Etiopienii votează la alegeri cheie pe fondul tensiunilor în creștere și al unui conflict sângeros din regiunea nordică a Tigray.
Aceste alegeri au fost întârziate din cauza pandemiei. Altfel spus este primul test electoral al premierului Abiy Ahmed de la venirea la putere în 2018. Totuşi, votul a fost amânat în Tigray, unde armata luptă cu o forță locală din noiembrie.
Etiopia se confruntă cu o lipsă de securitate şi probleme logistice, iar o parte din populație nu va putea participa
Insecuritatea și problemele logistice au afectat și alte părți ale țării, astfel că, în general, nu va exista vot în aproximativ o cincime din circumscripții electorale.
Conform unei evaluări recente, conflictul Tigray a declanșat o criză umanitară, 350.000 de oameni trăind în condiții de foamete. Procesul de votare are loc în capitală, Addis Abeba, unde reporterii BBC au văzut cozi lungi de alegători. Este un teritoriu în care Abiy se așteaptă să facă față unei provocări dure și în care opoziția a reușit în trecut.
„Am venit aici pentru a contribui la alegerile, care cred că ar putea fi o etapă importantă pentru democrație”, a declarat pentru BBC Demiss Beyene, care a început să facă cozi cu două ore înainte de deschiderea urnelor.
„Fiecare vot are o valoare pentru un viitor mai bun. Deci, oricine are cardul de alegător trebuie să profite de această oportunitate, deoarece nu mai este loc pentru regrete ulterior”, a spus Abebe Sileshi, un alt alegător din Addis Abeba.
Alegerile generale, primele din 2015, au fost inițial programate pentru august 2020, dar au fost reprogramate din cauza coronavirusului.
Conform calendarului inițial al alegerilor, rezultatele preliminare ale circumscripțiilor electorale vor fi anunțate în termen de cinci zile de la alegeri, în timp ce rezultatele finale certificate vor fi anunțate în termen de 23 de zile.
Peste 40 de partide s-au înscris în cursa electorală, spune Comitetul Național Electoral al Etiopiei, dar majoritatea sunt partide regionale. Partidele de opoziție s-au plâns că o represiune guvernamentală împotriva oficialilor lor le-a perturbat planurile de pregătire pentru alegeri.
Iranul, o altă țară care în care sunt alegeri
Iranienii votează pentru alegerea unui nou președinte. Procesul electoral este văzut de specialiştii de peste hotare ca fiind unul suspect şi în care nu prea există concurentă reală.
Sondajele de opinie sugerează că Ebrahim Raisi, un cleric conservator care conduce sistemul judiciar, este favoritul clar.
Disidenții și unii reformiști au solicitat boicotarea, spunând că restricționarea mai multor pretendenți l-a lăsat pe Raisi fără concurență serioasă. Liderul suprem Ayatollah Ali Khamenei și-a exprimat votul vineri dimineață devreme la Teheran și i-a încurajat pe oameni să participe la urne.
Pe de altă parte, pe continentul european se desfășoară o serie de alegeri în Franța. Alegerile din Franța sunt extrem de interesante din punctul de vedere al sondajelor. Așadar, după cum autoritățile din Hexagon, principalele partide politice urmează să piardă primul tur.
În Franța se realizează un minim istoric al prezenței la vot după ce aproximativ 70% dintre francezi nu s-au prezentat la alegerile care sunt văzute ca un test pentru alegerile prezidențiale de anul viitor.