Prima pagină » Actualitate » Albia râului sfânt din India, Gange, este plină de cadavrele celor decedaţi de COVID-19 – GALERIE FOTO

Albia râului sfânt din India, Gange, este plină de cadavrele celor decedaţi de COVID-19 – GALERIE FOTO

19 mai 2021, 07:50,
George Cristian, în Actualitate

Cel mai sfânt râu din India, Gange, a fost umplut cu cadavrele persoanelor decedate de COVID-19. În ultimele zile, imaginile apărute în mass-media sunt șocante.

Sute de cadavre au fost găsite plutind în râu sau îngropate în nisipul malurilor sale. Cei care locuiesc aproape de locul unde au fost găsite corpurile fără viață, mai exact în nordul statului Uttar Pradesh, se tem că s-ar putea infecta cu Covid-19.

India este copleșită de valul pandemic de COVID-19

India a fost copleșită de un al doilea val devastator al pandemiei de COVID-19, în ultimele săptămâni. A înregistrat peste 25 de milioane de cazuri și 275.000 de decese, dar experții spun că numărul real al deceselor este de câteva ori mai mare.

Numărul deceselor, fie că este vorba de cadavrele găsite pe malul râului sau de cele incinerate, arată o realitate cruntă și nearătate în raportările oficiale. Conform unor informații de la fața locului, depozitarea cadavrelor pe albia râului Gange are legătura cu anumite credințe tradiționale, dar şi cu sărăcia indienilor.

Dezastrul de pe Gange este mai vechi

Dezastrul din Uttar Pradesh a ieșit la lumină pentru prima dată pe 10 mai, când 71 de cadavre au fost aduse de apă pe malul râului din satul Chausa din Bihar, lângă granița de stat.

Neeraj Kumar Singh, șeful poliției din Buxar, unde se află Chausa, a declarat pentru BBC că au fost efectuate autopsii pe corpurile în mare parte descompuse. Conform acestuia au fost prelevate probe de ADN și ulterior cadavrele au fost îngropate în lângă malul râului.

Oficialii au spus că unele dintre rămășițe ar putea proveni ca urmare a incinerărilor de rutină. Totuși aceștia au suspectat că trupurile fără viață ar fi fost aruncate în râu. Poliția a instalat o plasă peste apă pentru a putea elima toate cadavrele din apă. O zi mai târziu, la șase mile (10 km) de Chausa, zeci de cadavre puternic descompuse au fost găsite împrăștiate pe malul râului din satul Gahmar din districtul Ghazipur din Uttar Pradesh. Acolo imaginea părea desprinsă cu totul din filmele de groază. Zeci de câini sălbatici și corbi devorau trupurile.

Credința, sursa cadavrelor aruncate pe Gange?

În mod tradițional, hindușii își incinerează morții. Însă multe comunități urmează ceea ce este cunoscut sub numele de „Jal Pravah” – practica plutirii în râu a corpurilor copiilor, fetelor necăsătorite sau a celor care mor din cauza bolilor infecțioase sau a mușcăturilor de șarpe.

De asemenea, mulți oameni săraci nu își pot permite incinerarea, așa că învelesc corpul cu muselină albă și îl împing în apă. Uneori, corpurile sunt legate de pietre pentru a se asigura că rămân scufundate, dar tot atâtea plutesc fără a avea atașate greutăți. În general, cadavrele care sunt zărite plutind pe Gange nu reprezintă un lucru neobișnuit. Totuși, atât de multe cadavre nu au fost văzute des. Un jurnalist din Kanpur a declarat pentru BBC că aceste trupuri erau dovada unei „discrepanțe masive între cifrele oficiale ale morții Covid-19 și cifrele reale de pe teren”.

India este puternic afectată de pandemia de COVID-19

Cu sute de mii de morți și zeci de milioane de infectați într-un scurt timp, India se confruntă cu cel mai grav val al infectărilor de COVID-19 din lume. Autorităţile statului asiatic au afirmat că pandemia este atât de gravă încât există o criză mare de oxigen. Autorităţilor li s-au alăturat şi managerii spitalelor care au lansat un apel disperat cu privire la faptul că sunt rânduri întregi de persoane care aşteaptă oxigen iar angajaţii unităților medicale străbat sute de kilometri pentru a umple rezervoarele. De altfel, criza din India poate genera o criză economică mondială pentru că în India funcţionează mai multe industrii internaţionale iar declinul pe plan naţional se poate răsfrânge în plan mondial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *