Prima pagină » Razboi în Ucraina » Aleksei Danilov a făcut anunţul: „Şeful NATO – Dacă un singur proiectil, un singur glonţ loveşte un convoi”

Aleksei Danilov a făcut anunţul: „Şeful NATO – Dacă un singur proiectil, un singur glonţ loveşte un convoi”

14 mart. 2022, 22:46,
în Razboi în Ucraina

Dacă forțele ruse lansează un atac asupra unui convoi occidental care livrează arme Ucrainei, NATO va considera acest lucru drept un motiv pentru a invoca articolul 5 din tratatul blocului militar, care prevede autoapărare colectivă pentru membrii săi, a declarat duminică, Aleksei Danilov, secretarul Securității Naționale a Ucrainei și Consiliul de Apărare, citându-l pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Astăzi, șeful NATO, dl Stoltenberg a făcut o declarație: dacă un singur proiectil, un singur glonț lovește un convoi care livează arme Ucrainei, NATO va considera acest lucru un declanșator pentru articolul 5”, a spus Danilov în timpul unei emisiuni la Rada, postul de televiziune al parlamentului ucrainean.

Rusia va considera convoaiele de arme cu destinația Ucraina drept „ținte legitime” pentru forțele ruse

Nici NATO, nici Stoltenberg nu au făcut personal declarații publice duminică care să confirme sau să infirme afirmația lui Danilov.

Declarația oficialului ucrainean vine la o zi după ce viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a avertizat că Rusia va considera convoaiele de arme cu destinația Ucraina drept „ținte legitime” pentru forțele ruse. Riabkov nu a precizat dacă convoaiele ar putea fi vizate pe teritoriul ucrainean sau în altă parte.

Articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord prevede că „un atac armat împotriva unuia sau mai multor” membri NATO „din Europa sau America de Nord” va fi considerat un atac împotriva NATO în ansamblu și justifică un răspuns din partea fiecăruia dintre membrii blocului, „inclusiv utilizarea forței armate”.

Stoltenberg: „Orice atac asupra oricărei țări NATO, teritoriu NATO… va declanșa articolul 5”

Anterior, Stoltenberg a confirmat că „orice atac asupra oricărei țări NATO, teritoriu NATO va declanșa articolul 5” după ce a vizitat o bază militară letonă cu premierul canadian Justin Trudeau și lideri spanioli și letoni pe 8 martie.

Pe 9 martie, el a mai spus că blocul militar „a decis să clarifice că un atac cibernetic poate declanșa articolul 5”. În ciuda insistențelor Kievului, blocul a respins ideea de a impune o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, subliniind că aceasta ar duce la o confruntare militară directă între NATO și Rusia.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *