Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Un al doilea val de Covid-19 va veni la iarnă si va lovi și mai tare, spun specialistii

Un al doilea val de Covid-19 va veni la iarnă si va lovi și mai tare, spun specialistii

23 apr. 2020, 14:18,
în Sanatate

Al doilea val Covid-19 va lovi și mai tare. În timp ce multe părți ale lumii par a fi aproape de apogeul actualelor focare Covid-19, oficialii de sănătate din SUA avertizează că un al doilea val ar putea lovi în timpul iernii – și are potențialul de a fi și mai devastator decât primul.

Robert Redfield, directorul centrelor americane pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC), a declarat pentru Washington Post că SUA ar putea face față unui al doilea val de Covid-19, care va fi și mai catastrofal decât valul actual, deoarece va intra în conflict cu începutul sezonului gripei.

„Există posibilitatea ca asaltul virusului asupra națiunii noastre în iarna viitoare să fie chiar mai dificil decât cel pe care tocmai l-am trecut”, a spus Redfield, într-un interviu acordat marți, potrivit iflscience.com.

„Vom avea epidemie de gripă și coronavirus în același timp”, a spus el.

În fiecare an, de obicei toamna și iarna, sezonul anual al gripei pune o tensiune mamut pe sistemele de asistență medicală. În sezonul gripei 2018-2019 în SUA s-au înregistrat în jur de 490.600 de spitalizări și 34.200 de decese cauzate de gripă. Așa cum am observat recent cu focarul Covid-19 aflat în desfășurare, acest lucru pune și un efort imens asupra paturilor de spital, a echipamentelor medicale și a personalului medical, chiar și în cele mai bine pregătite părți ale lumii.

Al doilea val Covid-19 va lovi și mai tare

Din fericire, cel mai grav sezon al gripei s-a terminat in SUA înainte ca valul de infecții cu Covid-19 sa puna stăpânire pe majoritatea lumii. Redfield remarcă faptul că dacă pandemia Covid-19 ar i atins apogeul în lunile de iarnă, în același timp cu sezonul gripei, „ar fi putut fi într-adevăr, într-adevăr dificil în ceea ce privește capacitatea sistemului de sănătate.”

Deși nu se spune cât de severă ar putea fi următoarea explozie de infecții și nici când ar putea să ajungă la maxim, oamenii de știință se îngrijorează de ideea unui „al doilea val”.

„Cel mai plauzibil scenariu pentru mine este ca pandemia COVID-19 să se estompeze la sfârșitul primăverii (în emisfera nordică) și să revin ca un al doilea val în timpul iernii, ceea ce mă aștept să fie și mai rău decât ceea ce este acum”, a comentat in martie 2020. „Ceva similar s-a intamplat in 1918/1919.”

Într-adevăr, pandemia de gripă spaniolă din 1918 este un memento puternic pentru a fi conștient de al doilea val. În total, se crede că focarul de gripă a ucis peste 50 de milioane de oameni, unele estimări ajungând până la 100 de milioane. Primul val semăna cu o epidemie de gripă destul de tipică. Cu toate acestea, odată ce cel de-al doilea val a ajuns spre sfârșitul verii, rata mortalității a izbucnit.

Comparațiile dintre Covid-19 și alte focare de boală ar trebui să fie tratate cu precauție, dar ar fi de asemenea nechibzuit să ignorăm avertismentele date de istorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *