Prima pagină » Titlurile zilei » Alarmant! Copiii în vârstă de 10-12 ani din Iași au probleme cardiovasculare! Peste 40 la sută fumează – FOTO

Alarmant! Copiii în vârstă de 10-12 ani din Iași au probleme cardiovasculare! Peste 40 la sută fumează – FOTO

26 aug. 2023, 02:00, 9 ,
Cristina Doroftei în Titlurile zilei

Copii cu artere și vase de sânge îmbătrânite, cu probleme cardiovasculare, cu riscuri mai mari de a face atac de cord. Aceste lucruri sunt îngrijorătoare și pun în dificultate chiar și medicii, pentru că tot mai mulți tineri încep să fumeze încă de la vârsta de 10-12 ani. Ce se întâmplă cu un plămân atât de tânăr care inhalează peste patru mii de substanțe chimice, dintre care 50 cancerigene, este explicat de prof. dr. Traian Mihăescu

Aproximativ 40 la sută dintre copiii cu vârste cuprinse între cinci și zece ani din județul Iași fumează și sunt expuși fumatului pasiv.

Copii mai bătrâni, deși vârsta lor depășește cu puțin pragul de zece ani

poză cu mai mulți copii care fumează

Aceste lucruri sunt îngrijorătoare și pun în dificultate chiar și medicii, pentru că tot mai mulți tineri încep să fumeze încă de la vârsta de zece ani

Faptul că părinții fumează în mod activ în aceeași încăpere în care se află și copilul sau în mașină are consecințe nu doar în intoxicația celui mic, ci afectează și planul psihologic al acestuia. Copilul va integra fumatul într-un plan familiar și nu îl va mai considera un pericol, pentru că urmează exemplul părintelui.

„Fumatul părinților nu afectează doar sănătatea fizică a copiilor, ci și cea psihică. O țigară conține peste 4 mii de substanțe chimice, dintre care 50 sunt cancerigene. Pentru plămânul unui copil care are o vârstă fragedă acest lucru poate fi fatal. Pentru aceștia crește riscul de atac de cord, de astm, bronșită, pneumonie, de boli respiratorii și cardiovasculare. Cel mai bun exemplu pentru cei mici sunt părinții, astfel, în ultimii ani, copiii care fumează de la vârste cuprinse între cinci și zece ani  ating un procent de 40 la sută.

La o astfel de vârstă, plămânul nu este dezvoltat. Iritarea căilor respiratorii și dificultățile în respirație este iminentă. Mai mult decât atât, crește riscul de dependență la nicotină, le scade imunitatea. Acest lucru favorizează apariția cancerului. Unul dintre efectele pe termen lung este îmbătrânirea arterelor copiilor cu aproximativ trei ani, ceea ce crește riscul unui atac de cord sau a altor probleme cardiovasculare.

Fumatul la vârsta de zece ani afectează și planul performanțelor școlare, provoacă probleme sociale și emoționale. Conform unui studiu reprezentativ realizat, în 2017, în România, pe 4.395 de elevi cu vârste între 13-15, ani consumă tutun sub diferite forme. Aceasta a arătat că 7 din 10 copii fumează”, subliniază prof. dr. Traian Mihăescu.

Cel mai mare factor care-i influențează să fumeze este anturajul

poză cu prof.dr. Traian Mihăescu

Ce se întâmplă cu un plămân atât de tânăr care inhalează peste patru mii de subtanțe chimice, dintre care cinzeci cancerigene, este explicat de către prof. dr. Traian Mihăescu

Anturajul, exemplul părinților și faptul că țigările pot fi procurate chiar și de la chioșcul de lângă școală este alarmant. Specialiștii afirmă că aceste cazuri sunt tot mai greu de tratat, sunt grave și continuă să evolueze în mod alert.

Dependența de nicotină nu-i lasă pe cei mici să conștientizeze că sănătatea le este pusă în pericol, nu există comunicare între părinți și aceștia, iar urmările pot fi îngrozitoare. În acest context apare și un alt factor, anume necesitatea copiilor de a face parte dintr-un anturaj, de a se integra. 40 la sută dintre aceștia fumează de la vârste cuprinse între cinci și zece ani, decesul prematur devine tot mai frecvent.

„Consumul de nicotină la copii și adolescenți are efecte nocive asupra dezvoltării creierului, generând consecințe pe termen lung pentru dezvoltarea acestuia și putând duce la tulburări de învățare și anxietate”, adaugă prof. dr. Traian Mihăescu.

Medicii trag un semnal de alarmă. Un copil în vârstă de zece ani care inhalează substanțe toxice și cancerigene poate avea un sfârșit tragic.

Comentarii
  • Un practicant de medicina alternativa ar spune ca astia fumeaza din cauza parintilor nefumatori.

  • spaga in spitale nu e toxica ? de 30 ani luati spaga incontinuu ,au murit oameni cu zile in spital din cauza ca nu au avut sa va dea spaga ,tu cu curvele tale de doctorite ! Criminalilor !

  • SAFTA: Iar îi să tragi tiutiun, soro?… Pare că te văd iar c-ai să te îmbolnăveşti.

    CHIRIŢA: Ba nu, soro, c-aşa-i moda. Dacă sunt armazoancă, trebuie să mă deprind cu ţigările…

    SAFTA: Mă mir ce gust poţi găsi să pufuieşti din gură ca un neamţ?

    CHIRIŢA: Ce gust?

    Toată lumea azi fumează,
    Scoate fum pe nas, pe gât;
    Unii moda imitează,
    Alţi fumează de urât.
    Omenirea-i o ţigară
    Care se preface-n scrum;
    Şi amorul cel cu pară
    Arde şi se schimbă-n fum…
    Numai fumuri vezi aice
    La femei şi la bărbaţi.
    Toţi fumează… poţi dar zice:
    Că-s mai toţi înfumuraţi.

    SAFTA: Cum înfumuraţi?… vrei să zici afumaţi?

  • Lasa ca revine covidu si vor disparea,din nou,toate bolile.

  • Să ne trăiți D-le Prof.Dr.Traian Mihăescu!
    Ce e de facut? Cum ar trebui să se implice părinții și Statul?! E o situatie deja scăpată de sub control.

  • Dați vă copiii la sport..

  • FLAVIAN, i-ai dat șpagă marțafloiului ? A umplut spitalul de puțe mici !!!

  • astărăstoaie

    FLAVIAN, i-ai dat șpagă marțafloiului ? A umplut spitalul de puțe mici !!!

  • Fake news , c h I n a , și toate terenurile de sport închise cu lacăt și sarma ghimpata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *