Prima pagină » Culinar » Albinița. O rețetă minunată de prăjitură tradițională din vremea copilăriei
Albinița. O rețetă minunată de prăjitură tradițională din vremea copilăriei

Albinița. O rețetă minunată de prăjitură tradițională din vremea copilăriei

20 nov. 2023, 13:21,
în Culinar

Prăjitura Albinița reprezintă un deliciu tradițional din foi cu miere, păstrând autenticitatea gustului oferit de crema de griș cu unt și gemul preparat în casă. Ideală pentru momente festive sau pentru a înfrumuseța o duminică petrecută în familie, această rețetă de prăjitură Albinița conferă o senzație reconfortantă. Întrucât puțini se mai avântă astăzi în a întinde foi pentru prăjituri, acest desert adaugă un plus de valoare, cu aroma sa distinctivă dată de mierea folosită.

Albinita. Rețetă pentru un desert plin de amintiri

Pentru a evita monotonia, culoarea întunecată a foilor este rezultatul alegerii unei mieri cu nuanțe închise. Aluatul foilor cu miere se prepară din 300 g făină albă, 1 ou, 80 g zahăr granulat, 65 g miere, 1 plic de zahăr vanilat, coaja rasă de la o lămâie, 1 linguriță rasă cu bicarbonat de sodiu (agent de creștere), 40 g unt (nu tartinabil sau margarină), 15-35 ml lapte rece.

Crema de griș cu unt se prepară din 250 ml lapte, 125 g zahăr, 1 plic de zahăr vanilat. Un vârf de cuțit de sare, 60 g griș, 100 g unt, 1/2 sau 2/3 borcan de gem (piersici, căpșuni, etc.), zahăr pudră pentru decor.
Pentru această rețetă se va folosi o tavă de 33 x 42 cm. Acoperiți tava cu hârtie de copt și lăsați-o deoparte. Puteți scoate untul din frigider pentru a se înmuia până ce pregătiți crema.

Topește untul într-o crăticioară împreună cu mierea și zahărul, punându-le într-un vas rece la foc moderat. Oprește focul și adaugă coaja de lămâie. Într-un bol, bate oul împreună cu coaja de lămâie și amestecul de unt, miere și zahăr de la pasul 1. Poți utiliza mixerul sau telul pentru a obține o consistență omogenă. Adaugă treptat făina amestecată cu bicarbonatul și laptele rece în amestecul de ou. Opțional, poți utiliza mixerul sau telul manual până când aluatul devine mai gros.

Prepararea foilor cu miere și a cremei cu griș

Frământă ușor aluatul pe blatul de lucru, formând o bilă, și lasă-l la frigider pentru 10 minute. Apoi, lasă-l să revină la temperatura camerei timp de 15 minute înainte de modelare. Presară ușor blatul cu făină și modelează-l în forma unui salam. Secționează în 4 bucăți și întinde fiecare bucată în foi rotunde și groase de aproximativ 3 mm.

Rulează fiecare foaie pe sucitor, transfer-o în tava pregătită cu hârtie de copt și înțeap-o cu furculița pentru a preveni umflarea. Poți coace mai multe foi simultan (la 170 de grade Celsius) urmărind cu atenție procesul, până când marginile devin ușor rumene. Plasează o bcata de hârtie între fiecare foaie coaptă și lasă-le să se răcească în timp ce pregătești crema.

Acum este momentul pentru a prepară crema de griș cu unt. Încălziți laptele, sarea, zahărul și vanilia într-o oală. Adăugați grișul și fierbeți timp de 4-5 minute la foc mic, apoi lăsați să se răcească. Mixați untul moale în amestecul răcit. După aceea, distribuiți jumătate din crema cu unt peste prima foaie. Așezați a doua foaie și distribuiți gemul. Adăugați a treia foaie și restul de cremă, apoi acoperiți cu a patra foaie. Această rețetă de Albinița implică lăsarea prăjiturii peste noapte pentru a se fixa straturile, apoi o puteți tăia și presăra cu zahăr pudră vanilat pentru decor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 ianuarie 2025
04 ianuarie 2025