Prima pagină » Eveniment-Social » Album de familie celebră, cu fotografii speciale, expus la Iași – FOTO

Album de familie celebră, cu fotografii speciale, expus la Iași – FOTO

04 mart. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Un album cu fotografii de colecție ce are în prim-plan o familie celebră, expus la Iași! La Muzeul ”Mihai Codreanu” (Vila ”Sonet”), publicul vizitator poate admira ”Obiectul lunii, micro-expoziția «Alexandru Grigore Suțu-185»”, dedicat aniversării profesorului, publicistului și traducătorului Al. Gr. Suțu (1837-1895)

Fotografii speciale, cu un album de familie celebră, expuse la Iași! Muzeul ”Mihai Codreanu” propune publicului vizitator ”Obiectul lunii, micro-expoziția «Alexandru Grigore Suțu-185»”, dedicat aniversării profesorului, publicistului și traducătorului Al. Gr. Suțu (1837-1895). Obiectul expus este albumul de familie, cu fotografii ale descendenților din ramura Natalia Suțu și Alexandru Grigore Suțu, legat în piele, cu colțare și încuietoare din metal. Pe montura metalică centrală este filigranată efigia și coroana familiei Suțu. Acesta a intrat în patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR) Iași prin donația către Muzeul Teatrului Iași (azi Colecția ”Istoria teatrului românesc”) a nepoatei lui Al. Gr. Suțu, Rodica Suțu (1913-1979), fiica renumitului publicist Rudolf Suțu. Fotografiile albumului pot fi văzute până pe 31 martie 2022, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00 (16:30- eliberarea ultimului bilet de intrare).

Album de familie celebră, cu fotografii speciale, într-o expoziție la Muzeul ”Mihai Codreanu” din Iași

Personalitate a celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea, cu o activitate culturală diversă, Al. Gr. Suțu rămâne în istorie ca fiind printre primii traducători în Limba franceză ai lui Mihai Eminescu, membru în diferite societăți (”Junimea”, ”Amicii Artelor”), a Societății Dramatice Iași, cu preocupări în domeniul esteticii și al istoriei artelor, un apreciat pianist, un bun desenator, iar în plan pedagogic, un venerat profesor de limbă greacă și franceză la Academia Mihăileană și Liceul Național din Iași. Printre elevii pe care i-a avut, s-au numărat și Nicolae Iorga, Mihail Sadoveanu, Mihai Codreanu. Cu reputația de dascăl extrem de sever, care cu greu punea o notă mai mare de 7, știa să-și încurajeze elevii, să se facă plăcut și apreciat de ei.

Lecțiile susținute de el erau ascultate cu mare interes, atât pentru informațiile interesante furnizate, cât și datorită metodei pedagogice captivante. Elevii, de cele mai multe ori, învățau din respect pentru eminentul lor profesor.

”Vizitând expoziția propusă, publicul va afla și povestea prin care Mihai Codreanu, elev cu medie mare la Limba și literatura franceză, a ajuns ca la examenul de final de an al clasei a VI-a de liceu, pentru un răspuns bun dat sub formă de glumă, să rămână corigent”, arată muzeograf Beatrice Panțiru, Muzeul ”Mihai Codreanu”.

Alexandru Grigore Suțu (Soutzo) (n. 27 martie 1837, Iași-d. 24 august 1895, Iași) a fost fiul beizadelei Grigore Alexandru Suțu

Alexandru Grigore Suțu (Soutzo) (n. 27 martie 1837, Iași-d. 24 august 1895, Iași) a fost fiul beizadelei Grigore Alexandru Suțu (fratele economistului Nicolae Suțu) și al Ecaterinei Mihai Mavrogheni, deci, nepot de fiu al domnitorului Alexandru Nicolae Suțu. Alexandru Grigore Suțu a fost, de asemenea, vărul profesorului doctor alienist Alexandru A. Suțu. A fost căsătorit prima dată cu Catinca Bogdan, fiica Marelui Vornic Emanoil Bogdan, și a doua oară cu Lucia Miclescu, fiica Marelui Vornic Alexandru Miclescu, cu care a avut cinci copii, printre care publicistul Rudolf Suțu.

Alexandru Grigore Suțu a fost doctor în Filosofie și în Drept la Paris (1861), absolvent al Facultății de Litere din Atena (1865), profesor de Limba și literatura franceză și greacă la Liceul Național din Iași și la Academia Mihăileană, publicist și traducător, prozator, membru al Societății literare ”Junimea” (1879), membru al Societății științifice și literare din Iași, unul dintre fondatorii Jockey Clubului din Iași (1875), președintele Comitetului Teatrului Național din Iași, președintele Societății ”Amicii Artei” din Iași, președintele Societății Dramatice din Iași, membrul fondator (împreună cu A. D. Xenopol și Grigore Cobălcescu) al revistei ieșene ”Arhiva” (1889); profesorul lui Nicolae Iorga, Mihail Sadoveanu, Mihai Codreanu etc., protectorul poetului național Mihail Eminescu, pianist, conferențiar, pictor și desenator.

Acest album de familie celebră, cu fotografii speciale, într-o expoziție la Muzeul ”Mihai Codreanu” din Iași reprezintă un prilej de evocare istorică a personalităților Iașului.

Bugetul.ro
E jale la Raiffeisen Bank, BT, ING, BRD sau CEC Bank. ANAF a făcut anunțul despre ce se întâmplă cu clienții din România care au depozite bancare
redactia.ro
Doliu în lumea artistică din România. A murit unul dintre cei mai cunoscuți dansatori din țară
Bugetul.ro
Amenințare pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone de la Bruxelles. Comisia Europeană pare să-i fi pus gând rău instituției care se ocupă de protecția consumatorilor
a1.ro
Ce declarații a făcut tatăl lui Vlad Pascu, la procesul fiului său! Ce gest a făcut, când s-a întâlnit cu părinții victimelor
Playtech.ro
Anunţul momentului despre VREMEA de Paşte! ANM a dat vestea pentru români
observatornews.ro
Cod portocaliu de vânt puternic şi ninsori viscolite în 22 de judeţe, din această după-amiază. Vreme severă până vineri noapte
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Milioane de români vor suferi. Pensionarea devine un vis irealizabil
SportpeSurse
Gigi Becali a prevăzut marea ruptură politică din România înaintea alegerilor
Playtech.ro
Cu ce să stropești pomii fructiferi afectați de îngheț. Recolta se poate salva
Dailybusiness.ro
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
RomaniaTV
Tichete sociale Paşte 2025. Pensionarii cu venituri mici primesc bani de miel şi cozonac de la Primărie, pe lângă voucherul de 400 de lei de la Guvern
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Cum arată fostul preot Visarion Alexa la aproape 3 ani de când a dispărut din spaţiul public
redactia.ro
Un rapper român și-a pierdut viața după ce a fost lovit de tren în Anglia: „Nu ne vine să credem”
ego.ro
Au divorțat la scurt timp după nuntă! Vedetele care și-au spus ”adio” aproape instant

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`