Prima pagină » National » Alegeri locale 2020. Preşedintele Klaus Iohannis îi îndeamnă pe romani să meargă la vot: „Nu e mai periculos decât mersul la cumpărături”

Alegeri locale 2020. Preşedintele Klaus Iohannis îi îndeamnă pe romani să meargă la vot: „Nu e mai periculos decât mersul la cumpărături”

25 sept. 2020, 12:33,
în National

Foarte puţin timp a mai rămas până la alegerile locale 2020. În acest sens, preşedintele României, Klaus Iohannis a susţinut acum două zile o conferinţă de presă în care îi îndeamnă pe romani să meargă la vot. Preşedintele a ţinut să precizeze că alegerile locale se vor desfăşura în cele mai sigure condiţii, iar riscul de infectare cu noul coronavirus este unul foarte scăzut.

Alegeri locale 2020. Preşedintele Klaus Iohannis îi îndeamnă pe romani să meargă la vot

Cei care nu s-au decis cui să acorde votul sau nu vor să meargă la secţiile de votare din cauza temerii infectării cu noul coronavirus sunt îndemnaţi de preşedintele României să iasă totuşi din case şi să se deplaseze până la secţiile de votare. Asta bineînţeles dacă sănătatea le permite. Preşedintele a explicat că alegerile din data de 27 septembrie se vor desfăşura în condiţii sigure iar riscul de infectare cu COVID-19 este scăzut.

Klaus Iohannis a subliniat faptul că întreg procesul de votare se desfăşoară după nişte reguli stricte, concepute special pentru a preveni răspândirea virusului. Acesta a făcut o paralelă între mersul la vot şi mersul la cumpărături, scoţând în evidenţă faptul că cele două procese sunt la fel de „periculoase”.

„Din cauza pandemiei de COVID-19 în acest an întregul proces electoral a fost perturbat şi au fost necesare condiţii speciale. Alegerile locale ar fi trebuit să aibă loc cu câteva luni în urmă, dar au fost amânate, pentru că atunci ne aflăm în condiţiile incipiente ale pandemiei, existau încă foarte multe necunoscute cu privire la acest virus, iar organizarea în acele circumstanţe ar fi putut duce la creşterea numărului de infectări. Din păcate, pandemia e departe de a se fi încheiat, însă spre deosebire de primăvară acestui an, acum ştim care sunt măsurile care permit desfăşurarea scrutinului în condiţii de siguranţă sanitară pentru toţi votanţii.

Există norme sanitare stricte şi bine gândite pentru ziua votului, astfel încât să avem alegeri cu riscuri minime. Mă refer la dezinfectarea riguroasă a secţiilor de vot, la crearea unor circuite separate de intrare şi ieşire, la crearea unor spaţii speciale dotate pentru igiena mâinilor înainte şi după excercitarea votului. Dacă toată lumea va respecta câteva reguli de bază care, în esenţă, se rezumă la purtarea corectă a măştii, păstrarea distanţei, evitarea aglomerării, igiena mâinilor şi dezinfectarea obiectelor folosite în comun, atunci riscul de infectare în secţii este redus la minimum.

Practic, din acest punct de vedere, exprimarea votului nu diferă semnificativ de activităţi pe care le facem zi de zi, cum ar fi mersul la cumpărături”, a declarat Klaus Iohannis.

Ce spune Klaus Iohannis despre importanţa votului

În aceeaşi conferinţă, Klaus Iohannis a explicat şi de ce este important ca toată lumea să meargă la vot.

„Au mai rămas doar câteva zile până la un moment definitoriu pentru modul în care vor evolua în următorii 4 ani localităţile în care trăim şi ne desfăşurăm activităţile. În această duminică, pe 27 septembrie mergem la urne pentru a decide cui îi încredinţăm responsabilitatea administrării comunităţilor noastre.

Stă în puterea noastră să alegem viitorii primari, consilieri locali, preşedinţi de consilii judeţene şi consilieri judeţeni. De ce e această alegere atât de importantă? Pentru că de cei care vor câştiga depinde că şcoala şi spitalul din localitatea în care locuim să fie modernizate, drumurile să fie reparate şi problemele de trafic rezolvate”, a mai spus Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, despre sistemul de sănătate din România

Klaus Iohannis a declarat că îşi doreşte că România să aibă un Guvern responsabil care să reformeze sistemul de sănătate. Acesta a afirmat că spitalele „nu funcţionează” şi „nu sunt bine dotate”, neexistând proceduri bine stabilite. Acesta a punctat faptul că prevenţia este inexistentă.

”Tema spitalelor şi a sănătăţii publice nu este o temă nouă şi eu am atins această temă de foarte multe ori. Am avut discuţii cu OMS, am avut semnări de documente, aici, în Sala Unirii. Sistemul nostru de spitale nu funcţionează, nu sunt bine dotate, nu există proceduri bine stabilite, prevenţia este practic inexistentă, marile măsuri de prevenţie care trebuie să meargă în adâncime în populaţie a dispărut. Toate aceste lucruri trebuie schimbate şi de aceea îmi doresc un Guvern care să fie responsabil, care să pună lucrurile în ordine, un Guvern care să poată aplica un plan în 4 ani sau poate un termen chiar mai lung pentru că este o temă foarte importantă”, a spus Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`