Prima pagină » Titlurile zilei » Alba-neagra pe testiculele unui câine de 13 ani din Iași. După opt ani de la castrare au apărut din nou: „Este un caz grav de malpraxis” – FOTO

Alba-neagra pe testiculele unui câine de 13 ani din Iași. După opt ani de la castrare au apărut din nou: „Este un caz grav de malpraxis” – FOTO

04 nov. 2023, 02:00, 2 ,
Cristina Doroftei în Titlurile zilei

Pe data de 13 septembrie 2023, la cabinetul Izavet din Miroslava a avut loc o situație care i-a făcut pe medicii veterinari să-și dea seama că există colegi care nu fac cinste profesiei. Aceștia s-au confruntat cu un caz grav de malpraxis și au afirmat faptul că este prima dată

Un câine în vârstă de 13 ani a fost diagnosticat cu cancer testicular. Deși în anul 2015 i s-a făcut o operație de castrare, medicii veterinari au descoperit în urma anamnezei că testiculele i-au fost reținute la nivelul inghinal. Pentru stăpânii care refuză să-și castreze animalele, unul dintre motivele principale pentru care ar trebui să se răzgândească este tumora testiculară care apare cel mai des la câinii a căror vârstă depășește pragul de zece ani.

Caz grav de malpraxis la un câine de 13 ani

poză cu câinele de 13 ani, diagnosticat cu cancer testicular

Pe data de 13 septembrie 2023, la cabinetul Izavet din Miroslava a ajuns un caz care i-a făcut pe medicii veterinari să-și dea seamă că există colegi care nu fac cinste profesiei de medic veterinar

După opt ani de la operația de castrare, cicatricea încă se simțea. Se pare că medicii care au realizat prima intervenție chirurgicală, din cauza faptului că a fost gratuită, și-au permis să o facă cu nepăsare.

„Așa ceva nu ar trebui să se întâmple! Trist și regretabil că mai există încă și astfel de colegi care nu fac cinste profesiei de medic veterinar. Cățelul Urs, în vârstă de 13 ani, s-a prezentat la noi pentru o formațiune nodulară de mari dimensiuni, apărută în zona inghinală dreaptă, și una de dimensiuni mai mici în partea opusă, tot în zona inghinală. Am bănuit din start că e vorba de criptorhidie, anume reținerea unui testicul sau a ambilor la nivel inghinal sau abdominal, deși din anamneză am aflat că Urs, cățelul, a fost supus operației de castrare în anul 2015. Se simțea încă cicatricea de pe scrot.

L-am trimis la ecografie și diagnosticul a fost confirmat. Cât despre nodulul din partea stângă, am crezut că este un limfonodul reactiv, însă în realitate s-a dovedit a fi tot testicul, atrofiat. Cancerul testicular este destul de des întâlnit la câinii ai căror stăpâni refuza vehement castrarea. De această dată însă avem de-a face cu un caz grav de malpraxis care a răpit dreptul la o viață normală și sănătoasă a acestui cățel”, a subliniat Livioara Rotariu, medic veterinar.

Medicii veterinari nu au crezut că așa ceva este posibil

 poză cu câinele de 13 ani, diagnosticat cu cancer testicular

Un câine în vârstă de 13 ani a fost diagnosticat cu cancer testicular. Deși în anul 2015 acestuia i s-a făcut o operație de castrare

Medicul veterinar Livioara Rotaru a publicat mesajul pe rețelele de socializare. Aceasta dorește să tragă un semnal de alarmă și să-i încurajeze pe medicii veterinari ca atunci când o situație devine greu de gestionat să apeleze la colegi, pentru a nu ajunge la un caz grav de malpraxis, cum s-a întâmplat în cazul câinelui de 13 ani.

„Stimați colegi, când sunteți depășiți de o anumită situație medicală, nu ezitați să indrumați cazul spre alți colegi care pot rezolva ceea ce vouă vi se pare prea greu, sau pur și simplu vă lipsește experiența necesară. Nu este nicio rușine, gândiți-vă doar la binele pacientului. Mi s-a întâmplat de multe ori și mie să trimit la colegi cazuri care nu intrau în sfera mea de competențe” a transmis, pe rețelele de socializare, Livioara Rotariu, medic veterinar.

O parte din vină se află și la stăpâni, care s-au bucurat de faptul că procesul a fost gratuit. Aceștia nu au depus plângere la Colegiul Medicilor Veterinar din Iași, spunând că operația s-a efectuat acum mult timp.

„Stăpânii nu știu nici ei. Nu au știut sau nu au vrut să dea detalii, habar nu am, ei știu doar că a fost castrat gratuit și că oricum e foarte mult timp de atunci. Desigur, malpraxisul se pedepsește și în domeniul veterinar, dar asta depinde doar de proprietari. Noi, medicii veterinarii, nu avem voie să reclamăm astfel de situații, pentru că nu este deontologic”, adaugă medicul veterinar în legătură cu cazul grav de malpraxis la câinele de 13 ani.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`