Președintele Belarus, Aleksandr Lukașenko, a declarat astăzi, în timp ce a vorbit cu angajații Uzinei de tractoare pe roți Minsk (MZKT), că Guvernul nu va cădea.
„Aceștia (n.r. – adversari ai autorităților din Belarus) au intoxicat persoanele cu mesajele transmise pe rețele sociale. Unii au început să se gândească: acesta este, nu există Guvern; Guvernul a căzut. Guvernul nu va cădea niciodată! Doar mă știți. Ne vom ocupa de ei. Doar aveți puțină răbdare”, a spus Aleksandr Lukașenko.
Aleksandr Lukașenko amenință protestatrii cu armata
Contestat atât în țară, dar și pe plan internațional, Aleksandr Lukașenko a precizat că astfel de informații nu fac decât rău țării și că armata va interveni pentru a restabili liniștea.
„Cu toate acestea, s-ar putea să vină un moment în care nu trebuie să mai rămâneți răbdători. Au ales momentul potrivit. Tocmai au provocat această situație pentru a ne face să ne folosim de armata noastră pentru a face față problemelor interne. Cine poate garanta astăzi că acele forțe care vin din afară nu ne vor afecta? Putin și cu mine împărtășim părerea că această activitate urmărește un anumit obiectiv”, a spus președintele Belarus.
Anunț pe paginile de socializare
Mai multe anunțuri au apărut astăzi pe pagini de Facebook ale unor lideri ai protestelor din Belarus potrivit cărora Guvernul ar fi demisionat. Aceștia anunță că decizia a fost semnată de preşedintele Aleksandr Lukaşenko încă de pe 15 august, însă anunţul oficial a fost făcut abia azi. Potrivit presei, Lukaşenko are deja numele politicienilor care vor compune noul executiv.
Potrivit decretului prezidenţial, însă, Guvernul şi-a depus demisia în conformitate cu rezultatul alegerilor prezidenţiale.
Sunt anunțate greve de amploare
Lucrătorii din fabricile de stat au ieșit și ei în stradă, în spirit de solidaritate cu protestatarii, săptămâna trecută și sunt planificate mai multe greve pentru această săptămână, crescând presiunea asupra lui Lukașenko, potrivit corespondentul BBC de la Kiev, Jonah Fisher.
Valul de furie a crescut în Belarus după ce Comisia Electorală Centrală a declarat că Lukașenko, care a fost la putere din 1994, a câștigat 80,1% din voturi, iar principala candidată a opoziției, Svetlana Tikhanovskaya, 10,12%.
Tikhanovskaya, care a plecat în Lituania după ce a denunțat public rezultatele, insistă că, în cazul în care voturile au fost numărate corespunzător, a câștigat între 60% și 70% din voturi.
Într-un mesaj video lansat astăzi, ea spune că este pregătită să devină „lider național” pentru a restabili calmul și normalitatea, eliberând prizonierii politici și pregătindu-se pentru noi alegeri.
Între timp, aproximativ 6.700 de persoane au fost arestate în urma alegerilor, iar multe au vorbit despre tortura serviciilor de securitate.
Alexander Lukașenko cere cetățenilor să-și apere țara
În capital Belarusului au avut loc duminică mitinguri rivale, rapoartele mass-media locale sugerează că aproximativ 31.000 de persoane au luat parte la evenimentul pro-guvernamental. Ministerul de interne a estimat că numărul a fost în jur de 65.000, în timp ce un reporter pentru agenția de știri AFP a declarat că cifra este mai aproape de 10.000.
Vorbind cu susținătorii, Lukașenko a spus că Belarusul va „muri ca stat” dacă va avea loc o nouă repunere a alegerilor.
„Ați venit aici pentru ca pentru prima dată într-un sfert de secol să vă puteți apăra țara, independența, soțiile, surorile și copiii”, a spus Alexander Lukașenko.
Acesta a adăugat că opoziția se va „târâ ca șobolanii dintr-o gaură” dacă va fi suprimată de data aceasta.
Sunt rapoarte despre lucrătorii din sectorul de stat care au fost obligați să participe la manifestatția organizată de oamenii președinteului, aceștia fiind amenințați cu pierderea locurilor de muncă. Timp de mai zile, muncitorii de la fabricile de stat au organizat manifestări și mulți s-au alăturat marșurilor stradale împotriva președintelui.