Prima pagină » International » Alegeri în Israel. Exit-poll: Blocul de dreapta al lui Netanyahu a câștigat alegerile
Alegeri în Israel. Exit-poll: Blocul de dreapta al lui Netanyahu a câștigat alegerile

Alegeri în Israel. Exit-poll: Blocul de dreapta al lui Netanyahu a câștigat alegerile

01 nov. 2022, 22:21,
în International

Partidul Likud (dreapta), condus de fostul premier Benjamin Netanyahu, s-a clasat pe primul loc în scrutinul parlamentar desfăşurat în Israel, conform sondajelor efectuate la ieşirea de urne, unele proiecţii indicând că blocul politic de dreapta ar putea obţine majoritate în Knesset.

Toate cele trei sondaje la ieșirea de la urne dau majoritatea absolută dreptei; 62, 61, 62, față de 54, 55, 54 pentru coaliția actuală.

Fostul premier Benjamin Netanyahu speră să revină la putere

Netanyahu și dreapta ar obține potrivit sondajului la ieșirea de la urne prezentat de canalul 13 TV 62 de mandate.

Fostul premier Benjamin Netanyahu speră să revină la putere în urma alegerilor legislative de marţi. Este al cincilea rând de alegeri în mai puţin de patru ani, iar rezultatul acestora este incert.

„Va reveni la putere Netanuahu sau Yair Lapid va rămâne premier?”, relatează Paris Match, potrivit News.ro.

Cei 6,9 milioane de alegători înscrişi în acest scrutin proporţional aleg 40 de liste, care se reduc în principal la două tabere – cea în favoarea unei reveniri la putere a lui Benjamin Netanyahu, judecat cu privire la corupţie într-o serie de dosare, şi cea care vrea menţinerea la putere a tinerei coaliţii eteroclite a lui Yair Lapid (centru).

Benjamin Netanyahu, în vârstă de 73 de ani, cel mai longeviv şef de Guvern din istoria Israelului

Benjamin Netanyahu, în vârstă de 73 de ani, cel mai longeviv şef de Guvern din istoria Israelului, încearcă să obţină o majoritate de 61 dintre cei 120 de mandate, împreună cu aliaţii săi din partide ultraconservatoare şi de extremă dreapta, care au vântul în pupa.

Sondajele de opinie pre-electorale au indicat un număr mediu de 60 de mandate pentru alianța dreptei compusă din Likud (dreapta naționalistă) condus de fostul premier Benjamin Netanyahu, Partidul Național Religios/Puterea Evreilor (extrema dreaptă), condus de Bezalel Smotrich și Itamar Ben Gvir, SHAS (ultra-ortodox sefard/oriental) condus de Arie Deri și Unitatea Torei (ultra-ortodox așkenaz) condus de Ițhak Goldknopf.

După alegerile din martie 2021 s-a format o majoritate ad-hoc anti-Netanyahu

Actuala coaliție de guvernare compusă din Yesh Atid (liberal) condus de premierul interimar Yair Lapid, Uniunea Națională (centru, naționalist) condus de ministrul apărării, Benny Gantz, Israel Beitenu (naționalist secular) condus de ministrul finanțelor, Avigdor Lieberman, Partidul Muncii (social democrat) condus de ministra transporturilor, Merav Michaeli, Meretz (socialist), condus de Zehava Gal-On și Ra’am (arab islamist) condus de Mansour Abbas era creditată cu 56 de mandate, în timp ce alianța dintre Hadash (comunist) și Ta’al (arab naționalist) era dată cu 4 mandate.

După alegerile din martie 2021 (al patrulea scrutin în doi ani) s-a format o majoritate ad-hoc anti-Netanyahu (prim ministru fără întrerupere între 2009 și 2021) care însă s-a prăbușit un an mai târziu ca urmare a dezertării unor deputați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *