Prima pagină » Actualitate » Alegeri istorice în SUA: Mize interne majore, ecou global și impact în Europa de Est

Alegeri istorice în SUA: Mize interne majore, ecou global și impact în Europa de Est

05 nov. 2024, 08:40, 3 ,
Simona Ciobanu în Actualitate

Alegeri istorice în SUA! Astăzi, 5 noiembrie, americanii merg la vot cu teme arzătoare pe agendă: economia, imigrația și dreptul la avort sunt câteva dintre subiectele care polarizează electoratul. Însă efectele acestei curse electorale se extind dincolo de granițele SUA. În Europa, și mai ales în România, tensiunile sunt ridicate, mai ales în contextul conflictului din Ucraina.

Urnele se vor închide începând cu 01:00 ora României, iar primele rezultate vor fi disponibile peste câteva ore, deși verdictul final ar putea întârzia.

Alegeri prezidențiale istorice în SUA

Zeci de milioane de americani și-au exprimat deja opțiunile în votul anticipat pentru prezidențiale și Congres. Totuși, grosul electoratului merge la urne astăzi, la capătul unei campanii marcate de tensiuni și divizări adânci. Sondajele recente sugerează o competiție extrem de strânsă, cu democrata Kamala Harris pe un trend ascendent în sondaje, având un mic avantaj la nivel național. Cu toate acestea, republicanul Donald Trump continuă să aibă susținere în state-cheie, care ar putea decide rezultatul final.

La 78 de ani, Trump rămâne o figură controversată, dar popularitatea sa în rândul alegătorilor preocupați de economie și imigrație rămâne puternică. Pe de altă parte, Kamala Harris, în vârstă de 60 de ani, speră să devină prima femeie președinte, mai ales după ce președintele în funcție, Joe Biden, a renunțat la candidatură în urma unei prestații slabe la dezbaterea cu Trump. Harris, o voce a clasei de mijloc și a drepturilor femeilor, luptă pentru a aduce o nouă direcție, dar suferă la capitolul popularitate, din cauza inflației ridicate din ultimii ani.

Așteptări globale și ecouri în Europa de Est

Aceste alegeri sunt urmărite atent în întreaga lume, de la China până în Europa. În estul Europei și în Ucraina, tensiunile sunt maxime, date fiind promisiunile lui Trump de a pune capăt rapid conflictului ruso-ucrainean, ceea ce ar putea presupune cedări teritoriale din partea Ucrainei. Harris este, însă, așteptată să continue susținerea militară și financiară a Kievului, pe linia administrației Biden.

Urnele se deschid în SUA începând cu ora 06:00 ET (13:00 ora României), iar închiderea acestora variază pe măsură ce statele finalizează procesul de vot. Primele rezultate importante sunt așteptate în statele cheie, precum Pennsylvania și Georgia, care pot influența decisiv balanța voturilor.

Primele estimări ale rezultatelor vor fi publicate în noaptea de după alegeri, dar confirmarea câștigătorului poate dura, așa cum s-a întâmplat și în 2020, când rezultatul a fost oficializat abia la patru zile după închiderea urnelor. Alegerile din acest an ar putea avea o dinamică similară.

Statele-cheie și rolul lor decisiv

Aproximativ 240 de milioane de americani sunt eligibili să voteze, însă doar câteva state sunt considerate esențiale pentru rezultat. State precum Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Carolina de Nord, Pennsylvania și Wisconsin sunt esențiale pentru înclinarea balanței în favoarea unuia dintre candidați.

Pe lângă cursa prezidențială, componența noului Congres va influența decisiv politica SUA. Alegătorii vor decide și componența celor 435 de locuri din Camera Reprezentanților și a 34 din cele 100 de locuri din Senat. Astfel, pe lângă alegerea președintelui, se va decide și dacă acesta va putea implementa politicile promise sau se va confrunta cu opoziție în legislativ.

Pe măsură ce urnele se închid și numărătoarea avansează, lumea întreagă așteaptă cu sufletul la gură să afle cine va conduce destinele SUA și, prin extensie, impactul acestui lider asupra restului lumii.

Comentarii
  • ooaieoarecare

    hahahahahahahahahahahahhahahahahahaaaa!!!!!!
    oile asteapta alegerile noului cioban!!!!!!

  • Fie că vrea Ucraina fie că nu războiul se va încheia cu cedare de teritorii. Nu există altă rezolvare a conflictului. Rușii nu vor renunța niciodată la anumite teritorii… Ucraina e depășită numeric din toate punctele de vedere. Vreți să intervină NATO? Atunci o să intervină și China plus alte state pentru Rusia. Oricare din candidați nu vor putea salva toate teritoriile din Ucraina. Doar dacă incepe al treilea război mondial si atunci o să salveze toată planeta 😂 sigur. Cel mai bine ar fi să se rezolve intre ei fără intervenția altora…

  • Oricine ar cistiga va fi rau pentru europa de est si europa in general
    Eu pariez pe raul cel mai mic , Trump , vizibil de departe sanasa lui
    Daca cistiga Trump va icheia razboiul ruso-ucrainean in citeva saptamini fortindui la negocieri , va opri toate ajutoarele financiare si militare de peste tot , va negocia cu China despre Taiwan , va impune tarife economice egale cu europa si celelalte forte economice , va taia toate cheltuielile inutile cu toti ‘aliatii’
    Daca cistiga Scamala vor continua toate razboaiele , razboiul mondial deja inceput cu rusia va trece la nivelurile urmatoare si urmatorii pe lista aruncarii pe front in lupte vor fi est europenii, va incepe razboiul cu China in legatura cu Taiwanul, va exploda razboiul mondial si in orientul mijlociu , companiile multinationale vor fura in continuare miliarde, indutria de armament a baietilor destepti vor face alte mii de miliarde , va fi necesara multa carne de tun ……..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`