Prima pagină » Actualitate » Alegeri în Marea Britanie: Laburiștii se pregătesc să se întoarcă la guvernare după 14 ani
Alegeri în Marea Britanie: Laburiștii se pregătesc să se întoarcă la guvernare după 14 ani

Alegeri în Marea Britanie: Laburiștii se pregătesc să se întoarcă la guvernare după 14 ani

04 iul. 2024, 12:00,
în Actualitate

Toate sondajele dinaintea alegerilor parlamentare de azi din Marea Britanie creditează Partidul Laburist cu o victorie majoră, după o lungă perioadă de guvernare conservatoare care a sfârșit prin a dezamăgi electoratul. Liderul stângii, Keir Starmer, se pregătește deja să preia frâiele guvernului, în timp ce conservatorii se concentrează pe supraviețuire și vorbesc deja despre cum vor organiza opoziția, scriu Reuters și BBC.

Un exit-poll ce va fi difuzat imediat după închiderea urnelor la ora locală 22.00 (00.00, ora României) va oferi primele estimări ale rezultatelor, în vreme ce datele oficiale sunt așteptate până vineri dimineață.

Britanicii vor afla vineri dimineață forma exactă a parlamentului

Alegătorii britanici mergi azi la urne pentru a vota în cadrul unor alegeri parlamentare cu rezultat anticipat.

Analiștii politici au prezis timp de mai multe săptămâni că laburiștii vor obține o majoritate confortabilă în Parlament. Dacă cele mai recente sondaje se dovedesc corecte, mandatul de 18 luni al prim-ministrului conservator Rishi Sunak va lua sfârșit, iar britanicii se vor trezi vineri dimineață cu un nou partid pregătit să preia conducerea țării, pentru prima dată în ultimii 14 ani.

Votul începe la ora locală 07.00 (09.00, ora României) și se va încheia la ora locală 22.00 (00.00) ora României, moment în care un exit-poll realizat de Ipsos pentru BBC News, ITV News și Sky News va oferi primele rezultate estimative.

Rezultatele oficiale vor începe să curgă pe parcursul nopții, astfel că vineri dimineață, briitanicii ar putea avea deja forma aproape exactă a parlamentului.

Un sistem care avantajează partidele mari

În cadrul sistemului parlamentar britanic, alegătorii își aleg reprezentanții locali pentru camera inferioară a Parlamentului, Camera Comunelor.

Joi, vor fi puse în joc 650 de mandate parlamentare, fiecare dintre acestea fiind ocupat de un membru al Parlamentului în Camera Comunelor.

Pentru ca un singur partid să obțină o majoritate absolută în Camera Comunelor, acesta ar trebui să câștige cel puțin 326 de locuri – peste jumătate din cele disponibile. Orice partid care reușește acest lucru va forma următorul guvern, iar liderul său va deveni prim-ministru.

Parlamentul a fost dizolvat în mod oficial pe 30 mai, când actualul prim-ministru conservator Rishi Sunak a convocat alegeri, conform procedurii. Înainte de acest pas, Partidul Conservator deținea o majoritate absolută de 345 de locuri, ceea ce îi conferea o putere semnificativă în stabilirea agendei politice.

Sistemul electoral din Regatul Unit, „first-past-the-post” – majoritar uninominal într-un singur tur – presupune că alegătorii primesc un buletin de vot cu o listă de candidați de la diferite partide și aleg doar unul dintre aceștia.

Candidatul din fiecare circumscripție cu cele mai multe voturi câștigă mandatul – fără un prag anume.

Partidele politice mai mici susțin de mult timp că sistemul electoral uninominal a contribuit la consolidarea puterii celor mai mari două partide din Marea Britanie – Partidul Conservator de dreapta, și Partidul Laburist, de stânga.

Cei 14 ani de guvernare conservatoare au fost marcați de turbulențe politice și economice, dar și de multe schimbări la vârful guvernului.

Cel mai recent sondaj realizat de principalul grup independent de analiză a datelor, YouGov, arată că laburiștii conduc cu o marjă de 17 puncte procentuale, 37% dintre cei intervievați declarând că intenționează să voteze pentru laburiști, față de 20% pentru conservatori.

Ultimele sondaje anunță o victorie record pentru laburiști la alegerile de joi din Marea Britanie

Candidații laburiști ar urma să câștige până la 425 de locuri în Camera Comunelor, ceea ce ar reprezenta un câștig masiv de 223 de locuri pentru partid. Conservatorii ar urma să păstreze doar 108 locuri, ceea ce ar însemna o pierdere cu adevărat seismică, de 257 de locuri.

O prognoză a institutului de sondaje Survation merge și mai departe și sugerează că Partidul Laburist al lui Keir Starmer va câștiga 484 de locuri, peste cele 418 câștigate de fostul lider al partidului, Tony Blair, în faimoasa sa victorie din 1997 și cu siguranță cel mai mare număr de mandate din istoria sa.

Potrivit acestei prognoze, conservatorii ar urma să adune doar 64 de locuri – cel mai mic număr de mandate parlamentare de la înființarea partidului în 1834.

Cine este Keir Starmer, probabilul viitor prim-ministru

Keir Starmer a fost ales de membrii partidului să conducă Partidul Laburist în 2020, imediat după ce partidul a suferit cea mai gravă înfrângere în alegerile generale din ultimii 85 de ani. El și-a declarat imediat misiunea de a face partidul din nou „eligibil”.

A fost criticat frecvent pentru lipsa de carismă, însă eforturile sale de a readuce Partidul Laburist în centrul politicii britanice pentru a-i oferi o mai mare atractivitate electorală par să fi dat roade.

De-a lungul mandatului său, Starmer a eliminat în mod metodic elemente din aripa de extremă-stânga a Partidului Laburist, de orientare socialistă, adică segmentul politic care a condus gruparea în timpul mandatului fostului lider, Jeremy Corbyn.

Trecerea deliberată a lui Starmer de la socialism la centrism a fost criticată de experții și alegătorii de stânga, iar Partidul Laburist ar putea pierde unele voturi în favoarea partidelor mai mici, cum ar fi liberal-democrații și Partidul Verde.

Comentatorii cred că, având în vedere sondajele de opinie, strategia lui Starmer pare să fi fost una câștigătoare în ansamblu.

Problemele conservatorilor

Conservatorii s-au confruntat cu un șir nesfârșit de probleme și provocări de la preluarea puterii în 2010. Mai întâi au fost consecințele crizei financiare globale, care au dus la creșterea datoriei publice și i-au determinat pe conservatori să impună ani de austeritate pentru a echilibra bugetul.

Apoi, a venit momentul istoric în care partidul a condus Marea Britanie spre ieșirea din Uniunea Europeană, promițând o epocă de prosperitate după acest moment, una care nu s-a materializat însă.

Țara s-au confruntat apoi cu una dintre cele mai mortale epidemii de COVID-19 din Europa de Vest și, recent, a fost lovită de inflație, asemenea multor alte state europene, după începerea războiului Rusiei din Ucraina.

Mai puțin de un sfert dintre britanici cred acum că Brexit a fost o idee bună

Indiferent de circumstanțe, mulți alegători îi acuză pe conservatori pentru numeroasele probleme cu care se confruntă Marea Britanie, de la criza sistemului de sănătate la serviciile feroviare nesigure, prețuri ridicate, criminalitate și afluxul de migranți care traversează Canalul Mânecii.

În plus, partidul a fost afectat de repetatele abateri etice ale miniștrilor, inclusiv petrecerile din birourile guvernamentale în timpul lockdown-ului COVID.

Scandalurile l-au alungat pe fostul prim-ministru Boris Johnson din funcție și, în cele din urmă, din Parlament, după ce s-a dovedit că a mințit parlamentarii.

Succesoarea sa, Liz Truss, a lovit în plin economia deja slăbită cu un pachet de reduceri drastice ale impozitelor, agravând criza costului vieții. Ea a rezistat doar 49 de zile în funcție.

Nigel Farage se întoarce și ar putea intra pentru prima dată în Parlament

O trecere la un guvern laburist de centru-stânga în Marea Britanie ar contracara tendința din Europa, unde partidele de extremă-dreapta au crescut semnificativ.

Însă Marea Britanie a înregistrat, de asemenea, o creștere a sprijinului pentru candidații de extremă dreapta în acest ciclu electoral.

Nigel Farage, un aliat al fostului președinte Donald Trump, este în centrul atenției, din acest punct de vedere. Retorica sa anti-migrație a devenit extrem de influentă în mișcarea care a condus la Brexit.

După zeci de ani în care a lâncezit la marginea arenei politice britanice, nereușind să câștige un loc în Parlament în ciuda celor opt încercări anterioare, Farage pare pregătit în acest an să revendice în sfârșit locul pentru circumscripția sa locală Clacton, în sud-estul Angliei.

Se preconizează că Partidul Reformei al lui Farage va obține între cinci și opt locuri în Parlament, inclusiv cel al lui Farage, însă YouGov estimează sprijinul general pentru Reform UK la nivel național la aproximativ 15% din electorat, iar din poziția sa actuală, cu zero locuri în Camera Comunelor, se pare că partidul se îndreaptă spre o creștere semnificativă a popularității.

Analiștii politici spun că mesajele anti-imigranți ale Partidului Reformist absorb o mare parte din voturile Partidului Conservator.

Astfel, deși Farage nu va prelua puterea prea curând, se pare că este pe cale să revină în prim-planul politicii britanice și, cu o cotă considerabilă de sprijin public, ar putea ajunge să exercite o influență disproporționată asupra politicii Partidului Conservator britanic, care încearcă să se reconstruiască în urma a ceea ce ar putea fi o alegere devastatoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`