Prima pagină » Actualitate » Al doilea caz de variola maimuţei diagnosticat în România
Al doilea caz de variola maimuţei diagnosticat în România

Al doilea caz de variola maimuţei diagnosticat în România

14 iun. 2022, 19:14,
în Actualitate

Autoritățile medicale din România confirmă al doilea caz de variola maimuței în țara noastră. Este vorba despre un bărbat de 32 de ani, care s-a prezentat la o clinică medicală din București, săptămâna trecută, iar investigațiile de laborator au confirmat, marți, că pacientul este infectat cu variola maimuței.

Starea bărbatului este bună și acesta va rămâne în izolare, iar în cazul său a fost declanșată o anchetă epidemiologică pentru stabilirea contacților direcți, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății.

Primul caz de variola maimuței a fost diagnosticat luni în România la un bărbat în vârstă de 26 de ani din București. Medicii au aflat că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe țări din Europa unde există numeroase cazuri de infecție cu variola maimuței.

Bărbat din București infectat cu variola maimuței

Autoritățile române sanitare au intrat în alertă după ce s-a confirmat primul caz de variola maimuței din România. Boala bărbatului infectat, din București, a debutat în urmă cu 4 zile, iar pacientul s-a prezentat la spital în cursul nopții de 12, spre 13 iunie. În momentul actual, starea  acestuia este bună, pacientul primind tratament simptomatic și aflându-se în izolare. Din anamneză, a rezultat că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe țări din Europa unde există numeroase cazuri de infecție cu variola maimuței.

Precizăm că riscul ca variola maimuţei să se instaleze în ţări în care boala nu este endemică este ”real”, transmite OMS. Peste 1.000 de cazuri confirmate de variola maimuţei au fost semnalate până în prezent în 29 de ţări în care boala nu este endemică, conform OMS.

„Riscul ca variola maimuţei să se instaleze în ţări non-endemice este real, însă acest scenariu poate fi evitat”, a subliniat într-o confernţă de presă directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Românul infectat cu variola maimuţei a mers la spital abia în a cincea zi de simptome

Românul infectat cu variola maimuţei este un tânăr de 26 de ani care a mers la spital ieri noapte, 12 iunie, şi care se află, acum, în izolare pentru 21 de zile, după ce boală a fost confirmată în urma investigațiilor de laborator.

Se pare că bărbatul a început să aibă simptome specifice variolei maimuţei, în urmă cu patru zile, dar abia duminică spre luni noaptea a mers la spital. Acesta a primit tratament, iar acum se simte bine, deşi, va trebui să stea în izolare pentru 21 de zile, timp în care Ministerul Sănătăţii va încerca să afle de la cine a luat virusul.

Amintim faptul că variola maimuţei este o boală infecţioasă cu simptome de obicei uşoare şi care este endemică în regiuni din vestul şi centrul Africii. Virusul poate intra în organism prin diferite răni de la nivelul pielii ori prin tractul respirator și prin fluide corporale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *