Prima pagină » Eveniment-Social » Alegerile academice ale momentului au loc astăzi la Universitatea „Cuza” din Iași! În turul al II-lea se confruntă rectorul în funcție, prof. univ. dr. Tudorel Toader (Drept), și prof. univ. dr. Liviu George Maha (FEAA) – UPDATE

Alegerile academice ale momentului au loc astăzi la Universitatea „Cuza” din Iași! În turul al II-lea se confruntă rectorul în funcție, prof. univ. dr. Tudorel Toader (Drept), și prof. univ. dr. Liviu George Maha (FEAA) – UPDATE

18 mart. 2024, 02:00, 7 ,
Ștefana Șovea în Eveniment-Social

Astăzi, 18 martie 2024, au loc alegerile academice ale momentului, din România, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC). În turul al II-lea se confruntă rectorul în funcție, prof. univ. dr. Tudorel Toader, de la Facultatea de Drept, și prof. univ. dr. Liviu George Maha, de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor.

UPDATE: La ora 20:00, prezența la vot este de 87.7%, iar 741 de persoane au votat.

UPDATE: Prezența la vot:

La ora 11.00 prezența la vot a fost de 248 de alegători, reprezentând 29.3% din totalul membrilor comunității academice cu drept de vot.

La ora 14.00 prezența la vot a fost de 508 alegători, reprezentând 60.1% din totalul membrilor comunității academice cu drept de vot;

La ora 17.00 prezența la vot a fost de 676 alegători, reprezentând 80.0 % din totalul membrilor comunității academice cu drept de vot;

Cele mai așteptate alegeri academice au loc astăzi la UAIC

Alegerile academice ale momentului, din România, au loc astăzi, în intervalul orar 08:00-20:00, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Se confruntă rectorul în funcție, prof. univ. dr. Tudorel Toader, de la Facultatea de Drept, și prof. univ. dr. Liviu George Maha, de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor.

Amintim faptul că în data de 12 martie 2024 a avut loc turul I, unde pe primul loc a ajuns prof. univ. dr. Liviu George Maha, cu un număr de 222 de voturi, urmat de prof. univ. dr. Tudorel Toader, care a obținut 190 de voturi.

În ultimele zile, atât pe rețele de socializare, canale de comunicare interne de la UAIC, cât și pe pagina de Facebook a prof. univ. dr. Liviu George Maha au apărut o serie de întrebări pentru acesta, pe care le atașăm în text.

„De ce sunt blocate comentariile pe conturile «echipei» dumneavoastră? Oricine poate verifica. De ce s-au blocat conturi ale oamenilor din opoziție? Cum vă explicați faptul că onorabililor universitari le e frică să-și expună liberi şi asumat părerea, că sunt amenințați și constrânși să voteze? Câte proiecte instituționale UAIC ați avut şi câți bani ați câştigat? Cum v-ați fidelizat coechipierii? Care este motivul real pentru care ați plecat din funcția de director IFR, adică din echipa actualului rector? Cum îi veți mulțumi pe toți cei cărora le-ați promis discret funcții şi privilegii? Sunt facultăţi la care ați promis câte două, trei sau patru funcții de decan! Cum vă veți achita de datorii în fața «entităților» care v-au susținut în campanie? Pușculița UAIC este limitată! Veți deschide din nou robinetul?

Când veți termina căminul pentru studenți şi cu ce bani? Când veți începe şi veți termina baza sportivă? Ce veți face după ce se vor termina banii, așa cum s-a întâmplat în ultimul mandat FEAA? Care este legătura dumneavoastră cu politica? Din câte cluburi, comisii, asociații nonuniversitare faceți parte? Cum veți gestiona o comunitate universitară divizată, lipsită de resurse şi fără perspectiva după ce veți fi achitat de toate datoriile? Care sunt somitățile culturale pe care le veți promova pentru a duce universitatea pe cele mai înalte culmi ale excelenței?

Excelența nu se face cu stomacul gol! Veți da toată puterea la FEAA? Cum vă veți poziționa față de procesul de recuperare a Palatului Universitar? Cât timp sunteți dispus să tergiversați procesul pe cale de a fi câștigat? Cum vă poziționați mai exact față de procesul de digitalizare? Îi veți trimite pe toți profesorii să facă ore de acasă, rupând contactele umane și profesionale atât de necesare ca să puteți conduce liniștiți? Ce părere aveți despre comportamentul sectar, de intimidare, de cenzură și despre tehnicile de diversiune din mediul online?

Pe ce criterii veți promova colegii şi cum îi veți ajuta exact pe cei care au fost faultați de propriii colegi? Care sunt criteriile nonformale după care veți face angajările? Care sunt atuurile dumneavoastră profesionale şi de imagine?”, se arată pe pagina de Facebook a prof. univ. dr. Liviu George Maha.

Mesajul prof. univ. dr. Liviu George Maha

Profesorul universitar Liviu George Maha a publicat, pe rețeaua de socializare Facebook, un mesaj în care a menționat faptul că în urma primului tur al alegerilor academice de la UAIC au apărut numeroase dezinformări. Astfel, acesta a decis să detalieze o serie de aspecte de interes.

„Întrucât, după primul tur al alegerilor pentru funcția de Rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, au existat numeroase dezinformări, acuzații și exprimări tendențioase cu privire la candidatura mea și, respectiv, la conținutul programului meu managerial – greu de înțeles chiar și într-un context electoral, am avut ocazia de a detalia o serie de aspecte de interes pentru comunitatea academică, cum ar fi: existența unei viziuni manageriale integratoare, care să pună accentul pe unitate și nediscriminare între facultăți, departamente sau domenii; lipsa relevanței «soldului» existent la nivelul unei facultăți sau al unui departament în contextul fundamentării deciziilor legate de plata salariilor, inclusiv în ceea ce privește plata cu ora, promovarea personalului didactic, realizarea investițiilor necesare pentru desfășurarea activității în condiții optime, finanțarea cercetării etc.; preocuparea pentru susținerea, în continuare, a structurilor de învățământ superior din cadrul UAIC, cu o mai mare atenție acordată calității și condițiilor de desfășurare a activității; apărarea intereselor legitime ale UAIC, inclusiv a celor de natură patrimonială, și continuarea tuturor acțiunilor vizând clarificarea regimului juridic al patrimoniului aflat în administrarea altor instituții etc”, se arată în postarea prof. univ. dr. Liviu George Maha de pe Facebook.

Prof. univ. dr Tudorel Toader, rectorul UAIC: „Nu am comunicat suficient de bine colegilor din universitate legătura dintre realizările obținute până acum și elementele de înnoire pe care doresc să le înfăptuiesc în noul mandat”

În mesajul publicat sâmbătă, 16 martie 2024, de prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, este evidențiat faptul că acesta nu a reușit să comunice suficient de bine comunității academice legătura dintre realizările obținute până acum și elementele de înnoire pe care dorește să le înfăptuiască în noul mandat.

Acesta a reamintit câteva angajamente pe care și le asumă într-un nou mandat: resursele logistice și financiare ale universității vor fi mai bine cunoscute, accesate și folosite, brandul UAIC va fi promovat nu dor prin intermediul persoanelor care îndeplinesc funcții manageriale, ci și prin prisma membrilor ei, amprenta democratică a culturii organizaționale a UAIC va fi și mai bine accentuată, va fi constituit un Consiliu Consultativ, cu rol de orientare a activităților manageriale, didactice și de cercetare în direcția eficienței și excelenței, implementarea unui sistem transparent de recompense și internaționalizarea universității.

„Am constatat cu plăcere implicarea masivă a comunității academice în procesul alegerii rectorului universității noastre. Ea evidențiază spiritul democrat-liberal care domnește în universitate. Atât candidații, cât și alegătorii și-au exprimat liber opiniile și votul, iar acest fapt nu poate decât să mă bucure. Sper ca acest climat să se mențină pe tot parcursul procesului electoral și după încheierea acestuia.

Rezultatele de la primul tur pentru alegerea rectorului universității îmi întăresc convingerea că străduțele mele de a construi un fundament solid pentru dezvoltarea durabilă a universității se bucură de o largă recunoaștere. Pe de altă parte, ele mi-au atras atenția că nu am comunicat suficient de bine colegilor din universitate legătura dintre realizările obținute până acum și elementele de înnoire pe care doresc să le înfăptuiesc în noul mandat. Schimbarea în sine nu poate fi un deziderat.

Se schimbă permanent și oamenii și instituțiile, însă nu neapărat într-o direcție pozitivă. De aceea, ca rector al unei instituții cu o îndelungată tradiție în învățământul superior precum UAIC, nu îmi doresc o schimbare de dragul schimbării, ci o înnoire ancorată pe fundamentul solid al acumulărilor existente”, se arată în mesajul publicat de rectorul Tudorel Toader, în legătură cu alegerile academice de la UAIC.

Comentarii
  • Mai oameni buni TREZIȚI-VĂ ! Cum e posibil să-l votați pe informatorul HOHA omul lui TablăAlexe??? Câți dintre voi sunteți membri peste noapte in CA AEROPORT IASI?? Ei bine asta a fost uns după vizita emisarului lui Tablă unul care s-a recomandat in secretariat ca fiind ofițer de securitate apoi totul a fost simplu . Ofițerul de securitate e la rândul lui in consilii de administrație pus de Tablă ca reprezentantul său special. Așa ceva ne trebuie nouă la UAIC sa pună Informatorii mâna pe universitate să facă urmării tip GESTAPO cu corpul profesoral? Asta vă doriți, nu pot crede. Treziți-vă până nu e prea târziu, votați răul cel mai mic, nu dați universitatea la FEEA și pe mâna colaboratorilor .

  • Decat Maha (Oprea 2), mai bine T.T.

  • la puscarie cu gargamel lingau si curva psd !

  • Terchea Berchea

    Comentariile sunt închise daca-s despre tata hoţilor. Nu ştiţi cine-i? Kodruţa…

  • Da, e dictatura mare. Dar uite ca ai postat mizerii și n-ai pățit nimic.

  • Îmi plac comentariile tale în general, în ăsta se vede că nu ești în largul tău 🙈 Și- o fi băgat coda cineva 😡

  • Profesore, târziu,trenul a plecat deja spre Focșani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *