Ieri, 22 aprilie 2021, echipa mobilă de vaccinare anti-COVID-19 s-a deplasat în comuna Heleșteni, județul Iași. Au fost administrate 40 de doze de vaccin Moderna în doar 5 ore. Cei mai dornici au fost localnicii trecuți de vârsta pensionării, care nu se pot deplasa pe distanțe mari pentru a se putea imuniza împotriva coronavirus
Echipa mobilă de vaccinare anti-COVID-19 a încheiat în doar câteva ore prima zi de activitate, când au ajuns în comuna Heleșteni, județul Iași. De la ora 9:00 și până la ora 13:00 au fost imunizați cu serul Moderna 40 de localnici. La scurt timp după ce a ajuns echipa mobilă, persoanele dornice să se vaccineze au început să se adune în fața centrului. Majoritatea erau persoane cu vârsta de peste 60 de ani și cu probleme grave de sănătate. Deși unii au dorit să se imunizeze cu mult timp în urmă, nu au avut această posibilitate.
De când a început pandemia COVID-19 nu au părăsit localitatea, povestind că nu au mers mai departe de magazinul din sat din frica de a nu contracta virusul. Imediat cum au fost informați de reprezentanții din primărie, 66 de localnici s-au înscris pe liste. Câțiva dintre ei s-au răzgândit din diverse motive. Fie că au ajuns cu bicicleta, căruța sau cu mașina pusă la dispoziție de Primărie, sătenii s-au prezentat nerăbdători la centru.
„La ora 9:00 a început intens activitatea, fiind deja persoane care au ajuns în fața centrului. Ne-am bucurat și, după un asemenea start, ne-am așteptat la un flux continuu. În jurul orei 11:00 au fost deja vaccinați 30 de pacienți. Am așteptat alte 10 persoane pentru a putea deschide un alt flacon de doze de vaccin Moderna. Până în acest moment, nimeni nu a avut o contraindicație sau o reacție adversă post-vaccinare”, a spus dr. Gabriela Damean, medic medic ORL-ist și medic pediatru și medicul coordonator al echipei de vaccinare care s-a deplasat în comuna Heleșteni, județul Iași.
Din cauza distanței față de un centru de vaccinare, echipa mobilă a fost soluția salvatoare: „Ori voi muri prea devreme, ori voi trăi mai mult”
Comuna Heleșteni este alcătuită din încă 3 localități: Hărmăneasa, Movileni și Oboroceni. Statistic, în zonă se află 2.700 de locuitori, însă mulți sunt plecați în străinătate și de aceea numărul lor scade. Aproximativ 1.200 de persoane au peste 18 ani și fac astfel parte din categoria celor care s-ar putea vaccina anti-COVID-19. Larisa Moraru și Jenică Ivan au fost persoanele cele mai vârstnice care s-au imunizat, având 84 de ani. Din localitatea Movileni a ajuns și Gheorge Moraru, în vârstă de 64 de ani, care de frica de a nu se infecta în ultimele luni a ieșit numai la magazinul din sat, după ce în octombrie s-a infectat și a trebuit să își reprogrameze o operație la ochi. Suferind de diabet și alte afecțiuni grave, nu a dorit să se deplaseze la un centru îndepărtat. Ieri a venit momentul mult așteptat.
„Ne-au anunțat la domiciliu și m-au ajutat să mă înscriu pe listă. M-au sunat ieri de la Primărie că mi-au pus mașină la dispoziție și aștept să mă ducă și pe mine acasă. Chiar am vrut să îl fac de mult vaccinul, dar nu am avut cum. Fiind comuna destul de mică, nu are medic de familie și noi trebuie să comunicăm cu medicul din comuna Ruginoasa sau Pașcani. Ducându-te până la Ruginoasa îți trebuie mijloc de transport, de aici până acolo sunt în jur de 7 kilometri. Ajuns acolo, situația mea este foarte dificilă pentru că nu pot să mă descurc, în astfel de momente ne-a ajutat că au adus aici o echipă și ne vaccinează.
Este foarte greu cu mijlocul de transport. De la domiciliul meu, din satul Movileni și până în comuna Heleșteni, sunt peste 3 km, eu trebuie să îi fac pe jos, luând cursa încă 6 km și dus, și întors, iar eu nu știu programul lor. Nu le știu denumirile vaccinurilor, dar am auzit la televizor că au fost probleme, cu acele coagulări de sânge, dar nu îmi e teamă, am înțeles că aici e Moderna. Sunt și cardiac, diabetic, am probleme cu ficatul și m-am gândit că ori voi muri prea devreme, ori voi trăi mai mult”, a povestit Gheorghe Cărbune.
Gândul că vaccinul va fi necesar pentru a putea circula liberi i-a determinat pe unii localnici să se vaccineze
Întrebați de reporterii „BZI” despre motivul pentru care au ales să se vaccineze, unii localnici au explicat că frica de a nu mai putea intra nici în magazinul din sat fară dovadă că sunt imunizați i-a determinat să nu mai stea pe gânduri. Alții cred că peste câteva luni vaccinul nu va mai fi gratuit și că vor plăti pentru imunizare.
„În primul rând, trebuie făcut. În al doilea rând, peste o lună, două o să îți ceară pe unde te duci să dovedești că ai făcut vaccinul, dacă nu, eu cred că nu o să te lase să intri nici în magazin să cumperi o pâine și de asta m-am gândit. M-am vaccinat și să fiu protejat, te poți aștepta la orice, dar nu îmi e frică de boală. Eu voiam să îl fac mai demult, dar nu aveam unde, trebuia să merg pe la Iași, pe la Târgu Frumos, Hârlău, și nu am avut cum să mă duc. Bine că s-a făcut aici”, a explicat Mihai Serediuc.
Păreri pro și contra în ceea ce privește vaccinul anti-COVID-19. Ideea că vor fi cipați îi determină pe unii localnici să refuze vaccinarea
Constantin Moraru are 59 de ani și a discutat cu fiica sa, care este asistent medical în Italia. A decis că e mai bine să se imunizeze. Îngrijorarea față de posibilele reacții adverse despre care a tot auzit în ultimele săptămâni i-a fost alungată după ce a discutat cu medicul coordonator.
„M-am uitat pe Internet, am văzut și păreri pro și contra și am zis că trebuie să mă vaccinez, că o imunizare e bună, pentru boală, pentru că nu știi de unde te poți infecta și mai văd că și cu vaccin tot poți să iei virusul. Nu am căutat să mă programez, pentru că nu am avut interesul, pentru că stau doar aici în comună. Dacă a ajuns aici echipa de vaccinare, m-am informat și am venit. Poate cu timpul mă înscriam în altă parte. Aștept și rapelul, oricum am înțeles că îl vom face ca vaccinul pentru virusul gripal, o dată pe an.
Nu știu ce se va întâmpla peste o săptămână, dar acum sunt bine, dacă nu am o reacție adversă, voi veni. Mi-a spus doctorul să iau un Paracetamol în caz că simt niște dureri musculare, dar e ca la orice vaccin pe care eu l-am făcut când s-a mai întâmplat să fie și o reacție adversă. De 30-40 de ani nu m-am mai vaccinat. Care vor, care nu vor, lumea se teme să nu îi pună cip și așa ajungem să murim dacă nu suntem noi conștienți de ceea ce se întâmplă în jurul nostru”, a povestit Constantin Moraru.
Echipa mobilă de vaccinare se va întoarce la Heleșteni pentru a administra cea de-a doua doză pe data de 20 mai 2021
Primarul din comuna Heleșteni speră că cei care s-au vaccinat ieri, 22 aprilie 2021, vor fi un exemplu pentru localniciI nehotărâți și reticenți. Până pe 20 mai, când echipa de vaccinare mobilă se va întoarce în comună, persoanele care vor dori să se imunizeze cu prima doză pot anunța reprezentanții Primăriei și vor fi înscriși pe liste care se vor lua în considerare în ziua rapelului.
„Pentru început este bine, spre foarte bine. Chiar dacă inițial am avut vreo 66 de doritori pe listă, până acum am avut 40 de persoane vaccinate, fiind un pic aglomerat mai de dimineață. Sunt și care s-au răzgândit, dar este un început, sperăm să fie bine. Sunt reținuți, unii au vrut și au fost persoanele care dimineață erau aici, chiar într-un număr mare, am rămas surprins. Noi îi așteptăm pe cei care doresc să se vaccineze în continuare. Am discutat cu domnul colonel și dacă vor fi peste 80 de doritori, reprogramăm o nouă zi, iar dacă vor fi mai puțini, îi vom înscrie la rapel și, dacă vor dori, își vor face atunci vaccinul”, spus și Constantin Hîra, primarul comunei Heleșteni.
Localnicii din comunele Cristești și Răchiteni vor avea ocazia să se imunizeze în aceste zile
Vineri, 23 aprilie 2021, o altă echipă mobilă de vaccinare va merge în comuna Cristești. Sâmbătă, 24 aprilie 2021, campania continuă în comuna Răchiteni. Pentru pregătirea echipelor mobile de vaccinare este nevoie de o perioadă de 72 de ore. Unitățile administrativ-teritoriale din județ transmit o solicitare pentru o echipă mobilă de vaccinare către Direcția de Sănătate Publică Iași și/sau Prefectură. Este important să se transmită din timp numărul de persoane care doresc să se vaccineze, pentru a dimensiona echipa mobilă de vaccinare.
„Organizarea a început la Spitalul Militar Iași când am făcut briefing-ul de dimineață înainte de plecarea în misiune. Am verificat echipamentele, personalul și disponibilitatea echipei de la Primăria Heleșteni. Am stabilit locația, traseul și modul în care acesta va putea să ne sprijine ca să îi anunțăm pe cei care doresc să se vaccineze. Încă de la prima oră… chiar ne așteptau câțiva de pe la ora 08:00 – 08:30. Au fost vaccinați cu prima doză 40 dintr-un total de aproximativ 70 care și-au exprimat intenția de a se vaccina.
Echipa este formată din: medic coordonator, asistent medical care efectuează vaccinarea, un registrator care verifică identitatea persoanei și introduce în RENV datele persoanei respective și un echipaj de suport și de evaluare a activității post-vaccinare, atât de la Spitalul Militar Iași, cât și de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență din localitate. Ne întoarcem la Heleșteni pe 20 mai pentru rapel, iar toți cei care s-au vaccinat astăzi au fost informați că ne vor întâlni în același loc. În cazul în care primarul identifică un număr de doritori, putem reorganiza o altă misiune sau putem organiza în aceeași zi în două localități care sunt apropiate dacă numărul nu este foarte mare”, a declarat Col. Med. Aurelian Corneliu Moraru, comandant Spitalul Clinic Militar de Urgență Iași.