Prima pagină » Actualitate » Alegeri sângeroase în Mexic! Președintele pierde puterea după cel puţin 5 asasinate și un cap retezat aruncat într-o secţie de votare

Alegeri sângeroase în Mexic! Președintele pierde puterea după cel puţin 5 asasinate și un cap retezat aruncat într-o secţie de votare

07 iun. 2021, 12:46,
George Cristian în Actualitate

Se preconizează că actuala coaliție politică de guvernământ din Mexic își va pierde majoritatea calificată în camera inferioară a Congresului după o prezentare slabă la alegerile intermediare de duminică, potrivit cifrelor inițiale publicate de guvern. Alegerile din Mexic au fost unele sângeroase după cinci asasinate și un cap retezat aruncat într-o secţie de votare.

Această înfrângere este una gravă pentru președintele în funcţie care dorea implementarea a mai multor reforme legislative.

Președintele Andrés Manuel López Obrador a suferit o înfrângere mare

Înfrângerea îl va împiedica pe președintele Andrés Manuel López Obrador să adopte reforme legislative și constituționale majore fără ajutorul partidelor de opoziție. Cu toate acestea, se preconizează că coaliția sa de guvernământ va menține o majoritate simplă.

Partidul politic al lui López Obrador, Morena, a câștigat aproximativ 35% din voturi. Morena și partenerul său de guvernare, Partido Verde, sunt așteptați să câștige între 265 și 292 din cele 500 de locuri din camera inferioară, potrivit cifrelor preliminare ale Institutului Electoral Național (ÂNE). Morena deține 256 de locuri, dar va pierde cel puțin 50 în urma perioadelor intermediare. Se așteaptă să câștige între 190 și 203 de locuri după concursul de duminică, a spus ÂNE.

Rezultatele sunt preliminare, iar rezultatele finale sunt așteptate săptămâna viitoare.

Președintele mexican este popular în propria țară

Alegerile au fost văzute pe scară largă ca un referendum asupra lui López Obrador, care a fost ales în 2018 după o campanie de combatere a violenței și corupției care a afectat Mexicul de zeci de ani cu strategia sa de „îmbrățișări, nu gloanțe”.

Stilul populist al lui López Obrador – a vândut avionul prezidențial al Mexicului și acum zboară comercial – și promisiunile de a combate inegalitățile economice și corupția l-au ajutat să-și mențină popularitatea personală, în special în rândul multor mexicani din clasa medie și inferioară. Conferințele sale de presă zilnice servesc adesea ca o conductă pentru a-și consolida opiniile și platforma politică, în loc să răspundă la întrebările politice din partea presei.

Cu toate acestea, criticii președintelui spun că nu a reușit să oprească războaiele de crimă organizată care au afectat Mexicul în majoritatea ultimelor două decenii. Între timp, mai mulți foști politicieni l-au atacat pe López Obrador pentru că nu ar fi respectat controlul și şoldurile sistemului politic mexican.

Peste 100 de asasinate politice înaintea alegerilor din acest an

Votul de duminică a fost afectat de un val de violență în lunile dinaintea alegerile, inclusiv aproape 100 de asasinate politice. Potrivit unui raport al consultanței de gestionare a riscurilor Etellekt, 96 de politicieni au fost asasinați de când a început campania electorală în septembrie anul trecut. Treizeci și cinci dintre cei uciși erau candidați care candidau la funcții.

Rămășițe umane au fost găsite în cel puțin două cabine de vot din statul Baja California, în timp ce în statul Sinaloa, mai multe centre de vot au fost forțate să închidă devreme după ce s-au confruntat cu amenințări din partea grupurilor armate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *