Televizorul este, poate, cea mai importantă achiziție electronică în fiecare casă. Există pe piață o gamă largă de televizoare cu combinații unice de tehnologie a display-ului, suport HDR, rezoluție și așa mai departe. Nu îți va fi ușor să faci alegerea odată ce vei vedea tot mai multe modele. Fie că îți dorești un televizor la care să vezi meciurile de fotbal sau alte competiții sportive, fie că vrei un ecran pentru a urmări serialele preferate pe Netflix, există diferite tehnologii pentru care poți opta pentru imagini de o acuratețe desăvârșită. Formatul display-ului, diagonala și claritatea acestuia, sistemul audio, aplicațiile sunt elemente de luat în calcul.
Sunt două tipuri de tehnologie pe care trebuie să le înțelegi – LCD și OLED și câteva variații pe LCD, pe care le găsești la diferite branduri.
Atunci când cumperi unLCD, de exemplu, trebuie să fii atent la felul în care panoul este luminat, pentru că acest lucru va avea un impact important asupra contrastului. Unele sunt luminate de sus, iar altele folosesc lumina din spatele ecranului, acestea din urmă având un contrast mai bun. Însă acestea nu sunt slim, costă mai mult și folosesc mai multă energie.
Panourile LCD/LED TV folosesc pixeli de cristale lichide cu surse de lumină din exterior. Avantajele LCD-ului sunt luminozitatea, accesibilitatea și durata de viață a acestor ecrane. Dezavantajul este însă faptul că au unghiuri de vizibilitate redusă și dificultate în a controla lumina în ecran.
Unele modele de LCD TV folosesc tehnologia QLED pentru a livra o gamă mai largă de culori. Această tehnologie funcționează pe baza unor particule minuscule, între 2 și 10 nanometri, fiecare capabilă să emită o culoare diferită. Acest lucru asigură performanța cromatică a LCD-ului. Aceste modele de televizoare oferă mai multă luminozitate, contrast, claritate și unghiuri mai largi ale imaginilor, însă necesită și o investiție financiară mai mare.
Alte modele LCD folosesc tehnologia OLED, un sistem de pixeli care se activează reciproc și generează propria lumină, complet independent. Acest lucru permite afișarea de imagini cu un contrast superior și cea mai bună claritate din câte există în varianta LCD. De asemenea, unghiurile din care poate fi privit sunt mult mai largi, fără a reduce din culoare sau contrast. Televizoarele care încorporează această tehnologie sunt, totuși, foarte scumpe față de modelele obișnuite de LCD. De asemenea, televizoarele OLED nu sunt la fel de luminoase precum celelalte modele LCD, ceea ce poate fi o problemă în afișarea imaginilor HDR.
Atunci când îți alegi televizorul, ține cont atât de tehnologia folosită pentru display, de performanțele de imagine pe care vrei să le obții, dar și de costul modelelor care sunt disponibile pe piață.