Prima pagină » Actualitate » Alegeri prezidențiale în Brazilia. Se intră în turul al doilea

Alegeri prezidențiale în Brazilia. Se intră în turul al doilea

03 oct. 2022, 09:50,
BZI.ro, în Actualitate

Alegerile prezaidențiale din Brazilia intră într-un al doilea tur în care Luiz Inácio Lula da Silva îl va înfrunta pe actualul președinte de extremă dreaptă Jair Bolsonaro. Sunt două personaje extrem de controversate din Brazilia, iar cei doi sunt rivali istorici.

Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro este un lider de extremă dreaptă care s-a confruntat cu numeroase acuzații, inclusiv de crime împotriva umanităţii.

Se intră în turul al doilea la aceste alegeri prezidențiale din Brazilia

Actualele alegeri prezidențiale din Brazilia vor avea nevoie de incă un tur pentru a desemna un câștigător. Nimeni nu a reușit să strângă 50%+1 din voturi, iar bătălia finală se va da între reprezentantul stângii, Luiz Inácio Lulă da Silva și actualul președinte considerat a fi de extremă dreaptă. Cu aproape toate voturile numărate, Lulă câștigase 48% față de 43% ale lui Bolsonaro – un rezultat mult mai apropiat decât sugerau sondajele de opinie.

Dar Lulă nu a reușit să ajungă la peste 50% din voturi valabile necesare pentru a câştiga din primul tur. Alegătorii au acum patru săptămâni pentru a decide care dintre cele două ar trebui să conducă Brazilia.

Câștigarea definitivă în primul tur va fi întotdeauna o problemă grea pentru orice candidat – ultima dată când s-a întâmplat a fost acum 24 de ani. Președintele Bolsonaro și Lulă le-au dat susținătorilor lor speranță că vor putea realiza exact asta.

Totuși, ambii candidați pot și vor pretinde că aceasta este o victorie. Pentru Lulă – care nu a putut candida la alegerile din 2018 pentru că era în închisoare după ce a fost condamnat pentru acuzații de corupție – aceasta înseamnă o revenire remarcabilă. Iar președintele Bolsonaro, despre care sondajele de opinie l-au arătat cu mult în urma lui Lulă, se va bucura de faptul că a dovedit că sondatorilor se înșeală.

Cei doi candidați la alegerile prezidențiale din Brazilia sunt rivali istorici

Cei doi candidați au o rivalitate istorică în Brazilia. Aceștia reprezintă curente de opinie diferită. Practic, doctrinele celor două personaje sunt echidistante, unul reprezentând extrema stângă, celălalt reprezentând extrema dreaptă. Schimbul dur de replici dintre cei doi își are începutul acum mulți ani de zile. Cei doi bărbați sunt arhi-rivali și au petrecut o mare parte din campanie făcând insulte.

În ultima dezbatere TV de dinaintea votului, președintele Bolsonaro l-a numit pe Lulă hoț, cu referire la acuzațiile de corupție care l-au băgat în închisoare cu 580 de zile înainte că condamnarea să fie anulată.

Lulă, la rândul său, l-a etichetat pe Bolsonaro drept nebun.Nu este surprinzător că această tensiune s-a filtrat pe străzi. În nopțile dinaintea votului, oamenii din Rio au putut fi auziți strigând „Lulă este un hoț” și „Afară cu Bolsonaro” unul la altul. Este bine de menționat faptul că Luiz Inácio Lula da Silva a fost președintele Braziliei în perioada 2003-2011, iar recent a declarat faptul că Volodimir Zelenski este în egală măsură vinovat pentru războiul din Ucraina.  Așadar sunt tensiuni în aceste alegeri din Brazilia, luptă este strânsă, iar susținătorii sunt extrem de vehemenți mai ales în contexul în care cele două partide sunt total opuse ca doctrină și comportament.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *