Prima pagină » Local » Al treilea eșec al primarului Mihai Chirica privind majorarea tarifelor pentru energia termică
Al treilea eșec al primarului Mihai Chirica privind majorarea tarifelor pentru energia termică

Al treilea eșec al primarului Mihai Chirica privind majorarea tarifelor pentru energia termică

16 oct. 2024, 13:32, 10 ,
în Local

Astăzi, 16 octombrie 2024, plenul Consiliului Local Iași s-a reunit la Palatul Roznovanu pentru a supune la vot mai multe proiecte de hotărâre.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea modificării prețului de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice a fost respins de aleșii locali și astfel este al treilea eșec al primarului Mihai Chirica pentru a modifica tariful la căldură.

Vă aducem aminte că propunerea sa a fost respinsă de două ori anterior de Consiliul Local.

Dacă ar fi fost aprobat, prețul de producție de la CET I pentru consumatorii casnici și noncasnici urma să fie de 292,39 lei/MWh, fără TVA, respectiv 340,05 lei cu TVA inclus.

În ceea ce privește tarifele pentru transport și furnizare, acestea urmau să fie stabilite astfel: 135,98 lei/MWh pentru transport, fără TVA, și 206,98 lei/MWh pentru distribuție și furnizare, tot fără TVA. Astfel, prețurile finale pentru consumatorii casnici și noncasnici ar fi de 428,37 lei/MWh și, respectiv, 635,35 lei/MWh, fără TVA.

Prețul gigacaloriei în Iași nu a mai fost ajustat din 2019, când a fost stabilit la 323,52 lei pentru clienții casnici și 324,45 lei pentru cei noncasnici, iar tariful pentru populație a rămas la 206,21 lei.

În sistemul centralizat de termoficare din Iași sunt conectate 21.269 de apartamente, 171 de agenți economici și 138 de instituții publice, inclusiv 81 de școli și 10 spitale. În 2023, consumul total de energie termică a fost de aproximativ 202.105 MWh/an, din care 98.252 MWh/an pentru consumatorii casnici și 103.853 MWh/an pentru cei noncasnici.

În prezent, Primăria subvenționează cu 100,87 lei/MWh prețul local de producție, care este de 278,18 lei/MWh, astfel încât populația să plătească 177,31 lei/MWh, echivalentul a 206,21 lei/gigacalorie.

Comentarii
  • Inchide taraba chiri si gata.Toata lumea pe centrala de apartament si se termina balciu si banii sifonati

  • Centralele de apartament = bombe in bloc.

  • Se intalnesc doi prieteni :
    -Salut Cosica, ce mai faci, bine-sanatos ?
    -Da, dar tu mai Ionica ?
    -Mi-am pus centrala !

  • Maria Ciubotaru

    Chirica, nici consilierii locali nu te mai halesc.

  • Cat timp a aparut Ordinul 7/2024 care obliga pe cei cu centrala sa suporte caldura , sub diversiunea ca se imparte 50 % din factura pe suprafata utila indiferent daca ai tevi care trec sau nu prin casa , E FFF BINE !
    Si asa valoarea gigacaloriei e subventionata de primarie adica de toti contribuabilii orasului , preponderent de cei cu centrala !
    Bucurestiul a spus ca valoarea reala pentru gigacalorie este de 1000 lei .Cum poate Iasul sa o ofere utilizatorilor cu 211 lei gigacaloria ???
    Eu sunt pro sistem cenntralizat , dar cine ma asigura ca daca ma rebransez la sistemul centralizat nu voi sta iarasi in frig ca atunci cand mi-am montat centrala ????
    Primarul are dreptate , dar voi nu doriti sa vedeti realitatea asa cum este!
    De bine de rau, la pensionari li s-a mai indexat pensia, voi ati primit ceva actualizari la salar ????
    Doar asa sa comentam fara sa gandim , nu e mare filozofie !

  • Ar fi fost încă o modalitate disperata de a plăti lefurile penalilor din conducerea TSI si CET, de a mai pompa în conturile cumetrilor niște cașcaval. Funia se strânge!
    Vindeți fierul vechi din CET uri și faceți treaba inginereasca și eficienta!

  • Centrala nucleară în zona Moldovei și va fi energie. Desființat CET-ul din oras si făcut un parc.

  • Mai da prosti mai sunteti ! Putin teatru in CL. Gigacaloria se va scumpi, dar nu acum, ci dupa alegeri, de la 1 ian.2025.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`