Prima pagină » Local » Alegeri prezidenţiale Rep. Moldova: Cozi uriaşe la secţiile de votare pentru studenţi – FOTO, LIVE VIDEO

Alegeri prezidenţiale Rep. Moldova: Cozi uriaşe la secţiile de votare pentru studenţi – FOTO, LIVE VIDEO

15 nov. 2020, 12:32,
George Cristian, în Local

În cursul zilei de astăzi, 15 noiembrie 2020, în Republica Moldova se desfăşoară alegeri prezidenţiale. În aceste momente, la Casa de Cultură a Studenţilor din Iași s-au format cozi mari. Studenţii care au cetăţenie pot vota pentru alegerile prezidenţiale.

În turul II al alegerilor prezidenţiale au intrat în cursa Maia Sandu și Igor Dodon. Sunt doi candidaţi cu viziuni diferite. Dacă Maia Sandu face parte din tabăra proeuropenilor, Igor Dodon, preşedintele în curs al Rep. Moldova se afla în tabăra pro-rusa.

 

Maia Sandu a câștigat primul tur al alegerilor prezidenţiale din Rep. Moldova

Candidatul susţinut de toate partidele pro-europene, Maia Sandu a reuşit surpriza scrutinului. Se pare că aceasta l-a devansat pe actualul preşedinte, Igor Dodon.

Cu un procent de 35.87%, Maia Sandu l-a surclasat pe Igor Dodon care a obţinut un scor de 32.80%. În aceste condiţii, candidata partidului PAS cu înclinaţie proeuropeana, va ajunge în turul al doilea după ce a câştigat primul tur. Totuşi, momentan nu se cunosc cu exactitate alianţele care vor fi făcute. Candidatul de pe poziţia a 3-a, Renato Usatii a scos doar 16%.

Iată cum se prezentau scorurile politice obţinute de candidaţi la ora 05:44, după ce s-au numărat 99,30% dintre procese verbale procesate

Maia Sandu – 35,87%

Igor Dodon – 32,80 %

Renato Usatii – 16.96%

Violetă Ivanov -6.53%

Andrei Năstase – 3.26%

 

Nu se pune problema unei pierderi a Maiei Sandu

Conform unor analişti politici, Maia Sandu este principala favorită a turului al doilea de la alegerile prezidenţiale din Rep. Moldova. Se pare că, dacă alegerile se vor ţine în mod corect, candidata pro-europeana va câştiga mandatul de preşedinte al Rep. Moldova.

Interesant este faptul că alţi analişti politici susţin faptul că Igor Dodon nu mai este pe placul liderului de la Moscova, Vladimir Putin.

Recent, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin a apreciat drept inacceptabile anumite „încercări de a impune din afară decizii” poporului din Republica Moldova, înaintea turului doi al alegerilor prezidenţiale.

Puţin nu a specificat clar despre ce încercări e vorba, dar declaraţiile sale vin după ce Serghei Lavrov a criticat SUA de interferenţă în procesul electoral din Moldova, iar Serghei Narîşkin, şeful serviciului de spionaj al Rusiei i-a acuzat chiar pe americani că ar pregăti o revoluţie colorată dacă Maia Sandu ar pierde alegerile.

În altă ordine de idei, Armând Gosu, conferenţiar universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice a Univesităţii Bucureşti şi analist politic specializat în spaţiul ex-sovietic consideră că şansele Maiei Sandu sunt uriaşe mai ales ca de pe scena politică a dispărut Plahotniuc, oligarhul rus care l-a făcut pe Igor Dodon președinte:

„Acum, şansele Maiei Sandu sunt mai consistente. Şansele sale sunt mai mari pentru că, în primul rând, a dispărut Plahotniuc, oligarhul fugar care l-a făcut pe Dodon preşedinte în 2016”, a declarat, pentru Digi24.ro, Armand Gosu, conferenţiar universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice a Univesităţii Bucureşti şi analist politic specializat în spaţiul ex-sovietic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *