Prima pagină » National » Al doilea român, victima virusului West Nile ! Cu ce simtome se confruntă bărbatul din Mureș
Al doilea român, victima virusului West Nile ! Cu ce simtome se confruntă bărbatul din Mureș

Al doilea român, victima virusului West Nile ! Cu ce simtome se confruntă bărbatul din Mureș

03 aug. 2024, 13:00, 2 ,
B, , h, , în National

Virusul West Nile devine tot mai periculos în România. O a doua persoană a fost infectată în județul Mureș, iar acum se află sub supraveghere medicală. Pentru a ține sub control simptomele provocate de mușcătura de țânțari trebuie să iei în considerare anumite aspecte.

Virusul West Nile a făcut o nouă victimă în România. Un bărbat a fost infectat și a ajuns la spital cu encefalită virală acută, iar acum se află sub atenția medicilor din Mureș.

O nouă infectare cu West Nile

Astăzi a fost confirmat un nou caz de infectare cu virusul West Nile în județul Mureș. Prima persoană care s-a îmbolnăvit a fost înregistrată în București. Bărbatul face parte din categoria de vârstă 75-84 de ani și suferă de encefalită acută, iar în prezent se află sub supraveghere medicală.

Encefalita virală acută este provocată de virusul West Nile fiind transmită prin înțepătura de țânțari. Există mai multe simptome, de la manifestări subclinice, dar pot deveni severe.

” În judeţul Mureş a fost confirmat 1 caz de encefalită virală acută cu virusul West Nile, în mediul urban, la un pacient de sex masculin, grupa de vârstă 75-84 ani. Pacientul este sub supraveghere medicală intarnat în spital, evoluţia este lent favorabilă”, anunţă vineri DSP Mureş.

Simptomele infecției cu virusul West Nile pot varia de la ușoare la severe. Printre cele ușoare se numără: febră, durere de cap, durere musculară și articulară, greață și vărsături, oboseală, erupție cutanată.

Simptomele severe sunt: febră foarte ridicată, durere de cap severă, rigiditate a gâtului, confuzie și dezorientare, slăbiciune musculară și paralizie, convulsii, comă.

Cum să previi riscul de infectare

Prevenirea infecției cu virusul West Nile se concentrează în principal pe evitarea mușcăturilor de țânțari, care sunt principala cale de transmitere a virusului.

Pentru a evita mușcăturile de țânțari poți folosit substanțe care îi țină la depărtare, precum uleiul de eucalipt sau citronella. Se adaugă pe pielea expusă și pe haine.

Îmbrăcați-vă cu haine lungi, cămăși cu mâneci lungi și pantaloni lungi atunci când sunteți afară, mai ales la apus și răsărit, când țânțarii sunt cei mai activi. Hainele tratate cu permethrin oferă protecție suplimentară.

Evitați activitățile în aer liber la apus și răsărit, când țânțarii sunt cei mai activi. Dacă trebuie să ieșiți, luați măsuri suplimentare de protecție, cum ar fi utilizarea de repelente și îmbrăcăminte adecvată.

Pentru protecția în afara locuinței puteți apela la instalarea plaselor de țânțari la uși și ferestre. Goliți sau acoperiți recipientele care pot colecta apă (cauciucuri vechi, vase de flori, găleți, jgheaburi, piscine nefolosite). Asigurați-vă că rezervoarele de apă sunt acoperite corespunzător.

Aveți grijă de curte și grădină. Tundeți iarba și vegetația deasă din jurul casei, deoarece acestea pot oferi adăpost pentru țânțari. Eliminați resturile și deșeurile care pot colecta apă de ploaie.

În zonele de recreere în aer liber, utilizați ventilatoare pentru a descuraja țânțarii. Țânțarii sunt slabi zburători și evită curenții de aer puternici.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
03 august 2024
03 august 2024