Prima pagină » Sanatate » Mama si copilul » Alăptarea prelungită poate cauza carii
Alăptarea prelungită poate cauza carii

Alăptarea prelungită poate cauza carii

04 nov. 2020, 10:49,
în Sanatate

Medicii stomatologi spun că alăptarea pe termen lung, mai ales noaptea, poate juca un rol în dezvoltarea cariilor la copii. Cu toate acestea, studiile științifice nu au stabilit această legătură în mod formal. De ce alăptarea prelungită poate cauza carii?

De ce apar cariile la bebelușii alăptați?

Protecția împotriva infecțiilor, împotriva alergiilor, facilitarea digestiei, întărirea sistemului imunitar, bogăția nutrițională, crearea unei legături speciale între mamă și copil. Beneficiile laptelui matern sunt bine stabilite. Cu toate acestea, există un subiect înca dezbătut: impactul acesteia asupra sănătății dentare a copiilor, în cazurile de alăptare prelungită după 12 luni.

Potrivit medicilor stomatologi, laptele matern este bogat în zaharuri fermentabile:

„Acestea vor fi absorbite și sintetizate de bacteriile prezente în gură și vor produce acizi, care vor demineraliza smalțul dinților și vor provoca apariția un proces de carie”, explică dr. Christophe Lequart, chirurg dentar francez, purtător de cuvânt al UFSBD, potrivit Doctissimo.

Din fericire, acest lucru nu se formează de fiecare dată când vă alăptați copilul! Acest proces este de fapt contrabalansat de saliva, care își joacă rolul de protecție prin neutralizarea acestor acizi și producerea de minerale necesare remineralizării smalțului.

„Problema este că saliva are nevoie de ceva timp pentru a efectua această acțiune. Cu toate acestea, alăptarea la cerere are loc pe tot parcursul zilei, iar saliva nu are timp să-și joace puterea de tamponare. Acest lucru crește riscul formării cariilor. Hrănirile nocturne sunt vizate în principal de stomatologi. Comparativ cu hrănirea cu biberonul, aceste hrăniri slăbesc considerabil smalțul dinților. In timpul somnului, glandele salivare sunt în repaus: ceea ce spune că o producție mai mică de salivă, o protecție mai mică pentru dinți și, prin urmare, un risc mai mare de carii”, continuă specialistul.

De ce alăptarea prelungită poate cauza carii? O combinație de mai mulți factori

Pe lângă problema hrănirilor nocturne fără periaj, există si faptul că primii dinți apar în timp ce dieta bebelușului este diversificată:

„Multiplicitatea consumului de alimente pe parcursul zilei face dinții vulnerabili, mai ales în cazul abuzului de alimente prea dulci în afara alăptării”, explică dr. Christophe Lequart.

Aparitia cariilor este, de asemenea, o problemă dificil de evaluat, deoarece este multifactorială. Defecte ale smalțului, ereditare sau congenitale (febră, boli, stres, medicamente, dietă slabă în timpul sarcinii), naștere prematură, igienă orală precară, infecție cu S. mutans (bacterii responsabile de multe carii timpurii).

Cariile pot fi transmise și de la mamă la copil, prin salivă (mai ales atunci când împărtășesc tacâmuri de bucătărie etc.)

Lipsa studiilor formale pe acest subiect arată astfel că este dificil să se stabilească cu certitudine rolul exact al alăptării în debutul cariilor: probabil că nu este singurul factor implicat. Totuși, primele cavități pot apărea de la un an. De obicei se dezvoltă pe dinții din față, direct în contact cu laptele, dacă copilul are obiceiul de a adormi la sân.

Ar trebui să se opreasca alăptarea?

„Alăptarea rămâne o alegere personală pentru fiecare mamă, iar rolul său de protecție, demonstrat de Organizația Mondială a Sănătății, nu este pus la îndoială de către dentiști. Știm că lactația maternă are un rol important în dezvoltarea musculară și osoasă a maxilarului copilului: efortul de a suge pe sân este mai mare decât efortul de a suge dintr-o sticlă. Creștere osoasă mai bună și, prin urmare, mai puține probleme ortodontice se observă la copiii care au fost alăptați. Pur și simplu, de la apariția primilor dinți, este necesar să fim deosebit de vigilenți cu privire la dezvoltarea cariilor și să luăm măsuri pentru a proteja dinții copilului dacă alegeți să continuați să alăptați”, subliniază dr. Christophe Lequart, potrivit sursei citate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`