Alăptarea scade riscul de cancer ovarian. Un studiu internațional la care au participat cercetători de la QIMR Berghofer Medical Research Institute a descoperit că femeilor care alăptează bebelușii le-ar putea scădea riscul de a dezvolta cancer ovarian cu aproape 25 la sută.
Cercetarea arată, de asemenea, cu cât o femeie alăptează mai mult, cu atât reducerea riscului este mai mare.
Autorul australian principal și șeful grupului de cancer Ginecologic QIMR Berghofer, profesorul Penelope Webb, a declarat că alăptarea a fost asociată cu un risc mai mic de a dezvolta toate tipurile de cancer ovarian, inclusiv cel mai letal numit tumori seroase de înaltă calitate.
In general, riscul de a dezvolta cancer ovarian a scazut cu 24 la suta pentru femeile care alapteaza, si chiar si cele care au alaptat copiii timp de trei luni sau mai putin au avut cu circa 18 la suta un risc mai mic de a dezvolta cancer ovarian, a spus profesorul Webb.
„Mamele care și-au alăptat copiii mai mult de 12 luni fiecare aveau un risc cu 34 la sută mai mic.
„Important, acest beneficiu al alăptării a durat cel puțin 30 de ani după ce o femeie a încetat să alăpteze”.
Peste o mie de femei au murit din cauza cancerului ovarian în Australia, în 2019, reprezentând aproape cinci la sută din decese de cancer de sex feminin anul trecut, potrivit Institutului australian de sănătate și bunăstare.
Alăptarea scade riscul de cancer ovarian
Doar aproximativ 45% dintre femeile diagnosticate cu cancer ovarian supraviețuiesc cel puțin la cinci ani de la diagnosticare.
Profesorul Webb a spus că studiul internațional a implicat cercetători de la Ovarian Cancer Association Consortium, care au examinat datele de la 9973 de femei cu cancer ovarian și 13.843 de femei de control din studiile efectuate în întreaga lume.
„Unele studii anterioare au legat alăptarea la un risc redus de cancer ovarian, dar altele nu au găsit nicio asociere, așa că am dorit să analizăm acest lucru într-un studiu mult mai mare pentru a clarifica relația”, a spus ea.
„Rezultatele studiului arată o legătură între alăptarea și ratele reduse ale cancerului ovarian și consolidează recomandările Organizației Mondiale a Sănătății ca mamele să alăpteze exclusiv cel puțin șase luni dacă pot și continuă să facă acest lucru, cu adăugarea de alimente complementare, timp de două sau mai mulți ani.
Alăptarea scade riscul de cancer ovarian
„Cercetările arată, de asemenea, că alăptarea chiar și pentru o perioadă scurtă de timp poate contribui la reducerea riscului de cancer.
„Acest studiu se bazează pe lucrările anterioare efectuate la Institut, care au descoperit că alăptarea a fost, de asemenea, asociată cu un risc mai mic de cancer endometrial (cancerul uterului).”
Profesorul Webb a spus că acum sunt necesare mai multe cercetări pentru a identifica modul în care alăptarea afectează riscul de cancer.
Rezultatele studiului au fost publicate în revista JAMA Oncology.