Prima pagină » Actualitate » Alegeri prezidenţiale SUA 2020: Trump și Biden discută despre Covid, climă și rasism

Alegeri prezidenţiale SUA 2020: Trump și Biden discută despre Covid, climă și rasism

23 oct. 2020, 08:20,
George Cristian, în Actualitate

Președintele SUA, Donald Trump, și rivalul său de la Casa Albă, Joe Biden, s-au confruntat asupra subiectelor precum Covid dar şi acuzații de corupție, în ultima lor dezbatere TV LIVE.

În ceea ce privește pandemia, Biden nu va exclude mai multe blocaje, în timp ce Trump a insistat că este timpul să redeschidă SUA. Trump a citat afirmații neîntemeiate că Biden a profitat personal de afacerile fiului său. Democratul a adus la iveală impozitele opace ale lui Trump.

Joe Biden are un avans mare în faţa lui Donald Trump

Biden are un avans național solid, mai rămânând 11 zile până la alegeri. Dar marja este mai mică în câteva state care ar putea vota în ambele sensuri și, în cele din urmă, să decidă rezultatul. Peste 47 de milioane de oameni și-au exprimat deja votul într-o creștere record a votului provocată de pandemie.

Duelul principal de joi seară din Nashville, Tennessee, a fost unul mai puţin conflictual și mai substanţial decât confruntarea anterioară a celor doi din 29 septembrie, care s-a transformat în insulte și denumiri.

În urma acestei bătăi politice, organizatorii dezbaterilor de această dată au dezactivat microfoanele în timpul declarațiilor de deschidere ale candidaților cu privire la fiecare subiect, pentru a minimiza întreruperile.

Însă dezbaterea de 90 de minute, moderată de Kristen Welker de la NBC, s-a văzut o mulțime de atacuri personale între adversari, a căror antipatie reciprocă era palpabilă. În argumentul final al alegătorilor, aceștia au oferit viziuni extrem de diferite pentru națiune, de la închiderea țării până la combaterea coronavirusului, până la închiderea industriei combustibililor fosili pentru a face față schimbărilor climatice.

Principalul subiect a fost pandemia de Coronavirus

Cea mai mare rupura de ideologii dintre cei doi s-a produs în momentul în care s-a abordat subiectul pandemiei de Coronavirus. Întrebat despre impunerea a mai multe blocaje dacă oamenii de știință le va recomanda, Biden, un democrat, nu l-a exclus. Dar Donald Trump, republican, a spus că este greșit să provoace daune suplimentare economiei din cauza unei infecții din care se recuperează majoritatea oamenilor.

„Aceasta este o țară masivă, cu o economie masivă”, a spus președintele. „Oamenii își pierd locul de muncă, se sinucid. Există depresie, alcool, droguri la un nivel pe care nimeni nu l-a mai văzut până acum”.

Trump, în vârstă de 74 de ani, a declarat că virusul „dispare” și că un vaccin va fi gata până la sfârșitul anului, în timp ce Biden a avertizat că națiunea se îndreaptă spre „o iarnă întunecată”.

Președintele a spus: „Învățăm să trăim cu ea”. Biden, în vârstă de 77 de ani, a contracarat: „Haide, murim cu asta”. Biden a dat vina pe Donald Trump pentru cei peste 220.000 de morți americani din cauza pandemiei.

„Oricine este responsabil pentru atâtea decese nu ar trebui să rămână președintele Statelor Unite ale Americii”, a spus el.

Discuţii despre rasism între cei doi

În timpul discuţiilor despre rasism, Trump a spus: „Sunt cea mai puțin rasistă din această cameră”. El a adus în discuție proiectul de lege privind criminalitatea din 1994, pe care domnul Biden l-a ajutat la elaborarea și pe care Black Lives Matter îl învinuiește pentru încarcerarea în masă a afro-americanilor.

Dar Biden a spus că Trump este „unul dintre cei mai rasişti președinți pe care i-am avut în istoria modernă. El toarnă combustibil pe fiecare conflict rasist”.

Corupţia din SUA, un alt subiect abordat de cei doi

În altă ordine de idei, un alt subiect important abordat de cei doi candidaţi a fost despre corupţia din Statele Unite ale Americii. Trump a adus e-mailurile presupuse de la fiul lui Biden, Hunter, despre relațiile sale comerciale în China. Ca o paranteză, conflicul cu fiul lui Biden are conexiuni şi în România. Conform unor acuzaţii, Hunter Biden a fost implicat în acte de corupţie în România. Jurnalistul Ion Cristoiu a făcut o analiză despre acest subiect. O găsiţi aici.

Biden a negat insinuarea neîntemeiată a președintelui conform căreia fostul vicepreședinte american ar fi avut cumva o miză în întreprinderi.

„Cred că datorați o explicație poporului american”, a spus dl Trump.

„Nu am luat niciun ban din nicio țară. Niciodată.”

Fostul vicepreședinte a făcut referire la New York Times, raportând recent că dl Trump avea un cont bancar în China și a plătit 188.561 dolari în impozite în perioada 2013-15 în țară, comparativ cu 750 dolari în impozite federale americane pe care ziarul le-a plătit în 2016-17 când a devenit președinte.

„Am multe conturi bancare și toate sunt listate și sunt peste tot”, a spus Trump. „Adică am fost un om de afaceri care făcea afaceri”.

Un alt subiect, două viziuni diferite despre schimbarea climatică

Cei doi s-au confruntat din nou cu privire la politica energetică, în timp ce Trump l-a întrebat pe provocatorul său: „Ați închide industria petrolieră?”

„Aș face tranziția de la industria petrolieră, da”, a spus domnul Biden, adăugând, „deoarece industria petrolieră poluează semnificativ”.

El a spus că Big Oil a trebuit să fie înlocuit cu energie regenerabilă în timp, SUA mergând spre emisii nete zero.

„Practic, el spune că va distruge industria petrolieră”, a spus Trump. „Îți vei aminti asta, Texas? Îți vei aminti asta, Pennsylvania, Oklahoma, Ohio?”

Campania Biden a declarat ulterior că candidatul lor a vorbit despre încetarea subvențiilor la petrol.

Ce spun analiştii americani despre dezbaterea dintre Donald Trump şi Joe Biden

Analiştii americani au oferit o părere generală despre dezbaterea dintre Donald Trump şi Joe Biden. Menţionăm faptul că dezbaterea a avut loc doar în urmă cu câteva ore în SUA. Analistul BBC, Anthony Zurcher a explicat faptul că cele două personaje au fost mai reţinute în declaraţii

În a doua dezbatere prezidențială, ambii candidați au fost mai reținuți. Își permiteau reciproc să vorbească. Au folosit tonuri respectuoase. Chiar și atunci când au atacat, au făcut-o într-un mod calm și deliberat.
După o primă dezbatere amețitoare, în timpul căreia întreruperile constante ale lui Donald Trump l-ar fi putut costa sprijinul în sondajele de opinie ulterioare, președintele a redus foarte vizibil volumul – și l-a făcut un dezbatător mult mai eficient.

De această dată, conținutul a ceea ce spuneau candidații ar putea fi ceea ce publicul american își amintește din dezbatere – nu manieră haotică în care a fost pronunțată.

Încă o dată, Biden s-a ținut în mare parte sub foc – evitând genul de gafe și poticniri care ar fi putut juca în încercările republicane de a pune la îndoială vârsta și acuitatea sa mentală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *