Prima pagină » Actualitate » Alegerile din Israel! Premierul Benjamin Netanyahu ar putea suferi o înfrângere
Alegerile din Israel! Premierul Benjamin Netanyahu ar putea suferi o înfrângere

Alegerile din Israel! Premierul Benjamin Netanyahu ar putea suferi o înfrângere

24 mart. 2021, 09:10,
George Cristian, în Actualitate

Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-ar putea să nu poată asigura suficiente locuri pentru a forma un nou guvern, sugerează sondajele de la alegerile electorale. Previziunile au plasat partidul Likud al lui Netanyahu și aliații săi cu cel puțin șapte locuri mai puţine decât pragul de 61 din parlamentul de 120 de locuri.

Partidele care se opun primului ministru să rămână în funcție par să câștige 60. Netanyahu – cel mai longeviv lider din Israel – a promis să formeze un guvern de dreapta condus de partidul său Likud.

Susţinerea Guvernului ar putea sta într-un partid mic

Se preconizează că un partid de dreapta mai mic, Yamina, condus de fostul loialist al Netanyahu, Naftali Bennett, va câștiga șapte locuri, dar nu a declarat în mod explicit ce parte va susține. „Voi face doar ceea ce este bun pentru statul Israel”, a declarat Bennett într-o declarație după ce au fost lansate sondajele de ieșire.

El a adăugat că i-a spus lui Netanyahu că Yamina va aștepta rezultatele finale înainte de a decide cu privire la următorii pași. Comitetul Electoral Central din Israel nu se așteaptă ca toate voturile să fie numărate înainte de miercuri după-amiază din cauza restricțiilor legate de coronavirus.

Netanyahu a mulțumit susținătorilor săi într-un tweet, marți. „Ai dat o victorie imensă la dreapta și Likud sub conducerea mea. Likud este cel mai mare partid de departe.”

„Este clar că majoritatea israelienilor sunt de dreapta și doresc un guvern puternic și stabil de dreapta”, a adăugat el.

Liderul Opoziției este bucuros de rezultatele alegerilor

Între timp, principalul lider al opoziției, Yair Lapid, al cărui partid centrist Yesh Atid ar trebui să câștige între 16 și 18 locuri în Knesset, s-a declarat „mândru” de realizarea „enormă” a partidului său.

„Am început deja în această seară să purtăm discuții cu unii dintre liderii blocului pentru schimbare și voi continua în următoarele zile”, a spus el, adăugând că va „face tot posibilul pentru a stabili un guvern sănătos în statul Israel „.

Puțin peste 67,2% dintre cei eligibili au votat la alegeri, care a fost considerat pe scară largă ca un referendum asupra conducerii domnului Netanyahu. Prim-ministrul în vârstă de 71 de ani a fost la putere continuu din 2009, după ce a îndeplinit un mandat anterior de trei ani la sfârșitul anilor ’90.

Campania să s-a axat pe programul de vaccinare Covid-19, lider mondial în Israel, și pe succesul său diplomatic în normalizarea legăturilor cu unele țări arabe. Dar oponenții săi din tot spectrul politic au susținut că nu ar trebui să rămână în funcție în timp ce este judecat pentru acuzații de corupție . El neagă orice acțiune greșită. După cele trei alegeri anterioare, nici domnul Netanyahu, nici rivalii săi nu au reușit să formeze o coaliție guvernamentală stabilă.

 

Israelul a dus o campanie amplă de vaccinare

Israelul s-a făcut remarcat în ultima perioadă printr-o amplă campanie de vaccinare. Conform autorităţilor centrale din statul amintit, peste 50% din populaţia s-a vaccinar iar numărul de cazuri de infectări cu COVID-19 sau decese cauzate de infecţie au scăzut extrem de mult. Aceştia au mai spus că pandemia este aproape de a se încheia în statul Israel și că vaccinare va continua până se va atinge o imunitate completă. De altfel, Israelul are prima armată din lume care este imunizată complet împotriva COVID-19.

„Vaccinarea este o poveste de succes la nivel național și calea de a ieși din această pandemie”, au spus oficialii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *