Sinuciderea a devenit a patra cauză de deces în rândul tinerilor. Vârsta la care aceștia ajung să-și ia viața este foarte fragedă. Deși se consideră că nu există un motiv întemeiat pentru care să recurgă la acest gest, majoritatea cred că aceasta este singura variată pentru a scăpa de durere
Psihologii ieșeni prezintă câțiva factori care-i influențează pe tineri să recurgă la sinucidere și ce ar trebui specialiștii să facă pentru ca rata mortalității să scadă.
„Tulburările de sănătate mintală sunt în creștere la nivel global. Cel puțin zece la sută din populație este afectată. Aproape 15 la sută dintre adolescenți se confruntă cu o afecțiune mintală. Sinuciderea este a patra cauză de deces în rândul celor cu vârstă cuprinsă între 15 și 29 de ani. Nimeni nu știe exact de ce depresia și anxietatea sunt atât de frecvente în zilele noastre. Dacă ne gândim că nu avem explicații pe mecanismul suicidului, acesta devine fenomen atât de frecvent în special la tineri și la copii”, susține dr. Ovidiu Alexinschi.
Sinuciderea este a patra cauză de deces. Mulți tineri nu mai rezistă din vina părinților
:format(webp)/https://bzi.ro/wp-content/uploads/2024/04/Sinuciderea-este-a-patra-cauza-de-deces-la-tineri-2.png)
Psihologii ieșeni prezintă câțiva factori care-i influențează pe tineri să recurgă la sinucidere
Tinerii ajung să se sinucidă din cauza părinților care divorțează, nu se înțeleg, se ceartă și pleacă în străinătate. În sufletul lor se creează un amalgam de sentimente, care de cele mai multe ori sunt greu de înțeles.
„În primul rând, vorbim despre un dezechilibru foarte mare între dezvoltarea emoțională și dezvoltarea fizică, pentru că situațiile de viață sunt atât de imprevizibile și atât de diverse încât tinerii nu sunt pregătiți, iar acest lucru duce la o anumită imaturitate. Școala nu-i pregătește suficient pentru ca acești tineri să știe ce să facă într-o situație deosebită, grea și din care consideră că nu mai au scăpare, iar familia la fel, există cazuri în care chiar familia, fiind funcțională, îl face pe copil să recurgă la gesturi cumplite. Neavând aceste surse de suport, fiecare își face propriile impresii și fiecare se confruntă cu situații care-l depășesc. Există mulți factori în zilele noastre care-i influențează pe tineri să ia aceste hotărâri.
Putem vorbi despre divorțuri, când cei mici sunt obligați să-și privească părinții, pe care ar trebui să-i vadă mereu împreună, cum se despart. Nu putem spune despre situația prin care trece un tânăr că nu este gravă, că au mai existat părinți care s-au despărțit, nu, sunt situații foarte grave care-l fac pe copil să se închidă și să nu-și dorească altceva decât să-și ia zilele. Stabilitatea familiei este un suport foarte important, în momentul în care părinții divorțează, pleacă la muncă în străinătate, pentru că sentimentul este tot unul de abandon și în aceste cazuri, nu au timpul necesar să se ocupe de copil, automat apar discrepanțe mari”, a subliniat Ioan Gotcă, psiholog la Centrul de Sănătate Mintală „Dr. Ghelerter” din cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iași.
Specialiștii spun că este vorba despre o generație care își găsește greu un partener de viață. Faptul că nu se simt iubiți îi împinge la gesturi greu de descris.
„Faptul că nu reușesc să-și găsească iubirea, persoana care să le fie alături și care să-i înțeleagă, se numără printre factorii de prim rang atunci când vine vorba despre acest fenomen. Fiecare dintre noi ne-am raportat în perioada de vârstă mică la ce se întâmpla cu cei din jurul nostru, dacă aveau relații, dacă da, automat simțeam nevoia să fim la nivelul respectiv, să fim apreciați, iubiți, să simțim ce înseamnă.
Doar că acest lucru este destul de greu, însă momentul pe care ei îl simt ca fiind foarte dureros este cel în care din cauza unor lucruri neprevăzute pierd persoana pe care o considerau ca fiind potrivită. Intră într-o stare de suferință, care destabilizează emoțional foarte tare orice tânăr, în special dacă este atașat emoțional în mod puternic de persoana respectivă.
Această suferință este foarte greu de suportat. Pentru că nu ai soluții pe care să le fi învățat de-a lungul timpului, nici nu te antrenează nimeni, așa că te trezești singur într-o astfel de stare și nu știi ce să faci. Din acest motiv, fiecare face cum crede el că e mai bine, pentru unii tineri, suicidul este varianta corectă. Pentru că, atunci când o persoană intră într-o stare depresivă, este suficient să gândească negativ și să se simtă din ce în ce mai descurajați. Acestea sunt condiții optime ca să treacă la sinucidere”, adaugă Ioan Gotcă, psiholog.
Un alt factor care distruge psihicul tânărului sunt rețelele de socializare, mai exact faptul că ei cred tot ce văd pe internet și ajung să se urască pentru că nu au reușit să strângă suficienți bani până la 20 de ani, pentru a-și cumpăra o casă sau o mașină, așa cum au făcut cei din mediul online.
„Mai există o situație care a luat amploare în ultimul timp, vorbim despre standardele nerealiste pe care tinerii le văd pe rețelele de socializare, care contribuie în mod direct la a-l duce într-o stare de dezamăgire, de subestimare a propriilor realizări. Acești tineri încearcă să facă mai mult decât pot duce cu adevărat și ajung în punctul în care își creează conflicte interioare, care-l face să fie dezamăgit de el, de ceea ce a realizat până în prezent, nu mai are încredere”, mai spune Ioan Gotcă, psiholog.
Există soluții, însă este nevoie de ajutorul specialiștilor
:format(webp)/https://bzi.ro/wp-content/uploads/2024/04/Sinuciderea-este-a-patra-cauza-de-deces-la-tineri-3.png)
Tinerii ajung să se sinucidă din cauza părinților care divorțează, nu se înțeleg, se ceartă și pleacă în străinătate
Și în cazurile de față, școala ar putea contribui mult, ar putea să-i ajute pe tineri să găsească o soluție pentru a scăpa din gândurile negative.
„Prevenția cea mai bună în astfel de cazuri, consider eu, că se poate face încă din clasa a 5-a, până în clasa a 12-a. Trebuie să se facă ore sistematic de familiarizare cu dificultățile, de a învăța care sunt soluțiile, de a face un plan de acțiune prin care să preiei controlul asupra ta. Să se facă o comparație pozitivă, că orice om trece prin diferite situații, dar caută să găsească resurse prin care să treacă peste. Această primă impresie, că nu ai ce să mai faci, că te simți blocat, că nu mai ai nicio variantă, își creează o dificultate atât de mare, încât te face să te simți neputincios. În momentul în care te antrenează cineva, pleci cu o altă gândire”, declară Ioan Gotcă, psiholog.
Reamintim faptul că Andra A., o tânără studentă din Iași, în vârstă de 24 de ani, s-a aruncat în gol de la 10 metri înălțime. Tânăra a agonizat timp de două săptămâni, iar marți, 23 aprilie 2024, a încetat din viață. Prietenii Andrei A. au povestit că tânăra era depresivă de mai mulți ani. Fata suferea, deoarece părinții săi erau divorțați.
„În multe situații în care este vorba despre un tânăr care și-a pus capăt zilelor, niciun specialist nu vine cu o explicație sau să ofere o situație inteligentă. Se prezintă doar situația că tânărul respectiv s-a sinucis, iar cei care văd și care se află poate într-o situație mai dificilă iau ca exemplu. Astfel, tinerii înțeleg că aceasta este singura soluție. Aceasta este iluzia, că, după ce recurg la acest gest, totul o să fie bine, că vor scăpa de greutăți.
În realitate, nimeni nu poate demonstra că după ce mori au dispărut toate greutățile, nimeni. Te mai poți întoarce după ce te-ai sinucis? Nu, chiar dacă poate este foarte, foarte rău”, adaugă Ioan Gotcă, psiholog, în legătură cu faptul că sinuciderea este a patra cauză de deces în rândul tinerilor.
Avem de toate si suntem incredibil de nefericiți.
Astia sunt copiii celor nascuti dupa revolutie. Dictatura anterioara a intarit cumva psihicul, fortand oamenii sa gaseasca solutii. Cei mai curajosi fugeau din tara, riscandu-si libertatea (in cazul in care erau prinsi) si luand viata de la zero.
In actuala dictatura europeana, o grasa ajunge la depresie si la ganduri de suicid doar pentru ca ii pui oglinda in fata si ii spui ca e grasa. Trageti voi concluziile.
Politica: nu-l certa, fa-i toate mendrele isi arata roadele! Noi nu aveam timp sa ne plictisim…
inainte de „89 =nu vedeai asa ceva, tot omul avea un servici , o casa……militia era pe strazi si te oprea daca umblai asa brambura……………Ce vorbeste de „iubire”???????!!! o fi si „iubirea”,,, da pana acolo e stabilitatea , o casa si un serviciu………………..Acuma inebunesti uitandu-te la TV sau pe tik tok sau fb………
Halal viitor al patriei!