Prima pagină » Local » S-a încheiat primul tur al alegerilor din Baroul Iași! Avocata Oana Neda și avocatul Neculai Volovăț merg în turul doi – FOTO, UPDATE
S-a încheiat primul tur al alegerilor din Baroul Iași! Avocata Oana Neda și avocatul Neculai Volovăț merg în turul doi - FOTO, UPDATE

S-a încheiat primul tur al alegerilor din Baroul Iași! Avocata Oana Neda și avocatul Neculai Volovăț merg în turul doi – FOTO, UPDATE

04 mai 2023, 02:00,
Cosmina Puiu, în Local

În data de 3 mai 2023, la ora 14:00 au început alegerile la Baroul Iași pentru funcția de decan în cadrul Baroului din Iași. În jurul orei 20:00 s-au încheiat și s-a început numărarea voturilor. Având în vedere că din cei cinci candidați nici unul nu a avut peste 200 de voturi, se va organiza turul doi de alegeri

Momente de suspans. Alegerile la Baroul Iași au luat sfârșit. Au fost cinci candidați pentru funcția de decan, care este ales de către Adunarea Generală a Baroului, adică avocații definitivi care au o vechime de cel puțin 10 ani. Decanul Baroului este ales pentru un mandat de patru ani și poate fi reales o singură dată. Decanul trebuie să reprezinte baroul în raporturile acestuia cu persoanele fizice şi juridice din ţară şi din străinătate, să coordoneze şedinţele consiliului baroului, să aprobe cererile de asistenţă juridică gratuită, să ia măsuri privind conducerea Baroului, care nu sunt de competenţa adunării generale sau a consiliului și să îndeplinească orice alte atribuţii prevăzute de lege sau hotărâte de organele de conducere ale U.N.B.R. şi date în competenţa sa.

Turul doi de alegeri va fi pe 17 mai, dar pentru a avea loc trebuie asigurat cvorumul. Singura modificare ce poate apărea este dacă avocații ieșeni nu se vor prezenta.

UPDATE: Comisia Electorală validează Consiliul Baroului Iaşi, după cum urmează:

Avocat Tudor Ducă
Avocat Oana Maria Neda
Avocat Mihai Liviu Tun
Avocat Iulian Constantin Catarschi
Avocat Marius Sebastian Striblea
Avocat Marius Branici
Avocat Doina Stupariu
Avocat Ciprian Olimpiu Mitoseriu
Avocat Irina Raihel Arnautu
Avocat Olga Andreea Urda
Avocat Gabriel Liviu Bran
Avocat Anamaria Borş

„Rezultatul este surprinzător. Nu vreau să fac mai multe comentarii, deocamdată nu pot să înțeleg mecanismul. Nu am cum să judec, asta a fost decizia colegilor mei. Dacă nu câștigi ce ți-ai propus, câștigi experiență. În ciuda diferenței aparent mari între locul I și locul al-II-lea, oricând pot apărea și răsturnări de situații. Să nu uităm că în afară de cele două locuri s-a mai votat pentru încă trei oameni. Cea mai bună lecție din punctul acesta de vedere este chiar rezultatul de la turul întâi. Nu avem încă nici o certitudine privind finalul acesta”, transmite Ciprian Mitoșeriu, avocatul care a ieșit pe locul al treilea.

Alegerile la Baroul Iași au luat sfârșit

Zi importantă pentru Baroul din Iași. La ora 14:00 în sala de la Teatrul Luceafărul a avut loc Adunarea Generală a avocaților din Baroul Iași, iar în jurul orei 15:00 s-au adunat peste 402 de avocați, făcându-se cvorum. A fost un număr mare de persoane prezente, iar din cei cinci candidați nici unul nu a avut peste 200 de voturi, motiv pentru care se va organiza și turul numărul doi de alegeri. Mulți dintre cei, care au fost prezenți au susținut că a fost o zi specială și au așteptat cu sufletul la gură să afle cine îi va reprezenta în următorii ani.

Cei cinci candidați pentru funcția de decan sunt Ana Maria Borș, Oana Neda, Doina Stupariu, Ciprian Mitoșeriu și Neculai Volovăț, iar fiecare are un caracter diferit, considerându-se potriviți pentru această poziție.

„Pentru mine a fost o experiență interesantă, o ocazie prin care m-am conectat cu mulți colegi foarte faini”, transmite Ana Maria Borș, una dintre avocatele care au ieșit în Consiliul Baroului Iași.

Cine a fost ales pentru funcția de decan

În primul tur de alegeri, avocatul Oana Maria Neda a avut 175 de voturi, Neculai Volovăț 97, Ciprian Mitoșeriu 78, Doina Stupariu 76 și Ana Maria Borș 46. Dar nu acesta este finalul. Urmează o altă zi importantă pentru Oana Maria Neda și Neculai Volovăț, iar ulterior va putea fi numit avocatul, care va intra la șefia baroului în funcție de numărul final de voturi.

„După primul tur cred că avem un moment în care fiecare trebuie să ne liniștim și să ne formăm un plan electoral. Eu sper în votul rațional al colegilor și bineînțeles, îmi doresc să ies eu. Este prematur să mă pronunț acum în legătură cu promisiunile. Deocamdată așteptăm rezultatele”, declară Neculai Volovăț, avocatul care va merge în turul doi de alegeri.

Reporterii BZI au încercat să ia legătura cu avocata Oana Neda, dar nu a putut fi contactată.

Avocatul, Oana Neda este actualul prodecan și are o experiență vastă în acest domeniu, fiind considerată una dintre cele mai loiale și curajoase persoane. Iar Neculai Volovăț s-a făcut remarcat atat pe rețelele de socializare, cât și în viața de zi cu zi, cu sinceritatea de care a dat întodeauna dovadă și cu dorința de a lupta pentru dreptate.

Rămâne de văzut cine va ieși „câștigător” în turul doi de alegeri la Baroul Iași și cine va reprezenta comunitatea în următorii ani.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *