Prima pagină » International » Aleksandr Lukaşenko se confruntă cu proteste masive în Belarus. Încă o noapte albă la Minsk
Aleksandr Lukaşenko se confruntă cu proteste masive în Belarus. Încă o noapte albă la Minsk

Aleksandr Lukaşenko se confruntă cu proteste masive în Belarus. Încă o noapte albă la Minsk

18 aug. 2020, 08:37,
George Cristian în International

Aleksandr Lukaşenko se confrunta cu proteste masivă în Belarus. Capitala Minsk este sub semnul protestelor. Mii de opozanţi s-au adunat în capitala ţării au protestat împotriva preşedintelui actual. Nemulţumirile protestatarilor sunt legate de veridicitatea alegerilro prezidetiale din ţară.

Aleksandr Lukaşenko se confruntă cu proteste masive în Belarus

Încă o zi tensionata în capitala Belarusului după ce mii de oameni au ieşit pe străzile din Minsk. Protestele de luni noapte au venit după ce în aceeaşi zi, preşedintele Aleksandr Lukaşenko a fost huiduit la scena deschisă în timpul vizitei la Uzina de Automobile din capitală. Protestatarii l-au îndemnat pe preşedinte să renunţe la putere şi să elibereze prizonierii politici care sunt încătuşaţi.

Cele mai masive proteste din istoria Belarusului

Cele mai masive proteste din istoria Belarusului au avut loc duminică,. 16 august 2020, atunci când peste 100.000 de persoane au protestat. Conform presei locale şi internaţionale. manifestării i-au cerut liderului ţării să demisioneze şi să predea puterea liderului opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia. Manifestările au pornit după alegerile prezidenţiale care au avut loc în urmă cu câteva zile. Aleksandr Lukaşenko a câştigat alegerile cu un scor uriaş ceea ce a ridicat suspiciuni de frauda. Protestatarii considera că alegerile s-au fraudat, iar
Aleksandr Lukaşenko ocupa ilegitim funcţia pe care o deţine de 26 de ani.

Ce se întâmplă la nivel internațional?

Președintele Lukașenko, care a condus Belarusul de 26 de ani, s-a confruntat, de asemenea, cu presiuni crescânde din partea altor țări europene.

Duminică, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că UE ar trebui să „continue să se mobilizeze de partea a sute de mii de belaruși care protestează pașnic pentru respectarea drepturilor, libertății și suveranității lor”.

Svetlana Tihanovskaia, şefa opoziţiei din Belarus, a fugit din ţară

Într-o postare publicată pe reţelele de socializare, dar şi în presa locală, Svetlana Tihanovskaia, susţine că a luat decizia de a fugi din ţară, în Lituania, după ce în ultimele zile, autorităţile centrale au început să organizeze represalii împotriva manifestanţilor. Politicianul din Belarus a mobilizat un număr impresionant de oameni care se declară împotriva regimului lui Alekandr Lukașenko ce conduce Belarusul de aproximativ 26 de ani. În postarea publicată în presa locală dar şi pe reţelele de socializare, femeia susţine că este o fire slabă, deşi iniţial a crezut că anterioară campanie prezidenţială a întărit-o:

‘Am luat această decizie singură şi cred că mulţi mă vor condamna, mulţi mă vor înţelege, mulţi mă vor urî’, a spus Tihanovskaia. Am crezut că această campanie (prezidenţială) m-a întărit şi mi-a dat putere să îndur totul. Dar sunt şi fără îndoială am rămas o femeie slabă, aşa cum am fost la început’, a spus ea în continuare, cu un chip obosit, într-un video publicat de publicaţia online belarusă Tut.by.

 

Soţul Svetlanei Tihanovskaia, şefa opoziţiei din Belarus, este în închisoare

Interesant este faptul că soţul Svetlanei Tihanovskaia, Serghei Tihanovski, a fost băgat în închisoare de către autorităţile din Belarus pentru a-l împiedica pe acesta să participe la alegerile prezidenţiale care au avut loc în ţară. În încercarea de a da jos regimul instituit de Alekandr Lukașenko, soţia vloggerului a intrat în cursa pentru cea mai importantă funcţie din Belarus. În urma intrării candidaturii pentru această funcţie, femeia şi-a trimis copiii în străinătate pentru a-i proteja de eventualele manifestări în forţa a puterii de la Minsk. Decizia femeii a venit ca urmare a primirii a mai multor ameninţări din partea unor necunoscuţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *