Prima pagină » National » Alegerile parlamentare și prezidențiale. Până când se pot înscrie românii din străinătate ca să voteze
Alegerile parlamentare și prezidențiale. Până când se pot înscrie românii din străinătate ca să voteze

Alegerile parlamentare și prezidențiale. Până când se pot înscrie românii din străinătate ca să voteze

13 sept. 2024, 19:00,
în National

Pentru a putea vota la alegerile parlamentare la o secție din străinătate, românii din diaspora mai au trei zile la dispoziție pentru a se înscrie, în timp ce pentru a vota prin corespondență se pot înscrie până în 17 octombrie.

Pentru a putea vota într-o secție de votare, românii din diaspora se pot înscrie până luni, 16 septembrie, inclusiv, pe site-ul votstrainatate.ro/parlamentare. Pentru a se organiza o secție de votare, este nevoie ca cel puțin 100 de persoane să fie înscrise pentru a vota în aceeași localitate din străinătate, conform Expert Forum.

„Prin înregistrarea ca alegător în străinătate, cetățeanul român cu drept de vot care are domiciliul sau reședința în străinătate solicită organizarea unei secții de votare în statul unde vrea să voteze. Prin completarea acestui formular, cetățeanul român cu domiciliu sau reședința în străinătate își exprimă opțiunea de a vota în străinătate la alegerea Senatului și a Camerei Deputaților din anul 2024, urmând să fie radiat pentru acest scrutin din lista electorală permanentă din România (doar dacă cererea este aprobată)”, precizează Autoritatea Electorală Permanentă.

3.375 de români s-au înscris pentru a vota la o secție de votare organizată în afara României. Cei mai mulți dintre ei sunt din Olanda – 720, Marea Britanie – 600 și Germania – 354, conform cifrelor de pe vostrainatate.ro.

Votul prin corespondență la alegerile parlamentare

Românii plecați în străinătate care nu vor să voteze neapărat la o secție de votare, dar vor să își exercite acest drept, se pot înscrie pentru a vota prin corespondență. Ei mai au la dispoziție încă 34 de zile, până în 17 octombrie 2024.

„Prin înregistrarea ca alegător prin corespondență, cetățeanul român cu drept de vot, cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate și care deține un document care dovedește dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine, solicită transmiterea prin poștă a documentelor de vot la adresa sa de corespondență din străinătate”, explică AEP.

Până acum s-au înscris pentru a vota prin corespondență la alegerile parlamentare 2.850 de români.

Pentru alegerile prezidențiale, românii care vor să voteze la o secție de votare din afara României se pot înscrie pe site-ul votstrainatate.ro/presedinte până în 24 septembrie, inclusiv.

Până acum s-au înscris 3.241 de români, cei mai mulți din Olanda – 676, Marea Britanie – 572 și Germania – 347.
Pentru românii din diaspora care vor să voteze prin corespondență la alegerile prezidențiale, termenul limită de înscriere pe același site este 10 octombrie.

Calendarul alegerilor parlamentare și prezidențiale pentru românii din diaspora

Românii din străinătate au două zile de vot la alegerile parlamentare din acest an:

30 noiembrie, ora 07:00: începerea primei zile de votare în străinătate
1 decembrie, ora 7:00: începerea votării în țară. Tot atunci va avea loc începerea celei de-a doua zi de votare în străinătate.

Pentru alegerile prezidențiale, calendarul de vot pentru românii din diaspora se întinde pe trei zile. În primul tur românii din străinătate vor începe să voteze din 22 noiembrie:

22 noiembrie, ora 12:00, începe votarea în diaspora, iar la ora 21:00 se încheie.
23 noiembrie, ora 7:00, românii din afară îşi exercită dreptul de vot până la ora 21:00.
24 noiembrie, ora 7:00, românii sunt chemaţi la urne să-şi aleagă preşedintele.
Pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, votul românilor din diaspora va începe din 6 decembrie:

6 decembrie, ora 12:00, începe votarea în diaspora şi se încheie la ora 21:00.
7 decembrie, ora 7:00, românii din afară se pot prezenta la vot până la ora 21:00.
8 decembrie, ora 7:00, votarea începe și pentru românii din țară şi se încheie la ora 21:00.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
13 septembrie 2024
13 septembrie 2024