăunător și trimite eozinofile (un tip de celule albe din sânge) în esofag pentru a distruge substanța. Toate acestea pot provoca disconfort în timpul înghițirii și pot duce la blocarea alimentelor în gât.

Greață sau diaree

Unele dintre simptomele intoleranțelor alimentare, alergiilor și otrăvirii se pot suprapune. Prin urmare, dacă aveți probleme cu tractul gastro-intestinal, nu dați vina pe alimentele învechite sau intoleranța la lactoză pentru tot. Desigur, distincția dintre problemele digestive și reacțiile alergice este dificilă, dar merită să ne amintim că este posibil ca simptomele alergice să fie mai severe.

Tratament

Dacă găsiți unul sau mai multe dintre aceste simptome în dumneavoastră, consultați-vă medicul și fiți pregătiți să răspundeți la cel puțin trei întrebări:

  • Ce și cât ai mâncat?
  • Cât a durat după consumul de alimente înainte de apariția primelor simptome?
  • De cât timp ați văzut simptome?

 

În alergii, ca în orice altă boală, este puțin plăcut: din cauza riscului unei reacții alergice, va trebui să vă limitați dieta și, eventual, să renunțați la alimentele preferate. Dar cu cât vă vedeți mai repede medicul, cu atât mai bine. La urma urmei, aproape întotdeauna, de îndată ce aflăm cauza bolii, este în puterea noastră să facem totul pentru a îmbunătăți calitatea vieții și a ne concentra asupra altor lucruri, la fel de importante.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`