Prima pagină » Actualitate » Alegeri prezidenţiale în Franţa. Emmanuel Macron şi Marine Le Pen, în turul doi al scrutinului

Alegeri prezidenţiale în Franţa. Emmanuel Macron şi Marine Le Pen, în turul doi al scrutinului

11 apr. 2022, 07:30,
în Actualitate

Duminică, 10 aprilie 2022, au avut loc alegeri prezidenţiale în Franţa. Astfel, în urma voturilor Emmanuel Macron, preşedintele în funcţie al Franţei, s-a clasat pe primul loc în scrutinul prezidenţial. Candidata Marine Le Pen se afla pe locul al doilea şi este considerată de extremă-dreapta, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne.

„Am fost peste 36 de milioane pentru a ne afirma acest drept de vot”, a reacționat președintele în funcție Emmanuel Macron în primul discurs după rezultatul primului tur al alegerilor. „Încrederea voastră mă onorează, mă obligă și mă angajează”, a transmis liderul de la Elysee.

Important de precizat că absenteismul la vot a fost unul extrem de puternic, între 26,2% şi 29,1%, ilustrând neîncrederea tot mai mare a francezilor în clasa politică. De asemenea, în anul 2017, rata absenteismului a fost de 22,2%.

Reamintim faptul că şi în Ungaria au avut loc alegeri parlamentare, la începutul acestei luni. Viktor Orban a câştigat un nou mandat cu un scor covârşitor.

Alegeri prezidenţiale în Franţa. Emmanuel Macron a obţinut în primul tur 27,60%

După ce s-au numărat 97 la sută din totalul voturilor exprimate duminică, 10 aprilie 2022, la alegerile prezidenţiale din Franţa, Emmanuel Macron a obținut 27,60%, iar Marine Le Pen 23,41%.

Important de precizat este faptul că Macron este în ușoară scădere față de exit-poll, atunci când avea 28,1%, în ce Marine le Pen a câștigat foarte puțin, aseară având 23,3%.

Pe locul al treilea s-a clasat Jean-Luc Melenchon, cu 21,95%, în creștere față de sondajele efectuate, aseară, la ieșirea de la urne.

Astfel, finală prezidențială din Franța va fi între Emmanuel Macron și Marine le Pen, dar foarte important va fi unde se duc voturile lui Melenchon. Candidatul de pe locul 3 a dat un semnal și le-a cerut alegătorilor săi să nu dea ”niciun vot pentru Marine le Pen”. Acestuia îi mai lipsesc circa 500.000 de voturi pentru a intra în turul II al prezidențialelor cu Emmanuel Macron.

„Dezbaterea pe care o vom avea în următoarele două săptămâni este decisivă pentru țara noastră și pentru Europa. Singurul proiect credibil împotriva costului ridicat al vieții francezilor este al nostru. Unicul proiect pentru muncitori, pentru toți cei care sunt în pragul șomajului, este al nostru. Singurul proiect al Franței și Europei este al nostru. Cred în noi, în noi toți, indiferent de originile noastre, indiferent de părerile și convingerile noastre. Așadar, în următoarele 15 zile, să nu ne diminuăm efortul, pentru că încă nu am învins. Să fim umili, să fim hotărâți. Să convingem pe toată lumea. Puteți conta pe mine pentru a livra acest proiect de progres, de deschidere și de independență, francez și european, pe care l-am apărat în toți acești ani”, a menționat președintele francez, Emmanuel Macron.

Iată ce procente au înregistrați ceilalți candidați:

J.-L. Melenchon – 20,10%

E. Zemmour – 7,2%

V. Pécresse – 5%

Y. Jadot – 4,40%

J. LassalleRes – 3,30%

F. Roussel – 2,70%

N. Dupont-Aignan – 2,30%

A. Hidalgo – 2,10%

N. Arthaud – 0,80%

P. Poutou – 0,70%

În acest context, Emmanuel Macron şi Marine Le Pen se vor întâlni în turul doi al scrutinului, pe data de 24 aprilie 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *