Tot mai mulți tineri din Iași devin dependenți de substanțe psihoactive, avertizează specialiștii. Mai mult, în ultimii ani a scăzut vârsta celor care consumă droguri
A crescut numărul tinerilor din Iași care devin dependenți de droguri. Psihologii din Iași trag un semnal de alarmă asupra situației. Specialiștii spun că a scăzut vârsta celor care consumă substanțe psihoactive, fiind tot mai mulți adolescenți în această situație.
„Comportamentul adictiv are în spate o suferință psihică, o traumă. O adicție presupune ca oamenii să fie de ani de zile dependenți. A scăzut vârsta celor dependenți de substanțe. În cazul acestor dependențe, o cauză e anturajul. Tinerii au nevoie de încredere în sine, de a se simți într-un anumit fel, de a fi acceptați social. Starea afectivă se schimbă în cazul acestor tineri. Comportamentul e susținut de grupul de prieteni. Sunt tot mai mulți tineri adolescenți care se apucă de consumul de droguri și acest lucru se duce în adicție. Nu înseamnă neapărat să consumi zilnic, așa cum e cazul celor care sunt dependenți de alcool. E mai periculos să faci o pauză de o lună și apoi să te apuci din nou. Când e un stres mai mare, unii găsesc refugiul în aceste substanțe. Când se ajunge la stări de depresie, aceștia iau medicamentație psihiatrică. Terapia e pe termen lung. Cei care sunt în această situație duc o luptă interioară grea, caută orice oportunitate de a-și găsi justificare în comportamentul lor”, susține Andreea Buhuși, psiholog din Iași.
Reporterii BZI au prezentat cazul unei unui manager din Iași care și-a pierdut funcția din cauza unui atac de panică.
A crescut numărul tinerilor din Iași care consumă substanțe psihoactive sau care joacă la păcănele
Specialistul mai spune că, în cazul adicțiilor de jocuri de noroc, mulți pacienți care au fost în cabinetul său au reușit să se vindece, prin anumite tehnici, dar și cu ajutorul familiei sau prietenilor. A crescut și numărul de persoane dependente de jocuri de noroc.
„Oamenii dependenți de jocurile de noroc au nevoia de a evolua foarte repede financiar, de a câștiga bani repede. Adicția vine dintr-o insuficiență. La aceste persoane, nevoia de a câștiga bani rapid este atât de mare încât îi împinge spre această opțiune. Adicția vine și dintr-o compulsie. Adrenalina este atât de puternică în timpul jocului încât jucătorul are nevoie de adrenalină și în viața de zi cu zi. Când sunt câștiguri mari, starea de bine e puternică, dar apoi, după ce pierde banii, apare depresia. Important e că aceste persoane fac primul pas și acceptă că au o problemă. Pierderile sunt foarte mari, nu doar financiare, pentru că afectează și relațiile personale, persoana dependentă suferă și la nivel emoțional. La dependenții de jocuri, terapia presupune identificarea cauzei, apoi sunt aplicate tehnici cognitiv–comportamentale. Trebuie să își trăiască zilele fără adicții, adică să învețe să facă asta prin diverse tehnici”, mai explică Andreea Buhuși, psiholog din Iași.
În edițiile anterioare, reporterii BZI au prezentat cazurile unor persoane depresive care erau la un pas de suicid.
Andreea Buhuși: „Începi să te joci ca să te relaxezi, dar apoi devii dependent”
Andreea Buhuși mai explică faptul că numărul persoanelor dependente de jocuri de noroc a crescut în ultimii ani și din cauza pandemiei COVID-19.
„Când cineva devine dependent de jocuri video, acest lucru presupune o proiectare a altei realități. Nu jocul în sine e cauza, ci dacă o faci zi de zi, ore în șir, iar realitatea fizică e confundată cu cea virtuală. Socializarea s-a dus mult în online și începe să fie o nevoie constantă de a face mereu asta. Perioada de lockdown a contribuit la creșterea numărului de persoane care devin dependente de jocuri video, mai ales în rândul copiilor. Adulții au o nevoie de a se manifesta într-o altă lume. Este nevoia de putere, de a uita, de o altă realitate. Începi să te joci ca să te relaxezi, dar apoi devii dependent, te duci într-un comportament compulsiv, scade randamentul, riști să pierzi locul de muncă. Adicțiile, în general, asta fac, au efecte grave în viața de zi cu zi. Există o limită în toate, de aceea trebuie să folosim responsabil telefonul, de exemplu, iar jocurile video bune pot ajuta. Sunt copii care au învățat engleză de la jocurile video”, mai explică Andreea Buhuși, psiholog din Iași.
Specialista mai spune că părinții vin în cabinetul său cu tinerii din Iași dependenți de substanțe psihoactive.
De ce sa aiba activitati constructive? Turma si prafuri.