Prima pagină » Actualitate » Alegeri prezidențiale și referendum crucial în Republica Moldova – UPDATE
Alegeri prezidențiale și referendum crucial în Republica Moldova - UPDATE

Alegeri prezidențiale și referendum crucial în Republica Moldova – UPDATE

20 oct. 2024, 08:42,
Redacția BZI în Actualitate

Cetățenii Republicii Moldova votează duminică în primul tur al alegerilor prezidențiale și într-un referendum privind aderarea la UE, într-un moment crucial pentru viitorul țării și într-un context tensionat, al conflictului dintre Rusia și Occident și al războiului din Ucraina. Maia Sandu este mare favorită pentru a intra în turul doi de scrutin, potrivit sondajelor, dar există semne de întrebare privind soarta referendumului, scriu Reuters și AFP.

UPDATE 10:30 Până la ora 10:00, s-au prezentat la vot 200.385 alegători din totalul celor 2.714.239 înscrişi în listele electorale de bază, ceea ce înseamnă 7,31%, potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC).

UPDATE 10:28 Peste 170 de incidente au fost semnalate de către observatorii Promo-Lex în primele două ore de la deschiderea secțiilor de votare.

Din 614 secții monitorizate de asociație, în 86 dintre ele deschiderea s-a făcut fie cu puțin timp înainte, fie după ora 7 dimineața. În 121 de secții de votare nu au fost respectate „solemnitățile”: afișarea drapelului și intonarea imnului, transmite Ziarul de Gardă.

UPDATE 10:17 Alexandr Stoianoglo, candidat desemnat de Partidul Socialiştilor la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, şi-a exercitat dreptul la vot. El a venit la secţia de votare din cadrul Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu” împreună cu soţia şi copiii.

 El a declarat că nu a luat buletinul de vot pentru referendum.

„Nu l-am luat. Dar nu pentru că sunt împotrivă. Eu sunt adeptul integrării europene, am dovedit-o încă acum 10 ani. Este un semn de protest față de acțiunile neîntemeiate și ilegale ale actualei guvernări”, și-a explicat Stoianoglo opțiunea, transmite Ziarul de Gardă.

UPDATE: Cine sunt candidații

Pentru alegerile prezidențiale, alegătorii vor aplica ștampila „Votat” în dreptul unuia din cei 11 candidați înscriși în buletinul de vot în următoare ordine:

Alexandr Stoianoglo, desemnat de Partidul Socialiștilor;

Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune și Solidaritate;

Renato Usatîi, desemnat de Partidul Nostru;

Vasile Tarlev, desemnat de Partidul pentru Viitorul Moldovei;

Irina Vlah, desemnată de un grup de cetățeni;

Ion Chicu, desemnat de Partidul Consolidării și Dezvoltării Moldovei;

Andrei Năstase, desemnat de un grup de cetățeni;

Victoria Furtună, desemnată de un grup de cetățeni;

Octavian Țîcu, desemnat de Blocul electoral „Împreună”;

Tudor Ulianovschi, desemnat de un grup de cetățeni;

Natalia Morari, desemnată de un grup de cetățeni

UPDATE 09:06: La intrarea la cele două secții de votare deschise la Moscova, s-au format cozi uriașe, iar alegătorii au fost întâmpinați cu muzică populară, potrivit imaginilor surprinse de la fața locului și publicate de Unimedia.

„Noi credem în viitor, noi credem în Rusia. Rusia este mama noastră, Rusia este totul. Nouă ne este bine în Rusia”, a spus o femeie, citată de Știri.md.

UPDATE 08:58. Până acum, peste 90.000 de alegători s-au prezentat la secțiile de votare, conform datelor afișate de Comisia Electorală Centrală (CEC).

UPDATE: 08:44. Vasile Tarlev, candidatul la funcția de președinte din partea Partidului „Viitorul Moldovei”, și-a exercitat dreptul la vot. Acesta s-a prezentat la secția de votare alături de soția sa.

UPDATE 08:30. Angelica Caraman, președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), a declarat duminică dimineață că la ora 7.00 toate secțiile au fost deschise, iar procesul de vot a început fără incidente.

„Prima secție de votare a fost în Japonia, unde procesul de vot a început la ora 01:00, ora Chișinăului. În acest moment, procesul de votare este în desfășurare în secțiile de votare din Japonia, China, Azerbaidjan, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Israel și alte țări”, a declarat președinta CEC, citată de Ziarul de Gardă.

Secțiile de votare s-au deschis la ora 07:00 și se vor închide la ora 21:00, conform fusului orar al fiecărei țări, transmite Știri.md.

Pentru alegerile prezidențiale și referendum au fost constituite 2.221 de secții de votare

Pentru alegerile prezidențiale și referendum au fost constituite 2.221 de secții de votare. Dintre acestea: 1.957 de secții de votare în circumscripțiile electorale din țară, 30 de secții de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului și 234 de secții de votare pentru cetățenii cu drept de vot din străinătate.

Pentru a fi declarat valabil, la scrutin trebuie să participe cel puţin o treime din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale. Candidatul care obţine majoritatea voturilor valabil exprimate este declarat ales. În cazul în care aceste condiţii nu sunt îndeplinite, se organizează un al doilea tur de scrutin după două săptămâni, la care participă primii doi candidaţi cu cele mai multe voturi din primul tur. În al doilea tur, candidatul cu cele mai multe voturi este ales, indiferent de prezenţa la vot. Rezultatele finale ale alegerilor sunt validate de Curtea Constituţională.

Mandatul preşedintelui durează patru ani şi începe de la data depunerii jurământului. Este interzisă îndeplinirea funcţiei de preşedinte pentru mai mult de două mandate consecutive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`